Με ακόμα ταχύτερο ρυθμό ενισχύεται τους τελευταίους μήνες το αμερικανικό χρέος, το οποίο αυξάνεται κατά περίπου 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σχεδόν κάθε 100 ημέρες.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, το χρέος της χώρας πέρασε οριστικά τα 34 τρισεκατομμύρια δολάρια στις 4 Ιανουαρίου.

Ενδεικτικό της γεωμετρικής αύξησή του είναι ότι στις 15 Ιουνίου ήταν 32 δισ. δολάρια, και στις 15 Σεπτεμβρίου έφθασε στα 33 τρισεκατομμύρια δολάρια. Πριν από αυτό, η αύξηση του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων από τα 31 τρισεκατομμύρια δολάρια χρειάστηκε περίπου οκτώ μήνες.

Το χρέος των ΗΠΑ, το οποίο είναι το χρηματικό ποσό που δανείζεται η ομοσπονδιακή κυβέρνηση για να καλύψει τα λειτουργικά έξοδα, ανέρχεται πλέον σε σχεδόν 34,4 δισεκατομμύρια δολάρια . Ο επενδυτικός στρατηγικός αναλυτής της Bank of America, Michael Hartnett, πιστεύει ότι το μοτίβο των 100 ημερών θα παραμείνει ως έχει και κατά την ενίσχυση από τα 34 τρισεκατομμύρια δολάρια στα 35 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Υποβάθμιση

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Νοέμβριο η Moody’s Investor Service μείωσε την προοπτική αξιολόγησης της αμερικανικής κυβέρνησης σε αρνητική από σταθερή λόγω των αυξανόμενων κινδύνων της δημοσιονομικής ισχύος της χώρας.

Ο Moody’s είναι ο τελευταίος από τρεις μεγάλους οίκους αξιολόγησης ο οποίος διατηρεί πάντα το αξιόχρεο των ΗΠΑ στο κορυφαίο επίπεδο. Ο Fitch το υποβάθμισε από το τριπλό A στο AA+ τον Αύγουστο, ακολουθώντας τον S&P Global, που το είχε υποβαθμίσει στο AA+ το 2011.

Μολονότι υποβάθμισε την προοπτική του – κάτι που αφήνει να εννοηθεί πως είναι πιθανή η υποβάθμισή του μεσοπρόθεσμα –, ο οίκος επαναβεβαίωσε πως διατηρεί για την ώρα το αξιόχρεο των ΗΠΑ στο τριπλό Α, υπενθυμίζοντας το ισχυρό οικονομικό και πιστωτικό προφίλ τους και «την αποτελεσματικότητα της νομισματικής και μακροοικονομικής πολιτικής» της Ουάσιγκτον.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή