Προβλήματα με την τήρηση αρχείων και τους ποιοτικούς ελέγχους σε πειράματα σε ζώα, στο Neuralink του Ίλον Μασκ, διαπίστωσαν επιθεωρητές της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, λιγότερο από έναν μήνα αφότου η startup, δήλωσε ότι εγκρίθηκε να δοκιμάσει τα εγκεφαλικά της εμφυτεύματα σε ανθρώπους, σύμφωνα με αναφορά της υπηρεσίας που αποκαλύπτει το Reuters.
Σύμφωνα με αυτή, οι επιθεωρητές εντόπισαν κενά στον ποιοτικό έλεγχο στις ερευνητικές εγκαταστάσεις της εταιρείας στην Καλιφόρνια για τα ζώα. Μια παρόμοια επιθεώρηση στις εγκαταστάσεις της Neuralink στο Τέξας δεν εντόπισε προβλήματα.
Αυτές οι επισκέψεις πραγματοποιήθηκαν πέρυσι από τις 12 έως τις 22 Ιουνίου και αντιπροσωπεύουν τις μοναδικές επιθεωρήσεις του FDA στις εγκαταστάσεις Neuralink που έχουν καταγραφεί. Οι αναφορές των επιθεωρητών κοινοποιήθηκαν στο Reuters από την Redica Systems, μια εταιρεία ανάλυσης δεδομένων που λαμβάνει αναφορές συμμόρφωσης του FDA μέσω αιτημάτων ανοιχτών αρχείων.
Neuralink: Επιτυχής η πρώτη εμφύτευση τσιπ σε άνθρωπο
«Αυτά τα ζητήματα δείχνουν έλλειψη προσοχής στη λεπτομέρεια», σχολίασε δήλωσε ο Jerry L. Chapman, ανώτερος εμπειρογνώμονας ποιότητας της Redica Systems.
Τα εργαστηριακά προβλήματα που εντόπισαν οι επιθεωρητές του FDA περιελάμβαναν ελλιπή αρχεία βαθμονόμησης για όργανα όπως ένα pHόμετρο που χρησιμοποιήθηκε σε μία από τις μελέτες.
Οι παρατυπίες
Για μια άλλη μελέτη, επτά όργανα, συμπεριλαμβανομένης της «παρακολούθησης ζωτικών σημείων» δεν είχαν καμία ένδειξη ότι είχαν βαθμονομηθεί. Η Neuralink πραγματοποίησε πειράματα σε εκατοντάδες ζώα, συμπεριλαμβανομένων των πιθήκων.
Άλλα ζητήματα περιελάμβαναν τη μη υπογραφή των υπαλλήλων διασφάλισης ποιότητας ή την τεκμηρίωση τυχόν αποκλίσεων από εγκεκριμένα πρωτόκολλα ή τυπικές διαδικασίες λειτουργίας.
«Αυτό είναι σίγουρα ένα μήνυμα ότι η εταιρεία πρέπει να είναι σε εγρήγορση σχετικά με ορισμένες πρακτικές», υποστήριξε ο Chapman, προσθέτοντας ότι η εταιρεία θα πρέπει να ακολουθήσει παρόμοιες πρακτικές για τις δοκιμές σε ανθρώπους.
Το εγκεφαλικό εμφύτευμα δοκιμάζεται για να βοηθήσει ασθενείς που έχουν παραλύσει από τραυματισμό του νωτιαίου μυελού ή αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (ALS), επίσης γνωστή ως νόσος του Lou Gehrig, να επικοινωνούν χρησιμοποιώντας σκέψεις για να μετακινήσουν μια συσκευή υπολογιστή.
Το Reuters ανέφερε τον Δεκέμβριο του 2022 ότι οι ερευνητές του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) διερεύνησαν πιθανές παραβιάσεις της καλής διαβίωσης των ζώων στο Neuralink μετά από εσωτερικές καταγγελίες του προσωπικού ότι οι δοκιμές σε ζώα γίνονταν βιαστικά, προκαλώντας περιττό πόνο και θανάτους. Μια ομάδα υπεράσπισης της καλής μεταχείρισης των ζώων, η Επιτροπή Ιατρών για την Υπεύθυνη Ιατρική, υπέβαλε επίσημη καταγγελία τόσο στο USDA όσο και στο FDA για τις εικαζόμενες παραβιάσεις.
Τον Ιούλιο, το USDA είπε ότι δεν εντόπισε παραβιάσεις των κανόνων του για την έρευνα σε ζώα πέρα από ένα περιστατικό του 2019 που είχε ήδη αναφέρει η Neuralink.
Παραβιάσεις
Όπως τονίζουν τρεις ρυθμιστικοί εμπειρογνώμονες στο Reuters, ο FDA έχει τις δικές του απαιτήσεις για την έρευνα σε ζώα, γνωστές ως Good Laboratory Practice, για να αποδείξει ότι όλα τα επιστημονικά δεδομένα που συλλέγονται για την ανάπτυξη ενός φαρμάκου ή ιατρικής συσκευής είναι αξιόπιστα.
Ο Μασκ, ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της εταιρείας, ανακοίνωσε τον Μάιο ότι η συσκευή του εγκρίθηκε για δοκιμές σε ανθρώπους και είπε τον περασμένο μήνα ότι ο πρώτος ασθενής έλαβε εμφύτευμα και αναρρώνει καλά.
Η Neuralink δεν απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με την επίσκεψη του FDA.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως, ότι η FDA δεν έχει εκδώσει συγκεκριμένη ανακοίνωση που να δείχνει τη σοβαρότητα των προβλημάτων που εντοπίστηκαν κατά την επιθεώρηση, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων του οργανισμού. Αν και τα προβλήματα που εντοπίστηκαν είναι σοβαρά, δεν φαίνεται να είναι αρκετά σημαντικά για να δικαιολογήσουν τον χειρότερο χαρακτηρισμό επιθεώρησης του FDA, κάτι που θα απαιτούσε δράση, είπαν οι ειδικοί.
Η Carly Pflaum, εκπρόσωπος του FDA, είπε ότι η Neuralink «παρείχε επαρκείς πληροφορίες για να υποστηρίξει την έγκριση» της εφαρμογής της για δοκιμή σε ανθρώπους. Και έσπευησε να τονίσει ότι ο οργανισμός διενεργεί τακτικά τέτοιες επιθεωρήσεις, μετά από έγκριση δοκιμών σε ανθρώπους και πριν από την εμπορική έγκριση για να «διασφαλίσει την ακεραιότητα και την αξιοπιστία των δεδομένων» και τη συμμόρφωση με άλλους κανονισμούς του FDA.
Latest News
Η Κίνα σφίγγει τον κλοιό στο κυβερνοέγκλημα του χρηματοπιστωτικού τομέα
Η Υπηρεσία Κυβερνοχώρου δεσμεύτηκε για τη συνέχιση των προσπαθειών καταπολέμησης της ηλεκτρονικής απάτης στην Κίνα
Χτίζει... κόμβο logistics η Huawei στον Πειραιά – Οι νέες επενδύσεις που σχεδιάζει
«Το logistics hub που θα δημιουργηθεί ουσιαστικά θα λειτουργεί σαν πύλη εισόδου των προϊόντων της Huawei προς την Ευρώπη», είπε ο CEO της εταιρείας για τη νοτιοανατολική Ευρώπη
Η Apple φέρνει το ChatGPT στα iPhone και τα Mac - To Siri αποκτά AI
To chatbot τεχνητής νοημοσύνης θα ενεργοποιείται όταν ο χρήστης κάνει ερωτήσεις που το ίδιο το Siri δεν μπορεί να απαντήσει.
Θεοδωρόπουλος για AI: Αυτές είναι οι 4 ανησυχίες των επιχειρήσεων
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Σπύρος Θεοδωρόπουλος, μίλησε στο AI Connect της Google για τις ανησυχίες των ελληνικών επιχειρήσεων γύρω από τη χρήση της AI
Η Google φέρνει στα ελληνικά σχολεία το “Experience AI”
Η Google και το Raspberry Pi Foundation παρέχουν χρηματοδοτική στήριξη και ενδυνάμωση σε εκπαιδευτικούς και μαθητές για ένα μέλλον καθοδηγούμενο από την Τεχνητή Νοημοσύνη
Σχέδιο απαγόρευσης των social media σε παιδιά κάτω των 15 ετών και στην Ελλάδα; - Τι εξετάζεται
Προωθούνται αυστηροί περιορισμοί στην πρόσβαση των παιδιών κάτω των 15 ετών στα social media
Πώς θα χτιστεί ο «Φάρος» του ελληνικού AI - Ο ρόλος του Υπερταμείου
Το έργο για τον «Φάρο» συνδέεται με την κατασκευή του εθνικού υπερυπολογιστή «Δαίδαλου» - Θα δημιουργηθεί θυγατρική που θα αναλάβει τη διαχείρισή του
Αποκαλυπτήρια για το «αλάνθαστο» κβαντικό μικροτσίπ της Google
Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, η Google είπε ότι βρήκε έναν τρόπο να συνδυάζει τα Qubits του τσιπ Willow, έτσι ώστε τα ποσοστά σφαλμάτων να μειώνονται καθώς αυξάνεται ο αριθμός των Qubits
Δημιουργείται στην Ελλάδα το AI factory «Pharos» - Το μήνυμα Μητσοτάκη
«Η Ελλάδα μία από τις επτά χώρες της ΕΕ που θα δημιουργηθούν «εργοστάσια» τεχνητής νοημοσύνης τόνισε ο πρωθυπουργός
Πόση τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιούν οι Έλληνες - Τι δείχνει έρευνα της Focus Bari
Στην έρευνα της Focus Bari αναλύονται οι ευκαιρίες, οι κίνδυνοι αλλά και οι μεγάλες προσδοκίες