Νέο ρεκόρ όλων των εποχών σημείωσε η μετοχή της Daimler Truck την Παρασκευή, καταγράφοντας άλμα 15%, αφότου η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης κέρδη ρεκόρ για ολόκληρο το έτος καθώς και ένα πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η γερμανική εταιρεία κατασκευής φορτηγών σημείωσε καλύτερα από τα αναμενόμενα κέρδη προ φόρων ύψους 5,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το 2023, αυξημένα κατά 39% σε σχέση με τα 4,4 δισεκατομμύρια του προηγούμενου έτους. Οι αναλυτές ανέμεναν EBIT (κέρδη προ φόρων εισοδήματος) στα 5,2 δισεκατομμύρια.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Daimler Truck, Μάρτιν Ντάουμ, δήλωσε στο CNBC ότι η εταιρεία είχε προηγουμένως ενημερώσει ότι τα τελικά αποτελέσματά της θα ήταν στο ανώτερο άκρο των προβλέψεών της μετά το «κόκκινο» του 2023.

«Αν λέμε πάνω άκρο, εννοούμε πάνω άκρο», δήλωσε χαρακτηριστικά στο CNBC.

Ετος ρεκόρ το 2023

Σε ανακοίνωσή της, η Daimler περιέγραψε το 2023 ως έτος ρεκόρ για την εταιρεία, ενισχυμένη από την υπερβολική ζήτηση μετά τους περιορισμούς της αλυσίδας εφοδιασμού του 2022. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι τα έσοδα και τα κέρδη ήταν πιθανό να παραμείνουν σταθερά το 2024 εν μέσω «δύσκολων οικονομικών συνθηκών».

Ο Ντάουμ δήλωσε ότι οι πιέσεις στις τιμές πιθανότατα θα επιβαρύνουν ελαφρώς την εταιρεία το 2024, αλλά έκανε λόγο για αισιόδοξες προοπτικές.

«Επιστρέφουμε σε μια καλή χρονιά», είπε. «Η κανονικότητα επιστρέφει με αργούς ρυθμούς, αλλά εξακολουθεί να είναι σε καλό επίπεδο.»

Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης ότι θα πραγματοποιήσει το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών της κατά τη διάρκεια των επόμενων 24 μηνών και πρότεινε μέρισμα 1,9 ευρώ ανά μετοχή για το 2023, από 1,3 ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα.
«Επενδύουμε πολλά», είπε ο CEO της εταιρείας. «Θα συνεχίσουμε με αυτόν τον ρυθμό, αλλά θα μας περισσεύουν χρήματα και σίγουρα ανήκουν στους μετόχους μας».

Η Daimler Truck ακολουθεί τον δρόμο άλλων αυτοκινητοβιομηχανιών, όπως η Mercedes και η General Motors, οι οποίες ανακοίνωσαν επίσης επαναγορές μετοχών και αύξησαν τα μερίσματα τους τελευταίους μήνες για να επιστρέψουν χρήματα στους επενδυτές.

«Αυτό μπορεί και θα κάνει όχι μόνο η εταιρεία μας αλλά γενικά υγιείς καλά χρηματοδοτούμενες εταιρείες με σταθερό ισολογισμό», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή