Μετά από τη «μαύρη» επέτειο ενός έτους από την αδιανόητη σύγκρουση τρένων στα Τέμπη, ένα φορτισμένο σε όλη τη χώρα 24ωρο πένθους για τους 57 νεκρούς και θυμού για τα αναπάντητα ερωτήματα, κατά το οποίο καταγράφηκαν ευθείες βολές της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση και εξελίξεις σε κοινοβουλευτικό και ανακριτικό επίπεδο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλεί σε σύσκεψη τους υπουργούς του. Στο τραπέζι του Υπουργικού Συμβουλίου μπαίνουν σήμερα, στις 11 το πρωί, μερικές από τις κυριότερες εστίες πίεσης του Μαξίμου, όπως η ακρίβεια και τα ζητήματα των αγροτών.
Πρόκειται επιπλέον για θέματα στα οποία καταγράφεται, δημοσκοπικά, το αρνητικό πρόσημο της πλειονότητας των πολιτών στους κυβερνητικούς χειρισμούς. Εξ ου και η κυβέρνηση «ψάχνεται» να μπλοκάρει τη φθορά της, αναζητώντας πειστικές απαντήσεις και παρεμβάσεις με ορατό αποτέλεσμα σε πτυχές της καθημερινότητας.
Το πρωθυπουργικό γραφείο ξορκίζει τις «αποστάσεις» της με την κοινωνία, δεδομένου άλλωστε ότι έχει ως βασική λέξη στο αφήγημά της την «εμπιστοσύνη». Και προσδοκά ότι μπορεί να ανοίξει πιο θετικό βηματισμό στις επόμενες εβδομάδες με ορίζοντα την πολιτική αναμέτρηση των ευρωεκλογών.
Δυσπιστία
Είναι ενδεικτικές οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης – δια στόματος του υπουργού Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα συγκεκριμένα – για το μέτωπο της ακριβείας, καθώς υπολογίζεται ότι η εφαρμογή μέτρων από την 1η Μαρτίου θα αφήσει θετικό αποτύπωμα. Ταυτόχρονα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει εκτιμήσει ότι «τα χειρότερα» έχουν μείνει πίσω, αν και έχει παραδεχτεί την «επίμονη» ακρίβεια στα τρόφιμα.
Το πρόβλημα που έχουν να διαχειριστούν οι κυβερνητικοί είναι εκείνο της δυσπιστίας. Όχι μόνο σε όλες τις δημοσκοπήσεις των ημερών η ακρίβεια και γενικώς τα θέματα της οικονομίας είναι στην πρώτη θέση της λίστας αγωνίας της κοινωνίας, αλλά επιπλέον καταγράφονται αρνητικές εντυπώσεις από τους περισσότερους πολίτες στους μέχρι στιγμής κυβερνητικούς χειρισμούς.
Τελευταίο γκάλοπ – της MRB για το Open – κατέγραψε ότι οι πολίτες θεωρούν ως σημαντικότερα προβλήματα την ακρίβεια, την υγεία, τα εισοδήματα αλλά και την παιδεία, ενώ υπάρχει ακόμα ένα σημαντικό εύρημα. Και αυτό αφορά την αξιολόγηση των κυβερνητικών μέτρων στήριξης: εκεί οι εντυπώσεις είναι κυρίαρχα αρνητικές – ως ένα σαφές σήμα δυσπιστίας προς την κυβέρνηση.
Το 69,9% θεωρεί ότι η κυβέρνηση έχει λάβει λιγότερα μέτρα για την συγκράτηση των τιμών από όσα επιτρέπει η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας – ένας δείκτης ο οποίος εμφανίζει μεγάλη αύξηση.
Οι εισηγήσεις
Στο πλαίσιο αυτό, ο Σκρέκας παρουσιάζει σήμερα την εφαρμογή των μέτρων κατά της ακρίβειας και του νομοσχεδίου για τη βελτίωση της λειτουργίας της αγοράς και την ενίσχυση της ανάπτυξης, ενώ θα εισηγηθεί και τροποποιήσεις στην κυβερνητική επιτροπή για την ανάπτυξη της εφοδιαστικής αλυσίδας, όπως είχε αποφασιστεί το 2020.
Σε ό,τι αφορά το αγροτικό μέτωπο και με δεδομένο ότι οι παραγωγοί, παρότι διέλυσαν τα μπλόκα τους, έχουν προειδοποιήσει την κυβέρνηση ότι θα τους βρίσκει μπροστά της, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης φέρνει παρεμβάσεις για τις παράνομες «ελληνοποιήσεις» προϊοντων. Ο Λευτέρης Αυγενάκης παρουσιάζει συγκεκριμένα παρεμβάσεις στο θεσμικό πλαίσιο και στα ελεγκτικά όργανα.
Δυσπιστία και για την εξεταστική
Στο μεταξύ μετά από τη χθεσινή λαοθάλασσα οργής σε όλη τη χώρα για τα Τέμπη αναμένονται εξελίξεις, και στο επίπεδο της εξεταστικής επιτροπής, και σε εκείνο της ανάκρισης. Αφενός στη Βουλή έφτασε μέρος της δικογραφίας από τη Λάρισα, συνεπώς ίσως και από σήμερα τα μέλη της εξεταστικής να έχουν τη δυνατότητα να την αναγνώσουν και να κρατήσουν τις σημειώσεις τους. Αφετέρου ο εφέτης ειδικός ανακριτής αποφάσισε να ορίσει νέο πραγματογνώμονα από το ΕΜΠ για τη διερεύνηση των αιτιών της έκρηξης και της πρόκλησης μεγάλης φωτιάς κατά τη σύγκρουση των δύο τρένων ενώ βιολογικό υλικό θα σταλεί σε εξειδικευμένα εργαστήρια σε Καναδά και Ηνωμένο Βασίλειο.
Για το αν θα υπάρξει αποτέλεσμα της εξεταστικής και ποιο θα είναι αυτό, αν δηλαδή αυτή τη φορά θα αποδοθούν ευθύνες σε συγκεκριμένα πρόσωπα, οι πολίτες δείχνουν να κρατούν μικρό καλάθι. Σύμφωνα με τη MRB πάνω από τρεις στους τέσσερις δηλώνουν απαισιόδοξοι ότι η εξεταστική μπορεί να ρίξει φως. Αυτό μάλιστα καταγράφεται πλειοψηφικά και μέσα στο ακροατήριο της ΝΔ: το 62,3% των ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος δεν εμφανίζεται αισιόδοξο.
Σημειωτέον ότι για τα Τέμπη και αφότου ο πρωθυπουργός μίλησε για «συλλογική αποτυχία» που πρέπει να ξεριζωθεί, σημειώνοντας ότι «μόνο η Δικαιοσύνη είναι εκείνη που θα ρίξει φως στην υπόθεση», υπήρξε σφυροκόπημα από την αντιπολίτευση. Συγκεκριμένα, ευθείες βολές για κυβερνητική προσπάθεια συγκάλυψης ευθυνών.
Πηγή: in.gr
Latest News
Τσίπρας: «Τεράστια πολιτική ανισορροπία, δεν υπάρχει αντιπολίτευση»
Ο Αλέξης Τσίπρας έκρουσε κώδωνα κινδύνου για την έλλειψη αντιπολίτευσης, θέτοντας τις προοδευτικές δυνάμεις προ των ευθυνών τους, και τοποθετήθηκε για τα εθνικά θέματα
«Πρέπει να συζητάμε με την Τουρκία, αλλά χωρίς αυταπάτες» , λέει ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Ο Νικος Ανδρουλάκης άσκησε κριτική στη Νέα Δημοκρατία λέγοντας ότι «καλλιέργησε υψηλές προσδοκίες», ενώ το περιβάλλον για ελληνοτουρκικό διάλογο δεν ήταν ευνοϊκό
Ο Μακρόν (ξανα) μίλησε - Ο Φρανσουά Μπαϊρού είναι ο νέος πρωθυπουργός
Ο Φρανσουά Μπαϊρού έγινε δεκτός από τον αρχηγό του γαλλικού κράτους, Εμανουέλ Μακρόν, στο Μέγαρο των Ηλυσίων στις 8.30 το πρωί της Παρασκευής
Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί καπνιστή ρεγγοσαλάτα
Ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε από την επιχείρηση την άμεση ανάκληση/απόσυρση συγκεκριμένης παρτίδας
Ποιοι στη Γερμανία δε θέλουν να φύγουν οι Σύριοι μετανάστες - Σε ποιους κλάδους είναι απαραίτητοι
Μετά την πτώση του Ασαντ Γερμανοί πολιτικοί υποδήλωσαν ότι ήρθε η ώρα ώστε εκατομμύρια Σύριοι μετανάστες να επιστρέψουν στην πατρίδα τους
Οι Σύροι πρόσφυγες σε προεκλογική «μέγγενη» - «1.000 ευρώ στο χέρι και δωρεάν πτήση για Συρία»
Παρά την επισφαλή κατάσταση στη μετά Άσαντ Συρία, Δεξιά και Ακροδεξιά στη Γερμανία υπερθεματίζουν προεκλογικά για την άμεση επιστροφή Σύρων προσφύγων, με φόντο την ευρωπαϊκή υποκρισία
Στάση εργασίας σε μετρό και Ηλεκτρικό – Τι ώρα σταματάνε οι συρμοί
Στάση εργασίας έχουν κηρύξει οι εργαζόμενοι του Μετρό και του Ηλεκτρικού για σήμερα, Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου
Ο Μακρόν ανακοινώνει με καθυστέρηση το όνομα του νέου πρωθυπουργού
Χαμηλές είναι οι προσδοκίες για έναν πολιτικά βιώσιμο πρωθυπουργό στη Γαλλία
Τι μπορεί να προκαλέσει την επόμενη πανδημία
Οι υγειονομικές αρχές διεθνώς, έχουν εστιάσει το ενδιαφέρον τους σε 25 οικογένειες ιών, οι οποίες παρακολουθούνται στενά
H EE ανακαλύπτει ξανά το τέρας της γραφειοκρατίας
Η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέτει ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.