Το επόμενο ραντεβού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχει κλειστεί για τις 7 Μαρτίου.
Όσο πλησιάζει η ημερομηνία, πληθαίνουν οι δηλώσεις των μελών της αναφορικά με τις επόμενες κινήσεις, αλλά και οι προσπάθειες των αναλυτών να διαβάσουν πίσω από τις λέξεις για τις επιτοκιακές τους προθέσεις… Κοινή λέξη στις δηλώσεις της συντριπτικής πλειοψηφίας των κεντρικών τραπεζιτών, ακόμα και αυτών που διατυπώνουν ξεκάθαρα την άποψή τους για το πότε θα πρέπει να αρχίσουν οι μειώσεις των επιτοκίων, είναι το «αλλά».
Με λίγα λόγια όλοι εμφανίζονται έτοιμοι για αλλαγή πλεύσης, αλλά…
Τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας χθες, από το φλέγον πεδίο των τιμών δείχνουν περαιτέρω αποκλιμάκωση τον Φεβρουάριο, ενισχύοντας τα στοιχήματα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αρχίσει να χαλαρώνει τα επιτόκια από τα ιστορικά υψηλά αργότερα φέτος. Ήδη χθες, έγινε ανακοινώθηκε ότι ο πληθωρισμός υποχώρησε στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ισπανία, με τα ποσοστά να κινούνται σε γενικές γραμμές εντός του εύρους των εκτιμήσεων των αναλυτών.
Ανατροπή από ΕΚΤ: Εξετάζει αλλαγές στα επιτόκια της διατραπεζικής – Οι προτάσεις
Το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στη σημερινή ανακοίνωση της Eurostat, η οποία στις 12 το μεσημέρι θα δώσει στη δημοσιότητα τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης τον Οκτώβριο. Οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν από το Reuters, προβλέπουν ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα παρουσιάσει επιβράδυνση σε περίπου 2,5% τον Φεβρουάριο από 2,8% τον Ιανουάριο, πλησιάζοντας ακόμη περισσότερο τον στόχο του 2% της ΕΚΤ.
«Συνολικά, τα στοιχεία δείχνουν ότι η διαδικασία αποπληθωρισμού συνεχίζεται στη ζώνη του ευρώ και υποδηλώνουν ότι θα δούμε μια μικρή πτώση στα στοιχεία του Φεβρουαρίου», ανέφερε σε σημείωμά του ο Leo Barincou της Oxford Economics. Ο πληθωρισμός μειώθηκε στο 2,7% από 3,1% στη Γερμανία , στο 3,1% από 3,4% στη Γαλλία και στο 2,9% από 3,5% στην Ισπανία, με τη μείωση να οφείλεται κυρίως στην αποκλιμάκωση των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων.
Αβεβαιότητα και περίοδος… σιωπής
Παρόλα αυτά, οι Ευρωπαίοι τραπεζίτες εμφανίζονται επιφυλακτικοί και διστάζουν να κηρύξουν ακόμα την νίκη επί του πληθωρισμού, επικαλούμενοι αντίθετους ανέμους που πνέουν στην αγορά.
Τις επόμενες ημέρες δεν αναμένονται δηλώσεις από τραπεζίτες, καθώς όπως προβλέπεται, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου – συμπεριλαμβανομένων των έξι μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής – και οι αναπληρωτές τους τηρούν τη λεγόμενη «σιωπηρή περίοδο». Αυτό σημαίνει ότι αποφεύγουν τη διατύπωση σχολίων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις προσδοκίες σχετικά με τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής, για χρονικό διάστημα επτά ημερών πριν από τη διεξαγωγή της συνεδρίασης που έχει προγραμματιστεί για το συγκεκριμένο θέμα. Συνεπώς, η αλληλεπίδρασή τους με τα μέσα ενημέρωσης και τους συμμετέχοντες στην αγορά (π.χ. συνεντεύξεις ή ομιλίες στο πλαίσιο συνεδρίων) είναι περιορισμένη κατά την περίοδο που προηγείται τέτοιων συνεδριάσεων.
«Κάτω από τον ευνοϊκό πληθωρισμό, υπάρχουν ακόμη αρκετές πιέσεις τιμών για να ανησυχούμε – κάτι που θα αποτρέψει την ΕΚΤ από το να μειώσει τα επιτόκια πολύ νωρίς», σχολιάζει στο Reuters, ο οικονομολόγος της ING Carsten Brzeski.
Στη Γερμανία, ο δομικός πληθωρισμός παρέμεινε σταθερός στο 3,4%, καθώς η αύξηση των τιμών των υπηρεσιών παρέμεινε υψηλή, ενώ στη Γαλλία, ο πληθωρισμός των υπηρεσιών επιβραδύνθηκε σε μόλις 3,1% από 3,2%. Ο ισπανικός δομικός πληθωρισμός εξακολουθούσε να είναι 3,4%.
Το βλέμμα στην ΕΚΤ
Οι αγορές στρέφουν πλέον το βλέμμα τους στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 7 Μαρτίου: αν και δεν αναμένεται κάποια αλλαγή πολιτικής, η τράπεζα είναι πιθανό να αναγνωρίσει τις βελτιωμένες προοπτικές για τον πληθωρισμό, που τελικά θα ανοίξει την πόρτα σε μειώσεις επιτοκίων, ίσως γύρω στα μέσα του έτους. Εν πολλοίς, οι αγορές θα αναζητήσουν στην τελική ανακοίνωση της απόφασης και εν συνεχεία στη συνέντευξη της Κριστίν Λαγκάρντ, σημάδια που θα αποκαλύπτουν τις προθέσεις της ΕΚΤ για τους επόμενους μήνες.
Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες Πέμπτη πρόσφεραν επίσης κάποια ήπια καλά νέα για την αγορά εργασίας, τον μοναδικό μεγαλύτερο παράγοντα κινδύνου για τις τιμές, επειδή η αύξηση των μισθών είναι μεγάλη. Ο αριθμός των ανέργων στη Γερμανία αυξήθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Φεβρουάριο με τον αριθμό των ανέργων να ενισχύεται κατά 11.000 στα 2,713 εκατομμύρια. Η αλλαγή είναι μικρή, ωστόσο, και το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε σταθερό στο 5,9%
Η στενή αγορά εργασίας είναι μια ανωμαλία. Η οικονομία της ευρωζώνης παρέμεινε στάσιμη τα τελευταία έξι τρίμηνα και η ανεργία θα αυξανόταν κανονικά απότομα σε ένα τέτοιο περιβάλλον.
Όμως, οι επιχειρήσεις μένουν κολλημένες στο εργατικό δυναμικό, χάρη στα υγιή περιθώρια κέρδους και επειδή οι επιχειρήσεις φοβούνται ότι η εύρεση εργασίας θα είναι δύσκολη μόλις ξεκινήσει η άνοδος.
Τα στοιχήματα για τον Ιούνιο
Μέσα στο πλαίσιο αυτό, η πλειοψηφία των αναλυτών εκτιμά ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ανοίξει τον κύκλο μείωσης των επιτοκίων τον Ιούνιο
Ειδικότερα, σχεδόν τα δύο τρίτα των αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Reuters, 46 από τους 73, ανέφεραν ότι η κεντρική τράπεζα θα μειώσει πρώτα το επιτόκιο καταθέσεων κατά 25 μονάδες βάσης στο 3,75% τον Ιούνιο. Αυτή η συναινετική άποψη έχει ενισχυθεί σημαντικά από περίπου 45% σε δημοσκόπηση του Ιανουαρίου.
«Γιατί τον Ιούνιο; Επειδή μέχρι τότε ο πραγματικός πληθωρισμός θα έχει μειωθεί λίγο περισσότερο, θα έχουμε επίσης την αύξηση των μισθών του πρώτου τριμήνου, η οποία θα πρέπει επίσης να μην παρουσιάσει νέα επιτάχυνση… Έτσι, λίγο πολύ φαίνεται μια καλή στιγμή για την πρώτη μείωση επιτοκίων», σχολιάζει ο Carsten Brzeski, παγκόσμιος επικεφαλής μακροοικονομικής στην ING.
Δέκα επτά προέβλεψαν μείωση τον Απρίλιο και δέκα ανέφεραν ότι η ΕΚΤ δεν θα προχωρήσει σε κάποια κίνηση μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Κανένας από τους 73 οικονομολόγους στη δημοσκόπηση 26-29 Φεβρουαρίου δεν περίμενε μείωση επιτοκίων στη συνεδρίαση της 7ης Μαρτίου.
Ωστόσο, οι οικονομολόγοι υποστήριξαν ότι δεν θα είναι η αρχή ενός κύκλου ουσιαστικής χαλάρωσης. Η μέση εκτίμηση κάνει λόγο για περικοπές κατά 100 μονάδες βάσης φέτος, διαμορφώνοντας το επιτόκιο καταθέσεων στο 3,00% έως το τέλος του 2024, σε γενικές γραμμές σύμφωνα με τις τιμές της αγοράς. Ενώ 32 από τους 73 οικονομολόγους βλέπουν ακόμα πιο υψηλό ποσοστό από αυτό, 23 προέβλεψαν ότι θα ήταν χαμηλότερο.
«Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος ότι μόλις η οικονομία ανακάμψει ελάχιστα, ο πληθωρισμός θα επανέλθει έτσι ώστε να αντιταχθεί σε επιθετικές μειώσεις επιτοκίων», πρόσθεσε ο Brzeski της ING.
Latest News
Κίνησε-έκπληξη από την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας - Μείωση 50 μ.β. στα επιτόκια
Το βασικό επιτόκιο διαμορφώνεται στο 0,5% - Η Ελβετία ήταν η πρώτη μεγάλη οικονομία που χαλάρωσε τη νομισματική της πολιτική
Αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 3% του ΑΕΠ - Τι συζητούν οι Ευρωπαίοι
Αυξημένες στρατιωτικές δαπάνες θα μπορούσαν να συμφωνηθούν στη σύνοδο κορυφής του NATO, το 2025, εντείνοντας την πίεση στους εθνικούς προϋπολογισμούς
Τι θα αποφασίσει το ιερατείο της ΕΚΤ για τα επιτόκια - Πού ποντάρουν οι αγορές
Οι αγορές σταθμίζουν τα δεδομένα που έχουν στο τραπέζι οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ και εκτιμούν πώς θα κινηθεί
Λίβανος: Πρώτη παράδοση κατεχομένου εδάφους από το Ισραήλ
Αμερικανός στρατηγός βρίσκεται στον Λίβανο για να επιβλέψει την παράδοση
Η μεγάλη αποτυχία του στοιχήματος των Shell και BP στην ηλεκτρική ενέργεια
Η ηλεκτρική ενέργεια ήταν το επόμενο μεγάλο στοίχημα για πολλές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, όμως γύρισε μπούμερανγκ
Ποιες είναι προτεραιότητες Τραμπ για τις πρώτες 100 ημέρες
Οι πέντε κορυφαίες προτεραιότητές του Ντόναλντ Τραμπ για τις πρώτες 100 ημέρες στο Οβάλ γραφείο
Ο Τραμπ δίνει «γη και ύδωρ» κινήτρων για να φέρει μεγάλες επενδύσεις πίσω στις ΗΠΑ
Ο Τραμπ αποσκοπεί σε μια κοσμογονία εγχώριων επενδύσεων στις ΗΠΑ - Η πρόταση για διευκολύνσεις στις επενδύσεις άνω του 1 δισ.
Η Ινδία κατασκευάζει το δικό της «Χόνγκ Κονγκ» - Το φαραωνικό project των 9 δισ.
Ανησυχία ότι το σχέδιο θα εξαλείψει μερικές από τις απομονωμένες φυλές που ζουν στα νησιά του αρχιπελάγους Νικομπάρ - Τι λέει η Ινδία
Από ένα KFC στην αυτοκρατορία των 3 δισ. - Ποιος είναι ο Αυστραλός επιχειρηματίας Τζακ Κάουιν
Σήμερα, ο Τζακ Κάουιν κατέχει το 98% της εταιρείας του, ενώ το υπόλοιπο 2% ανήκει σε ορισμένους από τους αρχικούς επενδυτές και μετόχους του
Οι τρεις αδύναμοι κρίκοι της ευρωοικονομίας το 2025
Θα παλέψουν με την ύφεση τη νέα χρονιά οι μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία