Το κορυφαίο ράλι παγκοσμίως καταγράφει φέτος η τουρκική αγορά, καθώς η «τεχνολογική μανία» κυριεύει την αγορά μετοχών της χώρας και ο δραματικός πληθωρισμός ωθεί και πάλι τους τοπικούς αποταμιευτές να συσσωρεύονται σε μετοχές.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία Bloomberg, που αναδημοσιεύουν οι Financial Times, ο δείκτης Borsa Istanbul έχει αυξηθεί περίπου 20% σε όρους αμερικανικών δολαρίων από τις αρχές του 2024, καθοδηγούμενος από ένα άλμα 61% στον τομέα της τεχνολογίας. Τα κέρδη της Τουρκίας φέτος τα μεγαλύτερα μεταξύ των χωρών που παρακολουθούνται από τον MSCI’s All-World. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον ίδιο δείκτη το Χρηματιστήριο Αθηνών φιγουράρει στην πρώτη εξάδα με κέρδη περίπου 12%.

Η υπεραπόδοση για τις τουρκικές μετοχές έρχεται καθώς ο εκρηκτικός πληθωρισμός διαβρώνει γρήγορα τις αποταμιεύσεις των καταναλωτών και οι μικροεπενδυτές προσπαθούν να αξιοποιήσουν την τεχνολογική ζέση που έχει επικρατήσει στις παγκόσμιες αγορές φέτος.

Σύμφωνα με τους FT, οι πληθωριστικές πιέσεις ωθούν τους ντόπιους και ξένους θεσμικούς επενδυτές πίσω στην τουρκική αγορά μετοχών, καθώς η σαρωτική αναθεώρηση της οικονομικής πολιτικής που ξεκίνησε τον Ιούνιο συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς.

«Συμβαίνουν και τα δύο: τα κακά νέα είναι καλά νέα, και τα καλά νέα είναι καλά νέα», σχολιάζει ο Emre Akcakmak, σύμβουλος χαρτοφυλακίου στην East Capital, ειδικός διαχειριστής κεφαλαίων αναδυόμενων αγορών.

Πληθωριστική ώθηση

Η καυτή αύξηση των τιμών καταναλωτή, η οποία ήταν 65% τον Ιανουάριο, έχει φέρει στο προσκήνιο τις μετοχές καθώς «οι ντόπιοι προσπαθούν να προστατεύσουν τις αποταμιεύσεις τους», υποστήριξε.

Η «παγκόσμια τεχνολογική μανία» – με επικεφαλής την αμερικανική εταιρεία κατασκευής chip Nvidia – έχει διαχυθεί στις αγορές της Τουρκίας και υπήρξε βασικός μοχλός της φετινής ισχυρής απόδοσης για την Borsa Istanbul, δήλωσε από την πλευρά του στους FT, ο Tunç Yıldırım, επικεφαλής πωλήσεων θεσμικών μετοχών στην επενδυτική τράπεζα ÜNLÜ με έδρα την Κωνσταντινούπολη. & Co.

Οι επενδυτές έχουν διοχετεύσει 7,2 δισ. TL (233 εκατ. δολάρια) σε μεγάλα τουρκικά κεφάλαια που εστιάζονται στην τεχνολογία φέτος, σε σύγκριση με καθαρή εκροή 841 εκατ. TL πέρυσι, σύμφωνα με την εταιρεία παροχής οικονομικών δεδομένων Finnet Electronic Publishing.

Οι φετινές εισροές είναι σημαντικές σε κλίμακα για τις αγορές της Τουρκίας και πιθανότατα οδηγήθηκαν από τοπικούς επενδυτές με σχετικά μεγάλες αποταμιεύσεις, είπε ο Yıldırım. Πολλές μετοχές τεχνολογίας εμπίπτουν στην κατηγορία κεφαλαιοποίησης μικρής ή μεσαίας αγοράς, πράγμα που σημαίνει ότι οι εισροές σε αμοιβαία κεφάλαια τεχνολογίας είχαν μεγάλο αντίκτυπο στις τιμές των μετοχών τους.

Η σχετικά ελαφριά συγκέντρωση κεφαλαίων στις αγορές μετοχών φέτος έδωσε επίσης στους ιδιώτες επενδυτές λιγότερα σημεία πώλησης για να αποθηκεύσουν τα μετρητά τους, υποστήριξε.

Πέρα από τη δυναμική της προσφοράς και της ζήτησης, ο Akcakmak σημείωσε ότι οι τουρκικές μετοχές διαπραγματεύονται επίσης σε «πολύ ελκυστικές» αποτιμήσεις, με τον δείκτη αναφοράς Borsa Istanbul 100 να διαπραγματεύεται περίπου 4 φορές τα αναμενόμενα κέρδη το επόμενο έτος, σε σύγκριση με 12 για τις αναδυόμενες αγορές του δείκτη MSCI.

Οι αναλυτές ενίσχυσαν επίσης τις τελευταίες εβδομάδες τις εκτιμήσεις τους για τα εταιρικά κέρδη το επόμενο έτος, πράγμα που σημαίνει ότι οι φετινές αυξήσεις των τιμών των μετοχών δεν έκαναν τον δείκτη να φαίνεται πολύ πιο ακριβός.

Οι εκλογές στην Κωνσταντινούπολη

Οι ξένοι επενδυτές έχουν αντλήσει περίπου 115 εκατομμύρια δολάρια στο χρηματιστήριο φέτος, σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας. Ωστόσο, διεθνείς διαχειριστές χρήματος έχουν αποσπάσει χρήματα από την αγορά το τελευταίο δεκαπενθήμερο ενόψει των τοπικών εκλογών της 31ης Μαρτίου, στις οποίες το κυβερνών πολιτικό κόμμα του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα επιδιώξει να ανακτήσει τον έλεγχο της Κωνσταντινούπολης, της μεγαλύτερης και πιο σημαντικής πόλης της χώρας.

Ο Ερντογάν χρησιμοποίησε τεράστια μέτρα τόνωσης πριν από τις προεδρικές εκλογές του Μαΐου 2023, τις οποίες κέρδισε. Ορισμένοι αναλυτές ανησυχούν για τον κίνδυνο επανάληψης, που θα εξουδετερώσει το πρόγραμμα του υπουργού Οικονομικών Mehmet Şimşek για αυστηρή νομισματική και δημοσιονομική πολιτική σε μια προσπάθεια να μετριαστεί ο πληθωρισμός στο δεύτερο εξάμηνο του 2024.

Η κεντρική τράπεζα, για παράδειγμα, αύξησε τα επιτόκια από 8,5 τοις εκατό τον Ιούνιο σε 45 τοις εκατό, σηματοδοτώντας μια σημαντική αλλαγή πλεύσης από τα προηγούμενα χρόνια, όταν ο Ερντογάν επέμενε να διατηρεί το κόστος δανεισμού σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές