Την παρθενική του πτήση πραγματοποίησε το εγχώριας κατασκευής και έως έναν βαθμό σχεδίασης τουρκικό μαχητικό KAAN, που η τουρκική αμυντική βιομηχανία ισχυρίζεται πως είναι στελθ και ανήκει στην 5η γενιά, με υπεργολάβο τη βρετανική BAE Systems.

Το KAAN πέταξε, σύμφωνα με πληροφορίες από την Τουρκία, με αμερικανικούς κινητήρες GE F110.

Κινητήρες των F-16 δηλαδή που ήδη διαθέτει η Τουρκία.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή ορισμένος αριθμός KAAN θα συνεχίσει να πετάει με F110.

Τα υπόλοιπα θα πετάξουν στο εγγύς μέλλον με εγχώριας κατασκευής κινητήρα ο οποίος αναπτύσσεται και αν όλα πάνε καλά, σε δύο χρόνια θα είναι έτοιμος.

Οπως ισχυρίζονται οι Τούρκοι, το ΚΑΑΝ είναι ή ευελπιστεί να είναι εφάμιλλο του F-35 και του F-22 το οποίο θυμίζει αρκετά στην όψη.

Στον κίνδυνο που αποτελούν οι τουρκικοί εξοπλισμοί αναφέρθηκε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας μιλώντας στη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών της Βουλής, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Καταλαβαίνετε κι εσείς τον κίνδυνο που οι τουρκικοί εξοπλισμοί αποτελούν για την πατρίδα μας.

Και αναφερθήκατε προηγουμένως στη ναυπήγηση δεύτερου, πιο εξελιγμένου, τουρκικού ελικοπτεροφόρου. Και το μεγάλο ερώτημα που θα έθετε κανείς είναι γιατί φτιάχνεται αυτό το πλοίο.

Απλώς και μόνο για να κάνει παρέλαση εντός του Βοσπόρου ή η Τουρκία διεκδικεί την πλήρη υπεροχή και τον έλεγχο της Ανατολικής Μεσογείου επί τη βάσει κειμένων που έχει υπογράψει, όπως το τουρκολιβυκό μνημόνιο το οποίο είναι ανύπαρκτο μεν, αλλά η Τουρκία συνεχίζει και το επικαλείται…

Εμείς τι συμπέρασμα, ευρισκόμενοι από την άλλη πλευρά του Αιγαίου, πρέπει να συνάγουμε από αυτήν της την τακτική;

Και όταν μάλιστα σε μια από τις τελευταίες Navtex συνδυάζει κυριαρχία με ναυσιπλοΐα, κάτι που δεν είχε γίνει στο παρελθόν».

Την πρώτη του πτήση πραγματοποίησε το τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς «ΚΑΑΝ»

«Δεν έχει αλλάξει»

Ο Νίκος Δένδιας τόνισε ακόμα πως μπορεί η Τουρκία να έχει χαμηλώσει τους τόνους και να έχει σταματήσει τις παραβιάσεις, αλλά δεν έχει αλλάξει τις θέσεις της ούτε κατά κεραία.

«Εγώ ανησυχώ και ανησυχώ πάρα πολύ. Οταν έχω 100 εκατομμύρια δίπλα μου τα οποία διατυπώνουν ισχυρισμούς ασύμβατους με τους ισχυρισμούς του Διεθνούς Δικαίου, έστω και sotto voce, εγώ ανησυχώ.

Και έχω υποχρέωση να εισηγούμαι στην εθνική αντιπροσωπεία πώς η χώρα θα έχει τη δυνατότητα υπό τις πληθυσμιακές συνθήκες και τις οικονομικές συνθήκες που προβλέπονται από την εξέλιξη των μεγεθών, να διατηρήσει αλώβητη την εθνική της κυριαρχία. Εάν δεν το κάνω αυτό τότε εγκληματώ…».

Νέα τουρκική Navtex

Οι δηλώσεις του υπουργού Αμυνας έγιναν λίγες ώρες μετά τη ρηματική διακοίνωση που επιδόθηκε από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών προς την τουρκική πλευρά για τις ΝΟΤΑΜ και Navtex που εξέδωσε, αμφισβητώντας την ελληνική δικαιοδοσία νοτιοανατολικά της Καρπάθου και ζητώντας αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

Η Αγκυρα επανήλθε χθες θέτοντας και πάλι θέμα αποστρατιωτικοποίησης και δεσμεύοντας το Κεντρικό Αιγαίο με παράνομη Navtex για αεροναυτική άσκηση στις 23 και 24 Φεβρουαρίου.

Bayraktar για τον Ράμα

Ολα αυτά την ώρα που με την επίσκεψη του αλβανού πρωθυπουργού Εντι Ράμα στην Τουρκία όλα δείχνουν πως έκλεισε η συμφωνία και για προμήθεια τουλάχιστον τριών μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar για τις αλβανικές Ενοπλες Δυνάμεις, κάτι που δείχνει πως η Αγκυρα προσπαθεί να «ξαναζεστάνει» τον άξονα των Βαλκανίων, στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας.

Premium έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Νετανιάχου: Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο; – Πιέσεις να μην εκδοθεί
Επικαιρότητα |

Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο ο Νετανιάχου; – Πιέσεις να μην εκδοθεί

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ ο Νετανιάχου και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι φοβούνται ότι θα εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εναντίον τους την ερχόμενη εβδομάδα