Ο Σαμ Άλτμαν έγινε το πρόσωπο πίσω από την τρέλα της τεχνητής νοημοσύνης, μέσω του ρόλου του ως διευθύνων σύμβουλος του OpenAI, και επανήλθε στο προσκήνιο σήμερα με τη μήνυση που κατέθεσε εναντίον του ο Ιλον Μασκ.

Ωστόσο, αν και έχει ταυτιστεί με τη συγκεκριμένη startup του ChatGPT, ο πλούτος του ξεπερνά κατά πολύ την εταιρεία.

Σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index, που αποτιμά την περιουσία του για πρώτη φορά, ο 38χρονος αξίζει τουλάχιστον 2 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτός ο αριθμός δεν περιλαμβάνει το μερίδιο στην OpenAI, το οποίο εκτιμήθηκε πρόσφατα στα 86 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο Άλτμαν έχει επανειλημμένα πει ότι δεν κατέχει ίδια κεφάλαια στην εταιρεία. Αντίθετα, μεγάλο μέρος του ανιχνεύσιμου πλούτου του βρίσκεται σε έναν ιστό από κεφάλαια VC και επενδύσεις startup και πρόκειται να αυξηθεί με την αρχική δημόσια προσφορά του Reddit, όπου είναι μεταξύ των μεγαλύτερων μετόχων.

Ιλον Μάσκ: Μήνυσε την OpenAI και τον Αλτμαν για τη συμμαχία με Microsoft

Ο Άλτμαν αρνήθηκε να σχολιάσει.

Ο Σαμ Άλτμαν, ο Διευθύνων Σύμβουλος της OpenAI, αναδείχθηκε επίσης CEO της Χρονιάς από το περιοδικό TIME για το 2023, μια σημαντική διάκριση σε μια επεισοδιακή χρονιά γεμάτη προκλήσεις και θριάμβους για τον οραματιστή της τεχνολογίας και της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Η πορεία

Όπως γράφει το Bloomberg, ο Άλτμαν έγινε ένας ευαγγελιστής της Τεχνητής Νοημοσύνης που περιπλανήθηκε στον κόσμο, χρησιμοποιώντας τον άμβωνά του για να εμπνεύσει και να τρομοκρατήσει με τις προβλέψεις του σχετικά με το τι προμηνύει η τεχνολογία για τις εκλογές, την τέχνη, την εκπαίδευση, τις οικονομίες και την κοινωνία. Καθώς το ChatGPT του OpenAI έκανε ένα ράλι στο χρηματιστήριο, αυξήθηκε η δημοτικότητά του και συχνά το όνομά του άρχισε να ακούγεται σε υποθέσεις ίντριγκας και διαμάχης.

Ο Ίλον Μασκ, συνιδρυτής του OpenAI, μήνυσε τον Σαμ Άλτμαν, και την start up ισχυριζόμενος ότι η συμμαχία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων του κατασκευαστή του ChatGPT με τη Microsoft έχει θέσει σε κίνδυνο την αρχική αποστολή της start-up εταιρείας για την κατασκευή συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης προς όφελος της ανθρωπότητας.

«Η OpenAI έχει μετατραπεί σε κλειστού κώδικα de facto θυγατρική της μεγαλύτερης εταιρείας τεχνολογίας στον κόσμο: της Microsoft», έγραψαν οι δικηγόροι του Μασκ.«Υπό το νέο της  διοικητικό συμβούλιο, όχι απλώς αναπτύσσει, αλλά βελτιώνει την τεχνητή γενική νοημοσύνη (AGI) για να μεγιστοποιήσει τα κέρδη για τη Microsoft, αντί για το όφελος της ανθρωπότητας».

Δυναμική επιστροφή

Στα τέλη του περασμένου έτους, ο Άλτμαν εκδιώχθηκε ξαφνικά από το OpenAI αφού το διοικητικό συμβούλιο είπε ότι δεν ήταν «σταθερά ειλικρινής στις επικοινωνίες του» — αλλά αποκαταστάθηκε μέρες αργότερα. (Οι ρυθμιστικές αρχές μελετούν τώρα τα εσωτερικά του μηνύματα ως μέρος μιας έρευνας για το εάν παραπλανήθηκαν οι επενδυτές, ανέφερε την Πέμπτη η Wall Street Journal.)

Οι πηγές του πλούτου του είναι σχετικά αδιαφανείς. Ο Άλτμαν επενδύει σε μια σειρά εταιρειών στενής ιδιοκτησίας όπως η Neuralink του Μασκ που δεν αποκαλύπτουν το ακριβές μερίδιό του και δεν περιλαμβάνονται στον υπολογισμό της περιουσίας του Bloomberg.

Το μεγαλύτερο μέρος της ανιχνεύσιμης καθαρής θέσης του προέρχεται από 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια που επενδύθηκαν σε ένα σύνολο κεφαλαίων επιχειρηματικού κινδύνου με παραλλαγές στο όνομα Hydrazine Capital, σύμφωνα με τις ρυθμιστικές καταθέσεις και τις εκτιμήσεις του Bloomberg. Έχει επιπλέον 434 εκατομμύρια δολάρια σε κεφάλαια στην Apollo Projects.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία