Η πρόωρη μείωση των επιτοκίων θα ήταν το χειρότερο λάθος για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με έρευνα μεταξύ οικονομολόγων που διεξήγαγε το Bloomberg, και η οποία έδειξε ότι η συναίνεση βλέπει πλέον μία λιγότερη μείωση μέσα στο 2024.

Σχεδόν τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι η υπερβολικά βιαστική αναστροφή της πολιτικής σύσφιξης, με το μπαράζ των αυξήσεων επιτοκίων που αποφασίστηκαν για να τιθασευτεί ο πληθωρισμός, θα εγκυμονούσε μεγαλύτερους κινδύνους από το να περιμένουν οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ για λίγο ακόμη. Και είναι μια στάση που έχει εκφραστεί από πολλά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

EKT: Εν αναμονή των στοιχείων για τον πληθωρισμό

Οι ερωτηθέντες συνεχίζουν να προβλέπουν ότι η πρώτη μείωση του επιτοκίου θα έρθει τον Ιούνιο, καθώς βλέπουν την προσπάθεια των αξιωματούχων να αποφύγουν ένα λάθος πρόωρης μείωσης και μερικής χαλάρωσης των νομισματικών συνθηκών. «Η ΕΚΤ έχει μια εξίσωση να λύσει. Αυτή μεταξύ της πολύ πρόωρης μείωσης και του κινδύνου αναζωπύρωσης του πληθωρισμού που μπορεί να οδηγήσει εκ νέου στην ανάγκη να αυξήσει ξανά τα επιτόκια και μιας καθυστερημένης μείωσης», ανέφερε ο Andrzej Szczepaniak, οικονομολόγος στη Nomura. «Το τελευταίο είναι ξεκάθαρα το καλύτερο σενάριο».

Με τον πληθωρισμό να υποχωρεί και τους αξιωματούχους των νομισματικών αρχών στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο να προσανατολίζονται επίσης στην πολιτική χαλάρωσης, οι ερωτηθέντες προέβλεψαν τρεις μειώσεις από την ΕΚΤ φέτος. Στην προηγούμενη έρευνα υπήρξε εκτίμηση για τέσσερις μειώσεις, ωστόσο, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στη Φρανκφούρτη ανησυχούν ότι οι ραγδαίες αυξήσεις των μισθών θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την αντιστροφή της πορείας του πληθωρισμού προς τον στόχο του 2%.

Η κρισιμότητα του επιτοκίου καταθέσεων

Σύμφωνα με την έρευνα δεν προβλέπεται αλλαγή στο επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ, που επί του παρόντος είναι στο 4%, κατά τη συνεδρίαση στις 7 Μαρτίου. Οικονομολόγοι, επενδυτές και οι περισσότεροι αξιωματούχοι βρίσκονται τώρα σε ευθυγράμμιση ότι η πρώτη μείωση θα έρθει τον Ιούνιο.

Η Πρόεδρος Christine Lagarde δήλωσε τη Δευτέρα ότι «η τρέχουσα διαδικασία αποπληθωρισμού αναμένεται να συνεχιστεί» – κάτι που θα πρέπει να είναι εμφανές στα στοιχεία του Φεβρουαρίου. Οι αναλυτές σε ξεχωριστή έρευνα του Bloomberg βλέπουν επιβράδυνση στο 2,5% από 2,8% τον προηγούμενο μήνα, με τη Eurostat να αναμένεται να ανακοινώσει τα στοιχεία σήμερα.

Η ίδια αίσθηση επικρατεί και μεταξύ των μελών της ΕΚΤ. Το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου Isabel Schnabel συμφώνησε με τον Πρόεδρο της Bundesbank, Joachim Nagel, και άλλους συντηρητικούς αξιωματούχους προειδοποιώντας ενάντια στη μείωση του κόστους δανεισμού πολύ σύντομα, καθώς παραμένουν οι κίνδυνοι όπως ο πληθωρισμός των υπηρεσιών, μια ανθεκτική αγορά εργασίας και οι εντάσεις στην Ερυθρά Θάλασσα.

Στο έτερο στρατόπεδο, αυτό των «περιστεριών», ωστόσο, υπάρχει ανησυχία περισσότερο για μια οικονομία που ακροβατεί, η οποία απέφυγε οριακά την ύφεση το δεύτερο εξάμηνο του 2023. Ενώ περιορίζουν λίγο τις προβλέψεις τους για το 2024, οι οικονομολόγοι εξακολουθούν να βλέπουν το επιτόκιο καταθέσεων στο 2,25% στο τέλος του 2025.

«Τώρα που η αγορά έχει σχεδόν προσαρμόσει τις τιμές και τις προσδοκίες της σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της πρώτης μείωσης των επιτοκίων, η μεγαλύτερη πρόκληση θα είναι να αποφευχθούν τυχόν αδικαιολόγητες αιτιάσεις», δήλωσε ο Carsten Brzeski, επικεφαλής μακροοικονομικής στην ING.

Πιστεύει ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να παρουσιάσει περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς θα αντιδράσει, «προσθέτοντας περισσότερη σαφήνεια στο πού χρειάζεται να εστιάσει για τον πραγματικό πληθωρισμό, τις μισθολογικές εξελίξεις και τις πιο μακροπρόθεσμες προβλέψεις για τον πληθωρισμό προκειμένου να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια».

Οι προβλέψεις

Παράλληλα με την πολιτική απόφαση της ΕΚΤ, η ερχόμενη Πέμπτη θα φέρει έναν νέο γύρο τριμηνιαίων οικονομικών προβλέψεων, όπου η πλειοψηφία των αναλυτών αναμένει καθοδικές αναθεωρήσεις της ανάπτυξης το 2024 και 2025 και του πληθωρισμού φέτος. Οι περισσότεροι βλέπουν την άνοδο των τιμών για το 2025 και το 2026 – ζωτικής σημασίας για την ΕΚΤ δεδομένης της καθυστέρησης μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής – να παραμένει αμετάβλητη στο 2,1% και στο 1,9%.

Παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός φαίνεται να κινείται γύρω στο 2%, ορισμένοι οικονομολόγοι δεν αποκλείουν ότι το κόστος δανεισμού θα παραμείνει υψηλό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

«Υπάρχει κίνδυνος λιγότερων μειώσεων επιτοκίων στο βασικό σενάριο ή τα επιτόκια να παραμείνουν σταθερά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, εάν οι δείκτες για τον πληθωρισμό και την αύξηση των μισθών αποδειχθούν πιο επίμονοι», δήλωσε ο Dennis Shen, αναλυτής της Scope Ratings. Επίσης, θεωρεί τη γεωπολιτική έναν άλλο «βασικό» κίνδυνο.

«Τέτοια σενάρια παρουσιάζουν κίνδυνο περαιτέρω κλυδωνισμών από την πλευρά της προσφοράς, επηρεάζοντας δυνητικά τις προοπτικές σταθερότητας των τιμών και διατηρώντας τη δυνατότητα αναμονής, αν όχι ακόμη και αντιστροφής των βημάτων εξομάλυνσης της πολιτικής», είπε ο Shen.

Τέλος, οι συμμετέχοντες στην έρευνα ανέφεραν τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ τον Νοέμβριο και την άνοδο των λαϊκιστών στην Ευρώπη μεταξύ των κορυφαίων κινδύνων τους.

Όσον αφορά την ανασκόπηση της ΕΚΤ για τον τρόπο εφαρμογής της νομισματικής πολιτικής, βλέπουν τους αξιωματούχους να υποστηρίζουν ένα μικρότερο ισολογισμό και παροχή ρευστότητας βάσει της ζήτησης, καθώς και μόνιμο χαρτοφυλάκιο ομολόγων και υψηλότερες απαιτήσεις ελάχιστων αποθεματικών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή