Σχεδόν 55.000 Αργεντίνοι παρεπιδημούν στη Μαδρίτη, σύμφωνα με το INE, το ινστιτούτο στατιστικών της Ισπανίας – αριθμός που αυξήθηκε κατά περισσότερους από 6.500 μεταξύ 2022 και 2023.

Τα τελευταία χρόνια, η πολιτική και οικονομική αστάθεια σε κράτη της Λατινικής Αμερικής βοήθησαν στην ώθηση της μετανάστευσης, με αποτέλεσμα ορισμένοι να αποκαλούν την ισπανική πρωτεύουσα το «νέο Μαϊάμι». Το 2022, περισσότεροι από 820.000 Λατινοαμερικανοί ζούσαν στη Μαδρίτη, σύμφωνα με το INE — 50% περισσότεροι από το 2015.

Ισπανία: Γιατί η Μαδρίτη δεν θέλει να γίνει Βαρκελώνη

Πολλοί στην Αργεντινή εκφράζουν φόβους για το οικονομικό κλίμα μετά την εκλογή του λαϊκιστή Χαβιέ Μιλέι. Κάποιοι Μεξικανοί ανησυχούν για την καθημερινή τους ασφάλεια και σκέφτονται να φύγουν για Ισπανία.

Οι αγοραστές από την Αργεντινή, το Μεξικό και την Κολομβία συνοδεύονται από Χιλιανούς, Βενεζουελάνους και Περουβιανούς, λέει στους Financial Times ο Πελάγιο Μπαρόθο, εθνικός διευθυντής έρευνας στη Savills Ισπανίας. Επειδή αυτοί οι αγοραστές τείνουν να έχουν κεφάλαιό σε δολάρια ΗΠΑ, μια ευνοϊκή συναλλαγματική ισοτιμία στα τέλη του 2022 έκανε και τα σπίτια στην ισπανική πρωτεύουσα φθηνότερα.

Οι τιμές αυξάνονται

Ωστόσο, οι τιμές των ακινήτων αυξάνονται. Τον Ιανουάριο, η μέση τιμή ακινήτου στην πόλη ήταν 4.190 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, σύμφωνα με τον διαδικτυακό ιστότοπο ακινήτων Idealista.com, να δείχνει αύξηση 8,2% σε ετήσια βάση, αν και το επίπεδο των συναλλαγών μειώθηκε κατά 16% μεταξύ 2022 και 2023, σύμφωνα με την ένωση Ισπανών συμβολαιογράφων.

Οι τιμές κορυφαίων κατοικιών — που ορίζονται ως το κορυφαίο 5% της αγοράς — αυξήθηκαν κατά 6,4% τους 12 μήνες έως το τέταρτο τρίμηνο του 2023 στα 9.412 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, σύμφωνα με έρευνα της Knight Frank, ωστόσο αυτό εξακολουθεί να είναι πολύ φθηνότερο από πολλές άλλες πόλεις παγκοσμίως: συγκριτικά, στο Παρίσι το ποσό ήταν 22.599 ευρώ και στο Λονδίνο, ήταν 28.160 ευρώ.

Η μεσίτης Λουθία ντε λα Φουέντε άρχισε να βοηθά τους Κολομβιανούς να μετακομίσουν στην Ισπανία όταν αναμενόταν η νίκη του αριστερού συνασπισμού Pacto Historico. «Στην αρχή ήθελαν να βγάλουν τις οικονομίες τους και να αγοράσουν ένα διαμέρισμα για 200.000-300.000 ευρώ στη Μαδρίτη — αλλά μετά θέλησαν να μετακομίσουν και να ξοδέψουν 1,5 εκατ. ευρώ για οικογενειακό διαμέρισμα», είπε στους FT.

Χρυσή βίζα

Μερικοί από τους πελάτες της ντε λα Φουέντε θα αναζητήσουν άδεια παραμονής που συνοδεύεται από αγορά ακινήτων τουλάχιστον 500.000 ευρώ — η χρυσή βίζα είναι διαθέσιμη σε υπηκόους τρίτων χωρών που ξοδεύουν πάνω από αυτό το ποσό, χωρίς υποθήκη, για ακίνητο. Δεδομένου ότι είναι αγοραστές με μετρητά, δεν επηρεάζονται από αυστηρότερους όρους χρηματοδότησης στην Ισπανία. Τείνουν να θέλουν να ζήσουν στη Σαλαμάνκα και να στείλουν τα παιδιά τους στο ιδιωτικό IE Business School (Instituto de Empresa), λέει.

Η Μαδρίτη είναι η κοινότητα με τους χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές στην Ισπανία και οι νέοι κάτοικοι θα επωφεληθούν από τη μείωση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων (IRPF), που ανακοίνωσε η πρόεδρος της περιφέρειας της Μαδρίτης, Ιθαμπέλ Ντιάθ Αγιούθο, τον Οκτώβριο. Εάν το μέτρο εγκριθεί, θα μπορούν να αφαιρέσουν το 20% των επενδύσεων που πραγματοποιήθηκαν σε χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των ακινήτων.

Για τους φοιτητές σε δημόσια πανεπιστήμια, στα τέλη του περασμένου έτους, η Comunidad de Madrid ανακοίνωσε ότι θα καταβάλει 85% για δίδακτρα για φοιτητές από τη Λατινική Αμερική — τα ίδια με εκείνα από την Ισπανία ή την ΕΕ.

Μοντέρνοι χώροι, πολιτισμός και ασφάλεια

Σε κάποιους αρέσει ο συνδυασμός μοντέρνων χώρων και οικογενειακών καταστημάτων και η πιο ήσυχη οικιστική ατμόσφαιρα, αλλά και η γνώριμη γλώσσα και η ζεστή, νοτιοευρωπαϊκή κουλτούρα της.

Και η Μαδρίτη δεν είναι μόνο για τους νέους. Είναι επίσης ιδανική για ηλικιωμένους που αναζητούν ασφάλεια, ποιοτική υγειονομική περίθαλψη, γυμναστήρια και εκκλησίες σε μια κοινή πολιτιστική κληρονομιά.

Μέσα στη Σαλαμάνκα, με την κομψή αρχιτεκτονική και τα στενά δρομάκια με μπουτίκ και εστιατόρια υψηλής ποιότητας, βρίσκεται η πολυτελής συνοικία Recoletos, δίπλα στο πάρκο Retiro, όπου τα ανακαινισμένα ακίνητα κοστίζουν 17.300 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, όπως είπε στους FT ο μεσίτης Άλεξ Βον της Lucas Fox.

Τα χαμηλά επιτόκια δανείων, στο 3%, αντί για 7-8% στις ΗΠΑ, το την κάνουν να φαίνεται μια καλή επένδυση αυτή τη στιγμή.

Το χαμηλότερο κόστος αγοράς και ενοικίασης ενός ακινήτου στη Μαδρίτη σε σύγκριση με το Μαϊάμι πείθει επίσης ορισμένους Λατινοαμερικανούς να μετακομήσουν. Οι ενοικιαστές θα χρειάζονταν περίπου 7.000 ευρώ το μήνα στο Μαϊάμι για να απολαύσουν το ίδιο επίπεδο ζωής που στη Μαδρίτη κοστίζει 4.000 ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή