Στο Υπουργικό Συμβούλιο της Πέμπτης προκειμένου θα παρουσιαστεί το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας που αφορά την έρευνα, ανάπτυξη και καινοτομία στις Ένοπλες Δυνάμεις, τον Εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και τη Σύσταση Κοινού Σώματος Πληροφορικής στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Ένα νομοσχέδιο που εντάσσεται στην «Ατζέντα 2030» που επικαλείται συχνά ο Νίκος Δένδιας αναφερόμενος στη νέα εποχή στην οποία πρέπει να περάσουν οι Ένοπλες Δυνάμεις.

Σύμφωνα με όσα έχει περιγράψει και ο ίδιος ο Νίκος Δένδιας σε δηλώσεις του κατ΄επανάληψη το νομοσχέδιο προωθεί μεταρρυθμίσεις που επιτάσσουν οι εξελίξεις στην τεχνολογία και ο ψηφιακός μετασχηματισμός.

Αμυντικό οικοσύστημα καινοτομίας

Η δημιουργία Αμυντικού οικοσυστήματος καινοτομίας, για τη στήριξη της Έρευνας και Ανάπτυξης με έμφαση στη διττή – στρατιωτική και πολιτική –  χρήση, κατά τα πρότυπα των διεθνών κρατικών φορέων με εμπειρία σε αμυντικά οικοσυστήματα καινοτομίας χαρακτηρίζεται ως μία από τις θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις.

Όπως έχει αναφέρει ο Υπουργός Άμυνας για τη δημιουργία του Οικοσυστήματος μελετήθηκαν τα καλύτερα πρότυπα διεθνώς, όπως από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και το Ισραήλ.

Στις δηλώσεις του ο Δένδιας αναφέρει σταθερά την θέση του ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν μπορεί να αποτελούν καταναλωτή απλώς οπλικών συστημάτων όλων των ειδών.

Στόχος

Στόχος όπως υποστηρίζει η ηγεσία του Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, σταθερά, είναι να συνδεθούν οι ανάγκες των ενόπλων δυνάμεων με την ανάπτυξη της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας και με την εξειδικευμένη επιστημονική έρευνα, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να προμηθεύονται μεταξύ άλλων καινοτόμα προϊόντα στους τομείς της τεχνητής νοημοσύνης, της κυβερνοασφάλειας και της παραγωγής λογισμικού.

Το Οικοσύστημα σχεδιάζεται να αναπτυχθεί και να υλοποιηθεί από το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Έρευνας και Ανάπτυξης Καινοτομίας (ΕΚΑΕΑΚ), αποσκοπώντας στην αποτελεσματικότερη κινητοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων, ιδιωτικών και δημόσιων, από εγχώριες αλλά και εξωτερικές πηγές χρηματοδότησης.

Οι συμμετέχοντες

Όπως έχει λεχθεί στο Αμυντικό Οικοσύστημα θα συμμετέχουν και τα Κέντρα Ερευνών των Ενόπλων Δυνάμεων και οι Ανώτατες Στρατιωτικές Σχολές.

Ενώ ο φορέας που θα έχει την ευθύνη ανάπτυξης του Οικοσυστήματος θα είναι Ανώνυμη Εταιρεία η οποία θα στελεχώνεται από προσωπικό του ΥΠΕΘΑ και από έμπειρα και εξειδικευμένα στελέχη στο συγκεκριμένο αντικείμενο, από τον ευρύτερο δημόσιο αλλά και τον ιδιωτικό τομέα, κατά τις δηλώσεις του Υπουργού Εθνικής Άμυνας.

Αξιοποίηση διακρατικών σχέσεων

Στόχος του ΕΚΑΕΑΚ σύμφωνα με το σχεδιασμό, θα είναι επίσης η αξιοποίηση διεθνών διακρατικών σχέσεων για την μεταφορά τεχνογνωσίας μεταξύ των οικοσυστημάτων Αμυντικής Βιομηχανίας, η αξιοποίηση όλων των διεθνών Αμυντικών οργανισμών που συμμετέχει η Ελλάδα (όπως EDA, NATO, EDF), αλλά και αντίστοιχων χρηματοδοτικών οργανισμών, καθώς και η διασύνδεση των μερών του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας (νεοφυείς επιχειρήσεις, επενδυτικά κεφάλαια Venture Capitals, ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς φορείς, γραφεία μεταφοράς τεχνολογίας, Ερευνητικά Ιδρύματα και αμυντική βιομηχανία).

Το θέμα της καινοτομίας ανέδειξε ιδιαίτερα ο Δένδιας και στην συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, την οποία ενημέρωσε για θέματα αμυντικής πολιτικής, την περασμένη εβδομάδα.

Σύστημα που έχει λειτουργήσει

Αναφερόμενος μάλιστα στο φορέα που θα συσταθεί το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας μίλησε για ένα «ένα σύστημα απολύτως αποδεδειγμένο ότι έχει λειτουργήσει. Αν μπορώ να σας το πω περιγραφικά, τα Επιτελεία διατυπώνουν τις ανάγκες τους. Το συγκεκριμένο Κέντρο τις προκηρύσσει και χρηματοδοτεί την κατασκευή πρωτοτύπων. Όσο και αν σας φαίνεται περίεργο, τα χρήματα υπάρχουν. Είναι από τους λίγους τομείς που υπάρχει χρηματοδότηση και από ευρωπαϊκά προγράμματα, αλλά και από χρήματα που υπάρχουν ήδη διαθέσιμα σε εμάς. Η κατασκευή πρωτοτύπου, εφόσον εξυπηρετεί τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων, χρηματοδοτείται από εκεί και πέρα και νομίζω ότι έχετε δει πως λειτούργησε αυτό στην περίπτωση του Ισραήλ. Το Iron Dome, ο αντιαεροπορικός θόλος είναι ένα προϊόν αυτής της διαδικασίας. Βεβαίως, είμαι στη διάθεσή σας να σας εξηγήσω αναλυτικά πώς αυτό θα λειτουργήσει και ποια χρηματοδοτικά εργαλεία είναι απολύτως διαθέσιμα για αυτό».

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ανδρουλάκης: Το ΠΑΣΟΚ ήρθε για να γίνει κυβέρνηση
Επικαιρότητα |

«Πρέπει να συζητάμε με την Τουρκία, αλλά χωρίς αυταπάτες» , λέει ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο Νικος Ανδρουλάκης άσκησε κριτική στη Νέα Δημοκρατία λέγοντας ότι «καλλιέργησε υψηλές προσδοκίες», ενώ το περιβάλλον για ελληνοτουρκικό διάλογο δεν ήταν ευνοϊκό

Γερμανία: Οι Σύροι πρόσφυγες σε προεκλογική «μέγγενη» – «1.000 ευρώ στο χέρι και δωρεάν πτήση για Συρία»
Επικαιρότητα |

Οι Σύροι πρόσφυγες σε προεκλογική «μέγγενη» - «1.000 ευρώ στο χέρι και δωρεάν πτήση για Συρία»

Παρά την επισφαλή κατάσταση στη μετά Άσαντ Συρία, Δεξιά και Ακροδεξιά στη Γερμανία υπερθεματίζουν προεκλογικά για την άμεση επιστροφή Σύρων προσφύγων, με φόντο την ευρωπαϊκή υποκρισία