Η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύχθηκε με σταθερό ρυθμό το τέταρτο τρίμηνο εν μέσω ισχυρών καταναλωτικών δαπανών, επιβεβαίωσε η κυβέρνηση την Τετάρτη, αλλά φαίνεται να έχει χάσει κάποια ταχύτητα στις αρχές του νέου έτους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Γραφείο Οικονομικής Ανάλυσης του υπουργείου Εμπορίου της χώρας, από τη δεύτερη εκτίμηση για την αύξηση του ΑΕΠ τέταρτου τριμήνου, προκύπτει ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν των ΗΠΑ αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 3,2% το περασμένο τρίμηνο, αναθεωρημένο ελαφρώς χαμηλότερα από τον ρυθμό 3,3% που είχε αναφερθεί προηγουμένως.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters εκτιμούσαν ότι η αύξηση του ΑΕΠ δεν θα αναθεωρηθεί. Η μέτρια επί τα χείρω αναθεώρηση του ρυθμού ανάπτυξης αντανακλά μια υποβάθμιση στις επενδύσεις ιδιωτικών αποθεμάτων.

Χάνει ταχύτητα

Ο πληθωρισμός ήταν αρκετά ήπιος το περασμένο τρίμηνο, αν και αναθεωρήθηκε ελαφρά σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις.

Η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 4,9% το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου. Αυξήθηκε κατά 2,5% το 2023, μια επιτάχυνση από 1,9% το 2022, και αυξάνεται πάνω από αυτό που οι αξιωματούχοι της Federal Reserve θεωρούν ως μη πληθωριστικό ρυθμό ανάπτυξης 1,8%.

Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι η δυναμική έχει υποχωρήσει. Οι λιανικές πωλήσεις, οι εκκινήσεις κατοικιών, οι παραγγελίες διαρκών αγαθών και η παραγωγή στα εργοστάσια μειώθηκαν τον Ιανουάριο. Ορισμένες από τις αδυναμίες στα δεδομένα τον περασμένο μήνα αποδίδονται στις χαμηλές θερμοκρασίες καθώς και στις δυσκολίες προσαρμογής των δεδομένων για τις εποχιακές διακυμάνσεις στην αρχή του έτους. Οι οικονομολόγοι δεν προβλέπουν ύφεση.

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές αναμένουν ότι η Fed θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια τον Ιούνιο, από τον Μάιο. Από τον Μάρτιο του 2022, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε το επιτόκιο πολιτικής της κατά 525 μονάδες βάσης στο τρέχον εύρος 5,25%-5,50%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή