Για λάτρεις των αγορών δεν αποτελεί έκπληξη ότι τα μέταλλα αξίζουν συχνά πολύ περισσότερο από ένα νόμισμα fiat. Ο χρυσός, το ασήμι και άλλα πολύτιμα μέταλλα είναι γνωστά για την αξία τους. Αλλά μερικές φορές ένα νόμισμα fiat δεν μπορεί καν να ανταγωνιστεί τον ψευδάργυρο.

Το αμερικανικό μονόλεπτο, το οποίο κατασκευάζεται κυρίως από ψευδάργυρο , κοστίζει περίπου τρία σεντς για να παραχθεί και αξίζει μόνο ένα σεντ σύμφωνα με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Αυτό είναι το αντίθετο από αυτό που έχει συμβεί ιστορικά.

Γενικά, οι κυβερνήσεις παράγουν νομίσματα που αξίζουν πολύ περισσότερο από το κόστος παραγωγής του. Φανταστείτε να εκτυπώνετε ένα χαρτονόμισμα των εκατό δολαρίων που κοστίζει πολύ λιγότερο από εκατό δολάρια σε υλικά και κόστος εκτύπωσης. Το κέρδος από αυτό ονομάζεται Seigniorage. Επί της ουσίας, με τα σεντς, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ασκεί το αντίστροφο Seigniorage.

Όπως γράφει το schiffgold.com αυτή η απώλεια χρημάτων από την παραγωγή του κέρματος είναι ένα από τα επιχειρήματα για την κατάργηση του αμερικανικού σεντ.

Υπάρχουν όμως κι άλλα επιχειρήματα κατά της πένας, όπως ο ισχυρισμός ότι αξίζει τόσο λίγο σε σύγκριση με τον τυπικό αμερικανικό μισθό που δεν έχει νόημα να εκφράζονται οι τιμές σε πένες;

Στην πραγματικότητα, οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ένα νόμισμα μισού σεντ το οποίο καταργήθηκε το 1857 επειδή είχε πολύ μικρή αξία . Ένα μισό σεντ το 1857 θα άξιζε περίπου 18 σεντς σήμερα. Αυτό φυσικά είναι πιο πολύτιμο όχι μόνο από το μονόλεπτο αλλά και από το νικέλιο και τις δεκάρες.

Φυσικά, υπάρχουν επιχειρήματα υπέρ της διατήρησης του κέρματος. Ίσως να αξίζει τον κόπο καθώς υποστηρίζει τη βιομηχανία εξόρυξης ψευδαργύρου και τους Αμερικανούς υπαλλήλους της. Ίσως θα έπρεπε να είμαστε καχύποπτοι για τις κινήσεις της κυβέρνησης για σταδιακή κατάργηση της πένας, καθώς μπορεί να είναι το πρώτο βήμα προς μια οικονομία χωρίς μετρητά. Ή, ίσως, η κατάργησή της θα έκανε τις επιχειρήσεις να στρογγυλοποιήσουν τις τιμές προς τα πάνω, βλάπτοντας τους καταναλωτές.

Τι είναι το Seigniorage (νομισματικό εισόδημα); –

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξηγεί:

Η έννοια του νομισματικού εισοδήματος έχει να κάνει με κάτι πολύ απλό: τα τραπεζογραμμάτια που έχετε στο πορτοφόλι σας. Έχετε ποτέ αναρωτηθεί από πού προέρχονται; Τα τραπεζογραμμάτια ευρώ σχεδιάζονται από την ΕΚΤ, παράγονται σε εκτυπωτικά ιδρύματα και στη συνέχεια αποθηκεύονται στο θησαυροφυλάκιο της κεντρικής τράπεζας της χώρας σας. Τα τραπεζογραμμάτια φθάνουν στα χέρια σας μέσω της τράπεζάς σας, η οποία καταβάλλει στην κεντρική τράπεζα το ποσό που αντιστοιχεί στην ονομαστική τους αξία. Για τον σκοπό αυτόν, η τράπεζά σας συνήθως χρειάζεται να δανειστεί χρήματα από την κεντρική τράπεζα ή να εκχωρήσει ορισμένα από τα στοιχεία του ενεργητικού της. Η κεντρική τράπεζα εισπράττει τον τόκο επί των χρημάτων που δανείζει ή την απόδοση επί των στοιχείων ενεργητικού που αποκτά. Αυτό αποκαλείται νομισματικό εισόδημα.

Σε μια νομισματική ένωση, το χρήμα ταξιδεύει.

Καθώς τα τραπεζογραμμάτια ευρώ ταξιδεύουν ελεύθερα μεταξύ των συνόρων, ο αριθμός των τραπεζογραμματίων σε κυκλοφορία που καταγράφεται σε κάθε κεντρική τράπεζα σε δεδομένη στιγμή μπορεί να διαφέρει σημαντικά. Σε μια τράπεζα ο αριθμός αυτός μπορεί μάλιστα να είναι μηδενικός ή και αρνητικός. Για παράδειγμα, οι Γερμανοί τουρίστες που επισκέπτονται την Ισπανία έχουν μαζί τους τραπεζογραμμάτια ευρώ που έχουν εκδοθεί από την Deutsche Bundesbank, τα οποία καταλήγουν τελικά στην Banco de España. Επειδή η έκδοση τραπεζογραμματίων είναι μια διαδικασία που εξαρτάται απολύτως από τη ζήτηση, αυτό σημαίνει ότι η Banco de España θα χρειαστεί να θέσει σε κυκλοφορία λιγότερα τραπεζογραμμάτια επειδή ωφελείται από τα τραπεζογραμμάτια που έχουν φθάσει στην επικράτειά της. Για τον λόγο αυτόν, οι κεντρικές τράπεζες της ζώνης του ευρώ συμψηφίζουν μεταξύ τους τα έσοδα που προκύπτουν από την έκδοση τραπεζογραμματίων.

Ποιος είναι ο ρόλος της ΕΚΤ;

Παρόλο που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν εκδίδει τραπεζογραμμάτια σε φυσική μορφή, θεωρείται κατόπιν σχετικής συμφωνίας ότι το 8% – σε όρους αξίας – όλων των τραπεζογραμματίων σε κυκλοφορία στη ζώνη του ευρώ έχουν εκδοθεί από αυτήν. Οι εθνικές κεντρικές τράπεζες θέτουν τα τραπεζογραμμάτια σε κυκλοφορία για λογαριασμό της ΕΚΤ και η ΕΚΤ αποκομίζει νομισματικό εισόδημα επί του 8% μέσω της απαίτησής της έναντι των εθνικών κεντρικών τραπεζών.

Το νομισματικό εισόδημα σημειώνει πτώση από το 2008 και μετά, η οποία συμβαδίζει με τη μείωση των επιτοκίων στη ζώνη του ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της ΕΚΤ προέρχεται επί του παρόντος από άλλες πηγές εισοδήματος, όπως το πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού. Εδώ μπορείτε να μάθετε τι συμβαίνει με τα κέρδη της ΕΚΤ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
Wall Street: Τριπλή στήριξη από Fed, αποτελέσματα και deals
Wall Street |

Τριπλή στήριξη από Fed, αποτελέσματα και deals για τη Wall Street

Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες, σπάζοντας το τριήμερο πτωτικό σερί, καθώς αποτύπωσαν την καλύτερη ορατότητα που έχουν πλέον οι επενδυτές στο μέτωπο των επόμενων κινήσεων της Federal Reserve, ενώ έλαβαν και στηρίξεις από τα εταιρικά αποτελέσματα. Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο 0,85% στις 38.225 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε κέρδη […]

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική

Εθνική και Coca Cola έδωσαν τις πολύτιμες στηρίξεις που χρειάστηκε η αγορά, αλλά οι υπόλοιποι τίτλοι δεν ήταν ικανοί να τις ακολουθήσουν και να οδηγήσουν τον Γ.Δ. πάνω από τις 1.450 μονάδες