Τα ποσοστά πληρότητας στις αποθήκες φυσικού αερίου της ΕΕ, βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά για την τρέχουσα περίοδο του έτους: όπως δείχνουν τα στοιχεία της Gas Infrastructure Europe,  οι αποθήκες είναι γεμάτες σε ποσοστό άνω του 62% με τον χειμώνα να οδεύει προς το τέλος του.

Και από ό,τι όλα δείχνουν η Ευρώπη πρόκειται να τελειώσει την περίοδο θέρμανσης με τόσο πολύ φυσικό αέριο που η ιδέα της αποθήκευσης περισσότερων καυσίμων στην Ουκρανία προκειμένου να αποφευχθεί η πτώση των τιμών γίνεται ολοένα και πιο ελκυστική, παρά τους κινδύνους για την ασφάλεια μιας τέτοιας κίνησης.  Και παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία εν πολλοίς δεν αποκαλύπτονται δημοσίως επισήμως, αρκετές είναι οι εταιρείες που επιλέγουν τις αποθήκες της Ουκρανίας.

«Η ευρωπαϊκή αποθήκευση κινδυνεύει να χτυπήσει τις κορυφές των δεξαμενών πριν από την έναρξη της περιόδου θέρμανσης», έγραψαν αναλυτές της Energy Aspects Ltd. σε σημείωμα αυτή την εβδομάδα. «Ως εκ τούτου, οι Ευρωπαίοι έμποροι πρέπει να κάνουν χρήση της πλωτής και της ουκρανικής αποθήκευσης. Οι χαμηλότερες καλοκαιρινές τιμές σε σχέση με το χειμερινό συμβόλαιο θα υποστηρίξουν τα οικονομικά της χρήσης και των δύο».

Φυσικό αέριο: Οι ουκρανικές αποθήκες αποτρέπουν την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη

Όπως υπογραμμίζει το Bloomberg, η πλωτή αποθήκευση — η πρακτική της διατήρησης του υγροποιημένου φυσικού αερίου στα πλοία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα πριν από την εκφόρτωση — χρησιμοποιείται συνήθως όταν οι έμποροι αναμένουν ότι θα μπορέσουν να το πουλήσουν σε υψηλότερες τιμές αργότερα ή όταν οι κανονικές υπόγειες εγκαταστάσεις είναι γεμάτες.

Ενώ τα συμβόλαια του πρώτου μήνα αυξήθηκαν την Παρασκευή, οι τιμές συνεχίζουν να κυμαίνονται κοντά στα 25 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ένα επίπεδο που πολλοί traders βλέπουν ως κατώτατο όριο μετά την πτώση άνω του 20% από την αρχή του έτους. Τα συμβόλαια για παράδοση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού μειώθηκαν επίσης τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς η εστίαση μετατοπίζεται στον Απρίλιο, που σηματοδοτεί το τέλος του χειμώνα για τη βιομηχανία φυσικού αερίου.

Η ουκρανική προσφορά και οι εταιρείες

Σύμφωνα με την κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου NJSC Naftogaz Ukrainy, η Ουκρανία προσφέρει σε εμπόρους εκτός της χώρας να κλείσουν έως και 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα της χωρητικότητας αποθήκευσης φυσικού αερίου φέτος. Ο όγκος που μπορεί να διατεθεί για ξένες εταιρείες αποτελεί περίπου το ένα τρίτο της συνολικής χωρητικότητας της χώρας και είναι στο ίδιο επίπεδο με το επίπεδο.

Ένας από τους βασικούς κρίκους στο εμπόριο φυσικού αερίου με την Ευρώπη, η Ουκρανία έχει μεγαλύτερη χωρητικότητα αποθήκευσης από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην ήπειρο, δυτικά της Ρωσίας. Τα αποθηκευμένα καύσιμα σχεδόν έπεσαν στο μηδέν μετά την εισβολή της Ρωσίας, αλλά έχουν ανακάμψει από πέρυσι, με εταιρείες όπως η Shell Plc και η DXT Commodities να χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις της.

Τα ονόματα των εταιρειών που αποθηκεύουν φυσικό αέριο εκεί συνήθως δεν αποκαλύπτονται λόγω ζητημάτων ασφαλείας, αλλά ο trader εμπορευμάτων Trafigura αποκάλυψε στην τελευταία του οικονομική δήλωση ότι είναι μεταξύ αυτών.

Η Trafigura είναι μια πολυεθνική εταιρεία εμπορίας εμπορευμάτων με έδρα τη Σιγκαπούρη με σημαντικούς περιφερειακούς κόμβους στη Γενεύη, το Χιούστον, το Μοντεβιδέο και τη Βομβάη, που ιδρύθηκε το 1993. Η εταιρεία εμπορεύεται βασικά μέταλλα και ενέργεια. Είναι ο μεγαλύτερος ιδιωτικός έμπορος μετάλλων στον κόσμο και ο δεύτερος μεγαλύτερος έμπορος πετρελαίου που έχει κατασκευάσει ή αγόρασε μερίδια σε αγωγούς, ορυχεία, μεταλλουργεία, λιμάνια και τερματικούς σταθμούς αποθήκευσης.

Διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας από τον Μάρτιο του 2014 είναι ο 60χρονος σήμερα Jeremy Weir. Ο Weir γεννήθηκε στη Μελβούρνη της Αυστραλίας το 1964, έχει πτυχίο στη γεωλογία από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης . Εργάστηκε στην NM Rothschild & Sons από το 1992 έως το 2000, στην Αυστραλία και το Λονδίνο, και ήταν υπεύθυνος για το εμπόριο εμπορευμάτων, το μάρκετινγκ και τις διεθνείς δραστηριότητές τους σε παράγωγα μετάλλων.  Πριν γίνει Διευθύνων Σύμβουλος, ο Weir ήταν επικεφαλής της εξόρυξης και του κινδύνου αγοράς.

Οι εταιρείες άρχισαν να βγάζουν φυσικό αέριο από τις αποθήκες της Ουκρανίας στις αρχές Νοεμβρίου, με καθαρές αναλήψεις κατά μέσο όρο περίπου 10,7 εκατ. κυβικά μέτρα την ημέρα, σύμφωνα με την Argus Media. Αυτός ο ρυθμός επιταχύνθηκε εν μέσω ψύχους τον Δεκέμβριο, με τις καθαρές απολήψεις να διπλασιάζονται σχεδόν σε 26 εκατ. εκατοστά ημερησίως κατά μέσο όρο μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου.

«Σωσίβιο» στην κρίση

Γενικότερα η απόφαση για χρήση των ουκρανικών αποθηκών βοήθησε τους ενεργειακούς ομίλους και τους εμπόρους να κάνουν μόνο σχετικά μικρές αναλήψεις από τα αποθετήρια στην Ευρωπαϊκή Ένωση,  διατηρώντας χαμηλές τις τιμές του φυσικού αερίου και διευκολύνοντας την αναπλήρωσή τους το επόμενο έτος.

«Η Ουκρανία διαδραματίζει βασικό ρόλο για την ασφάλεια του εφοδιασμού με φυσικό αέριο της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης αυτόν τον χειμώνα», δήλωσε προσφάτως στους Financial Times, η Νατάσα Φίλντινγκ, επικεφαλής της ευρωπαϊκής τιμολόγησης φυσικού αερίου στην Argus Media.

Αυτό «βοηθά την Ευρώπη να διατηρήσει υψηλά τα εγχώρια αποθέματά της, μειώνοντας τον κίνδυνο σχεδόν αδειάσματος των εγκαταστάσεων λόγω τυχόν παρατεταμένου κρύου στα τέλη του χειμώνα», υποστήριξε.

Η Ουκρανία έχει περισσότερη χωρητικότητα αποθήκευσης φυσικού αερίου από οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ, κληρονομιά του ρόλου της ως κρίσιμης χώρας διέλευσης για το ρωσικό φυσικό αέριο, που αντιπροσώπευε σχεδόν το 40% των προμηθειών φυσικού αερίου της ΕΕ πριν από την εισβολή.

Υπενθυμίζεται ότι το μπλοκ βυθίστηκε σε ενεργειακή κρίση το 2022, με τις τιμές του φυσικού αερίου να αυξάνονται σε υψηλά ρεκόρ το καλοκαίρι καθώς η Μόσχα μείωσε τις προμήθειες.

Η Ουκρανία εμφανίστηκε ως εναλλακτική λύση για την αποθήκευση φυσικού αερίου που προορίζεται για γειτονικά κράτη, καθώς οι χώροι αποθήκευσης στην ΕΕ έφτασαν σχεδόν τη μέγιστη χωρητικότητα ήδη από τα μέσα Οκτωβρίου.

Η χώρα πρόσφερε επίσης κίνητρα όπως φθηνά τιμολόγια αποθήκευσης και απαλλαγές από δασμούς για τρία χρόνια, επιτρέποντας την εύκολη επανεισαγωγή φυσικού αερίου στην ΕΕ καθώς το Κίεβο επιδιώκει να ενσωματωθεί περαιτέρω στην ενεργειακή αγορά του μπλοκ.

Υπόγειες αποθήκες

Οι περισσότερες αποθήκες στη χώρα βρίσκονται βαθιά υπόγεια στη δυτική Ουκρανία, μακριά από τις πρώτες γραμμές των μαχών, και το Κίεβο έχει προσφέρει έως και 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, το ένα τρίτο της εθνικής χωρητικότητας, σε ξένους πελάτες. Αυτό προσθέτει στα 115 bcm υφιστάμενης χωρητικότητας αποθήκευσης στην ΕΕ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια