Κρατώντας αποστάσεις από την πολιτική της προκατόχου του, ο νέος Κεντρικός Τραπεζίτης της Τουρκίας Φατίχ Καραχάν έκανε το ντεμπούτο του αποφασίζοντας να κάνει μία παύση στην επιθετική νομισματική πολιτική, παρά την εκτίναξη του πληθωρισμού σε περίπου 65%.

Ειδικότερα, η κεντρική τράπεζα της χώρας, μετά από οκτώ διαδοχικούς μήνες αυξήσεων αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο στο 45%.

Το τρέχον επίπεδο του επιτοκίου πολιτικής θα διατηρηθεί έως ότου η υποκείμενη τάση του μηνιαίου πληθωρισμού μειωθεί σημαντικά και έως ότου οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό συγκλίνουν στο προβλεπόμενο εύρος προβλέψεων, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση

Στη συνεδρίασή της τον Ιανουάριο, η τράπεζα αύξησε το επιτόκιο πολιτικής της κατά 250 μονάδες βάσης από 42,5% σε 45%.

Τουρκία: Ο Ερντογάν διόρισε νέο διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας τον Φατίχ Καραχάν

Υπενθυμίζεται ότι οι τιμές καταναλωτή στη χώρα των 85 εκατομμυρίων κατοίκων τον περασμένο μήνα σημείωσαν άλμα 6,7% σε μηνιαία βάση, καταγράφοντας το μεγαλύτερο μηνιαίο άλμα από τον Αύγουστο – σύμφωνα με τα στοιχεία της τουρκικής κεντρικής τράπεζας. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 64,8% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο.

Ο νέος διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας ηγήθηκε της συνεδρίασης της κεντρικής τράπεζας για πρώτη φορά την Πέμπτη, φέρνοντας έναν λιγότερο τόνο από την προκάτοχό του.

Ο Καραχάν ανέλαβε τα ηνία μετά τη απότομη αποχώρηση της Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν νωρίτερα αυτό το μήνα.

Πρώην οικονομολόγος στην Federal Reserve Bank της Νέας Υόρκης και στην Amazon.com Inc., ο Καραχάν ήταν αναπληρωτής διοικητής για μεγάλο μέρος του κύκλου σύσφιγξης που αύξησε τα επιτόκια κατά 36,5 ποσοστιαίες μονάδες με οκτώ συνεχόμενες κινήσεις. Ο τραπεζίτης κληρονομεί μια οικονομία όπου η εγχώρια ζήτηση εξακολουθεί να τροφοδοτείται από πληθωριστικές πιέσεις. Η κεντρική τράπεζα αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα τελειώσει το 2024 στο 36%, ένα επίπεδο που ο αναπληρωτής διοικητής Cevdet Akcay χαρακτήρισε «φιλόδοξο αλλά εφικτό στόχο».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή