Ποια είναι τελικά η διαφορά μεταξύ μιας επανάστασης και μιας φούσκας στην αγορά; Συχνά, είναι ο χρόνος και η υπομονή – δύο πράγματα που η Wall Street είναι γνωστό ότι στερείται, όπως αναφέρει το CNN.

Καθώς η έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης φτάνει σε περισσότερους τομείς της ζωής των εργαζομένων και στέλνει τις μετοχές στα ύψη, ορισμένοι επενδυτές ανησυχούν για το αν η τεχνητή νοημοσύνη είναι το πραγματικό ζητούμενο αλλά και τι θα συμβεί εάν τελικά δεν είναι.

Nvidia: Τα θεαματικά κέρδη ίσως εγκαινιάζουν μια παρατεταμένη περίοδο ανάπτυξης

Σε ράλι διαρκείας

Οι μετοχές της Nvidia έχουν εκτοξευθεί υψηλότερα χωρίς να διαφαίνεται τέλος στην ανοδική τους πορεία. Η μετοχή της καλιφορνέζικης κατασκευάστριας τσιπ είναι περίπου 240% υψηλότερα τον τελευταίο χρόνο – και δεν είναι η μόνη.

Ανάλογα, ένα χρόνο πριν η AMD αυξήθηκε κατά 126,5%, και η μετοχή της Taiwan Semiconductor Manufacturing Co ήταν σχεδόν 50% υψηλότερη κατά την ίδια περίοδο.

Οι περίφημες «Magnificent Seven» – οι τεχνολογικές μετοχές των Apple, Microsoft, Nvidia, Amazon, Google, Meta και Tesla – που κυριαρχούν στον S&P 500, έχουν επίσης επωφεληθεί σε μεγάλο βαθμό από την ΑΙ. Έχουν συνολικά αυξηθεί κατά περίπου 55% μέσα στον τελευταίο χρόνο.

Οι μεγάλες εταιρείες, μάλιστα, μετατοπίζουν ήδη τους πόρους τους για να επενδύσουν σε μεγάλο βαθμό στην τεχνολογία AI και μερικές φορές απολύουν υπαλλήλους εν αναμονή της αύξησης της παραγωγικότητας μέσω της αυτοματοποίησης.

«Δεν πρόκειται για ένα ακόμη hype», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase, Τζέιμι Ντίμον, στο CNBC τη Δευτέρα για την τεχνητή νοημοσύνη.

Ο Ντίμον, ο οποίος είναι συχνά επιφυλακτικός απέναντι στις νέες τεχνολογίες και τις μόδες που έρχονται και παρέρχονται, δήλωσε ότι υπάρχουν περίπου 200 άτομα στην JPMorgan που ασχολούνται με την έρευνα για τη γενετική τεχνητή νοημοσύνη.

«Δεν μοιάζει με τη φούσκα του διαδικτύου που θύμιζε διαφημιστική εκστρατεία. Αυτό δεν είναι hype. Είναι αληθινό», επισήμανε. «Οι άνθρωποι το αναπτύσσουν με διαφορετικές ταχύτητες, αλλά σε κάθε περίπτωση θα χειριστεί τεράστιο όγκο δεδομένων και στοιχείων».

Γιατί δεν έχουν πειστεί όλοι

Αυτό τουλάχιστον υποστήριξη ο Τόρστεν  έγραψε ο Torsten Slok, επικεφαλής οικονομολόγος της Apollo Global Management, σε σημείωμά του προς τους επενδυτές την Κυριακή, επικαλούμενος τους δείκτες τιμής προς κέρδη των εταιρειών.

Η ανάπτυξη αυτών των εταιρειών έχει δημιουργήσει μια χρηματιστηριακή αγορά από… τεφλόν – τίποτα κακό δεν φαίνεται να κολλάει πάνω της, ακόμη και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που είναι υψηλότερα από τα αναμενόμενα και οι καθυστερημένες προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, εξήγησε ο Yung-Yu Ma, επικεφαλής επενδύσεων στην BMO Wealth Management.

«Η ιδέα ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να απελευθερώσει τόσο τις δαπάνες όσο και την παραγωγικότητα είναι μια ισχυρή αφήγηση στην οποία επικεντρώνονται οι αγορές αυτή τη στιγμή», είπε.

Αλλά αυτή η αποκλειστική εστίαση στην τεχνητή νοημοσύνη είναι ανησυχητική.

«Σκέψεις από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 όπου είχε σημειωθεί η μεγάλη τεχνολογική έκρηξη, παρεισφρείουν στη σημερινή αγορά μετοχών, καθώς κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου η επακόλουθη έκρηξη της παραγωγικότητας ώθησε τις μετοχές για χρόνια παρά τα σχετικά υψηλά επιτόκια», είπε. «Η τρέχουσα διαφημιστική εκστρατεία μπορεί να είναι ελαφρώς πιο προχωρημένη από ό,τι μπορεί να προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη βραχυπρόθεσμα για την αύξηση της παραγωγικότητας».

Τι κρύβεται πίσω από το AI boom

Ορισμένοι μέτοχοι ανησυχούν για τις επενδύσεις της Big Tech στην τεχνητή νοημοσύνη.

Η Apple φέρεται να είναι σε καλό δρόμο για να δαπανήσει 1 δισεκατομμύριο δολάρια ετησίως για τη γενετική τεχνητή νοημοσύνη.

Δύο πολύ μεγάλοι επενδυτές της Apple, η Norges Bank Investment Management και η Legal & General, τόνισαν ότι θα υποστηρίξουν ψήφισμα στην ετήσια συνέλευση των μετόχων της εταιρείας την Τετάρτη, το οποίο θα απαιτούσε από την κατασκευάστρια εταιρεία iPhone να αποκαλύπτει και να αναφέρει τους κινδύνους που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη.

Η πρόταση ζητά από την εταιρεία να «αποκαλύψει τυχόν ηθικές κατευθυντήριες γραμμές που έχει υιοθετήσει η εταιρεία σχετικά με τη χρήση της τεχνολογίας AI».

Σε μια κατάθεση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, η Apple πρότεινε την παράλειψη της ψηφοφορίας. Οι δικηγόροι της εταιρείας υποστήριξαν ότι οι μέτοχοι ήταν υπερβολικά ελεγκτικοί ζητώντας την αποκάλυψη των κινδύνων ΤΝ.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς διαφώνησε, λέγοντας πως «η πρόταση υπερβαίνει τα συνήθη επιχειρηματικά ζητήματα και δεν επιδιώκει τον μικροελέγχο της εταιρείας».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη
Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη

Το ρομπότ Σοφία (σε άπταιστα Ελληνικά) κλήθηκε να απαντήσει σε σειρά ερωτήσεων του in και οι απαντήσεις της παρουσιάζουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον

AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης

Τεχνητή νοημοσύνη: Υπό ρυθμιστικό έλεγχο στη Βρετανία οι συνεργασίες Microsoft-Amazon
Tεχνητή νοημοσύνη |

Υπό ρυθμιστικό έλεγχο στη Βρετανία οι ΑΙ συνεργασίες Microsoft-Amazon

Η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών της Βρετανίας ζητά από τα ενδιαφερόμενα τρίτα μέρη τις απόψεις τους σχετικά με τις μεγάλες συνεργασίες που συνήψαν η Microsoft και η Amazon με μικρότερες εταιρείες AI