Αλλαγή συνθηκών, εκτιμήσεις για μείωση των πωλήσεων και συγχωνεύσεις: Είναι οι τρείς παράγοντες που αλλάζουν δραματικά τον τομέα των videogames, τα έσοδα του οποίου ξεπέρασαν τα 230 δισ. δολάρια στα τέλη του 2023 και από αυτά τα 90 δισ. αφορούσαν την αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών.

Παρά το μέγεθος της αγοράς και τον ασύλληπτο αριθμό των 3,2 δισεκατομμυρίων ανθρώπων, που παίζουν videogames σε όλο τον κόσμο -και ο οποίος αυξάνεται σταθερά κάθε χρόνο- προκαλεί εντύπωση η κίνηση των μεγάλων εταιριών του κλάδου να προχωρήσουν σε περικοπές προσωπικού.

Sony: Απολύσεις 900 εργαζομένων από το τμήμα PlayStation

Τελευταία στη σειρά, η Electronic Arts Inc (EA) που ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα μειώσει το 5% του εργατικού δυναμικού της, στο πλαίσιο ενός σχεδίου που περιλαμβάνει τη μείωση των χώρων γραφείων και τον τερματισμό των εργασιών σε ορισμένα βιντεοπαιχνίδια.  Η εταιρεία αναπτύσσει, εμπορεύεται και παρέχει παιχνίδια, περιεχόμενο και υπηρεσίες που μπορούν να παίξουν οι καταναλωτές σε μια σειρά από πλατφόρμες, οι οποίες περιλαμβάνουν κονσόλες παιχνιδιών, προσωπικούς υπολογιστές (PC), κινητά τηλέφωνα και tablet.

Το χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνει επωνυμίες όπως  οι Apex Legends, Battlefield και The Sims  ή άδειες από άλλους, όπως Madden NFL, Star Wars αλλά και ο «πλανήτης» των ποδοσφαιρικών games…

Η EA απασχολούσε 13.400 εργαζομένους στο τέλος Μαρτίου του 2023, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ετήσια κατάθεσή της στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ τον Μάιο. Αυτό σημαίνει ότι οι απολύσεις ενδέχεται να επηρεάσουν περίπου 670 θέσεις εργασίας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της EA Αντριου Γουίλσον σε υπόμνημά του προς τους υπαλλήλους την Τετάρτη έγραψε ότι η εταιρεία βιντεοπαιχνιδιών «εξορθολογίζει τις λειτουργίες της για να προσφέρει βαθύτερες, πιο συνδεδεμένες εμπειρίες» στους καταναλωτές.

Η περίπτωση της SONY

Την Τρίτη, η Sony ανακοίνωσε ότι θα απολύσει περίπου 900 υπαλλήλους , δηλαδή το 8% του εργατικού δυναμικού της, στο τμήμα PlayStation, ένα από τα εμβληματικά brand’s στις κονσόλες και τα video-παιχνίδια.

Στο υπόμνημα του προς τους υπαλλήλους της εταιρείας -που στάλθηκε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου- ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της μονάδας Τζιμ Ράιαν, υπογράμμιζε ότι «Μετά από προσεκτική εξέταση και πολλές συζητήσεις εδώ και αρκετούς μήνες, κατέστη σαφές ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές για να συνεχιστεί η ανάπτυξη του τομέα και η ανάπτυξη της εταιρείας».  Ακόμη, ο CEO της Sony Interactive Entertainment ανέφερε ότι θα επηρεαστούν από τις απολύσεις εργαζόμενοι σε όλους τους τομείς της εταιρείας όπως το στούντιο του PlayStation στο Λονδίνο ,που θα κλείσει στο σύνολό του, ενώ πολλά άλλα στούντιο θα επηρεαστούν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ιαπωνικός γίγαντας των βιντεοπαιχνιδιών μείωσε τις προβλέψεις του για τις πωλήσεις του «PlayStation 5» στις 14 Φεβρουαρίου, αφού προειδοποίησε για χαμηλότερη ζήτηση. Η Sony είπε τότε ότι αναμένει να πουλήσει 21 εκατομμύρια μονάδες PS5 το οικονομικό έτος που έληξε τον Μάρτιο, μειωμένες από προηγούμενη πρόβλεψη κοντά στα 25 εκατομμύρια κονσόλες.

Η Microsoft του Xbox

Τον περασμένο μήνα, η Microsoft μείωσε 1.900 θέσεις εργασίας στη μονάδα παιχνιδιών της, τρεις μήνες αφότου εξαγόρασε την Activision Blizzard , γνωστή για τις σειρές Call of Duty και Warcraft, μετά από μια συμφωνία 69 δισ. δολαρίων.  Στο μήνυμά του προς τους εργαζόμενους ο επικεφαλής της Xbox Φιλ Σπένσερ , αφού χαρακτήριζε την απώλεια προσωπικού ως «οδυνηρή απόφαση», εξηγούσε ότι αυτό θα αφορούσε περίπου το 1/10 από τους περίπου 22.000 υπαλλήλους της.

Τον ίδιο μήνα, τον Ιανουάριο ανακοινώθηκε ότι και η Riot Games της Tencent θα μειώσει το 11% του εργατικού δυναμικού της, ποσοστό που μεταφράζεται σε 530 θέσεις εργασίας. Η εδρεύουσα στο Λος Αντζελες εταιρεία υποστήριξε πως θα επικεντρωθεί στο χαρτοφυλάκιο των «ζωντανών» παιχνιδιών της, όπως τα League of Legends, Valorant, Teamfight Tactics και Wild Rift.

Οι μεγάλες εταιρείες που κατασκευάζουν κονσόλες,  όπως η Microsoft και η Sony,  λανσάρουν και συνδρομητικές υπηρεσίες που βασίζονται στο cloud (υπολογιστικό νέφος) , ακόμη και όταν συνεχίζουν να αναπτύσσουν νέες κονσόλες.  Το ίδιο κάνουν η Amazon και η Google προωθώντας τις δικές τους υπηρεσίες,  οι οποίες λειτουργούν σε πολλές συσκευές, μεταξύ αυτών και στα κινητά τηλέφωνα.

Αλλαγές ή τάση;

Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις , ο συνολικός αριθμός των θέσεων εργασίας που «χάθηκαν» στον κλάδο των games πέρυσι ξεπέρασε τις 10.000, αν και ο πραγματικός αριθμός πιστεύεται ότι είναι μεγαλύτερος.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η κρίση κόστους ζωής και η μείωση της gaming industry που ακολούθησε την αρχική ώθηση από την πανδημία του Covid έχουν παίξει μεγάλο ρόλο στην τάση που διαμορφώνεται.

Είναι αλήθεια ότι οι εταιρείες προσπάθησαν να κάνουν τις αναγκαίες αλλαγές καθώς είδαν την επιτυχία που σημείωσαν παιχνίδια όπως το Pokémon Go σε smartphone – που ξεπέρασαν το 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε ετήσια έσοδα – και το ρεκόρ του Grand Theft Auto V που έσπασε το 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε μόλις τρεις ημέρες.

Εξάλλου, η άνοδος του διαδικτύου και των κινητών τηλεφώνων ήταν αυτή που αύξησε τα έσοδα της βιομηχανίας gaming,  από δεκάδες δισεκατομμύρια σε εκατοντάδες δισεκατομμύρια.

Το 2001, η Microsoft εγκαινίασε την πλατφόρμα online gaming Xbox Live με μηνιαία συνδρομή, δίνοντας στους παίκτες πρόσβαση σε υπηρεσίες matchmaking για πολλούς παίκτες και φωνητικής συνομιλίας. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία …

Οι συνθήκες έχουν αλλάξει και βασικά στοιχεία είναι η «διείσδυση» των smartphone’s και η ανάπτυξη των παιχνιδιών μέσω κοινωνικής δικτύωσης. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις υπάρχουν περισσότεροι από 3,22 δισεκατομμύρια παίκτες παγκοσμίως και ο αριθμός αυτός αναμένεται να φτάσει στα 3,3 δισεκατομμύρια το 2024.

Μεταξύ του 2022 και του 2023 οι παίκτες αυξήθηκαν κατά 130 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο. Τελικά, η αύξηση του πληθυσμού των gamers  και ο τρόπος  με τον οποίο επιλέγουν να ξοδεύουν τα χρήματά τους θα συνεχίσει να διαμορφώνει την παγκόσμια αγορά του gaming…

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή