Μήνυση κατά της OpenAI και του διευθύνοντος συμβούλου της Σαμ Άλτμαν, κατέθεσε ο Ιλον Μασκ ισχυριζόμενος ότι η συμμαχία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων του κατασκευαστή του ChatGPT με τη Microsoft έχει θέσει σε κίνδυνο την αρχική αποστολή της start-up εταιρείας για την κατασκευή συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης προς όφελος της ανθρωπότητας.

OpenAI: Οι αρχές ερευνούν τη συμπεριφορά του Άλτμαν

«Η OpenAI έχει μετατραπεί σε κλειστού κώδικα de facto θυγατρική της μεγαλύτερης εταιρείας τεχνολογίας στον κόσμο: της Microsoft», έγραψαν οι δικηγόροι του Μασκ σε μια κατάθεση που εκδόθηκε σε δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο την Πέμπτη.

«Υπό το νέο της διοικητικό συμβούλιο, όχι απλώς αναπτύσσει, αλλά βελτιώνει την τεχνητή γενική νοημοσύνη (AGI) για να μεγιστοποιήσει τα κέρδη για τη Microsoft, αντί για το όφελος της ανθρωπότητας».

H OpenAI αρνήθηκε να σχολιάσει τις πιο πάνω δηλώσεις από την πλευρά του Ιλον Μασκ.

Ο δεύτερος πιο πλούσιος άνθρωπος του κόσμου ήταν ένας από τους συνιδρυτές της OpenAI το 2015, όταν ξεκίνησε ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός που δεσμεύτηκε να δημιουργήσει με ασφάλεια «τεχνητή γενική νοημοσύνη» – μια τεχνητή νοημοσύνη που είναι ικανή για το ίδιο επίπεδο νοημοσύνης με τους ανθρώπους ή ακόμη υψηλότερο επίπεδο.

Ωστόσο, ο Μασκ αποχώρησε από το διοικητικό συμβούλιο της OpenAI τρία χρόνια αργότερα, λίγο πριν η start-up δημιουργήσει έναν κερδοσκοπικό βραχίονα, μέσω του οποίου η Microsoft έχει επενδύσει περίπου 13 δισεκατομμύρια δολάρια. Η συμμαχία επανεξετάζεται από ρυθμιστικές αρχές ανταγωνισμού στις ΗΠΑ, την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Η Microsoft δεν ελέγχει την OpenAI»

Ο πρόεδρος της Microsoft Μπραντ Σμιθ δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι οι εταιρείες ήταν «πολύ σημαντικοί συνεργάτες» αλλά ότι «η Microsoft δεν ελέγχει την OpenAI».

Η OpenAI έχει καταστεί ηγέτης στην παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη (GenAI) – λογισμικό που μπορεί να παράγει κείμενο, εικόνες και κώδικα σε δευτερόλεπτα – το οποίο οι αναλυτές πιστεύουν ότι θα αλλάξει άρδην το τοπίο στις βιομηχανίες όλου του κόσμου.

Άλλοι ανταγωνιστές της μεγάλης τεχνολογίας, όπως η Google και η Amazon, επενδύουν επίσης πολλά στην παραγωγή αντίστοιχης τεχνολογίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη
9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: Η δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη γεφυρώνει το χάσμα ανθρώπου – μηχανής
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη γεφυρώνει το χάσμα ανθρώπου - μηχανής

Η Γενική Διευθύντρια της Microsoft, Ιωάννα Ανδρονοπούλου, τόνισε πως «έχουμε περάσει από τη χρονιά των ανακοινώσεων, το 2023, στη χρονιά της πραγματικής υιοθέτησης της Τεχνητής Νοημοσύνης»