Σε μια φαινομενικά παράδοξη κίνηση προχώρησε προσφάτως ο διευθύνων σύμβουλος της BlackRock, Λάρι Φινκ: Αποφάσισε να εξαφανίσει από το λεξιλόγιό του τον όρο ESG, ένα ακρωνύμιο που αναφέρεται στην πρακτική των εταιρειών να λαμβάνουν υπόψη περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς παράγοντες, καθώς και παράγοντες διακυβέρνησης, στη δραστηριότητά τους.

ΕΥ: Οι ευρωπαϊκές τράπεζες πρωτοστατούν στις επιδόσεις ESG

Όπως αναφέρει τη Wall Street Journal, μετά από πολλά χρόνια κατά τα οποία ο Φινκ προσπαθούσε να ωθήσει τις εταιρείες προς φιλικές προς το κλίμα και τις τοπικές κοινωνίες πολιτικές, έχει πλέον πάψει να χρησιμοποιεί τον όρο ESG σε δημόσιες επιστολές και σχόλια. Είχε προηγηθεί ένα κύμα αντίδρασης από συντηρητικούς κύκλους αλλά και από παράγοντες του χρηματοπιστωτικού συστήματος, που θεωρούσαν ότι δουλειά του CEO της BlackRock δεν ήταν να ασχολείται με τις πράσινες επενδύσεις, αλλά να μεγιστοποιεί τις οικονομικές αποδόσεις της εταιρείας.

Έτσι, η BlackRock εξακολουθεί να θεωρεί ότι η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής θα αποτελέσει επενδυτική ευκαιρία για μια ολόκληρη γενιά, αλλά δεν πιέζει πλέον για αλλαγές στην εταιρική συμπεριφορά, δεν μιλάει για δύσκολα μετρήσιμα κοινωνικά ζητήματα και δεν προωθεί ενεργά τα κριτήρια επένδυσης ESG. Αντ’ αυτού, κατευθύνει δισεκατομμύρια δολάρια προς έργα και υποδομές έργα που θα συμβάλουν στην επιτάχυνση της απομάκρυνσης από τα ορυκτά καύσιμα.

«Χαράς ευαγγέλιο» για τη Wall Street

Οι επενδύσεις σε υποδομές μπορούν να προσφέρουν σταθερές αποδόσεις και μετρήσιμα οφέλη για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Βρίσκονται σε μεγάλη ζήτηση από θεσμικούς επενδυτές, όπως τα ταμεία συντάξεων, ιδίως μετά την ανακοίνωση παχυλών κρατικών επιδοτήσεων για έργα καθαρής ενέργειας με τον νόμο Μπάιντεν για το κλίμα του 2022.

«Τα μεγαλεπήβολα έργα υποδομής είναι το νέο ESG. Η Wall Street λατρεύει τις υποδομές ενέργειες και ενεργειακής μετάβασης, επειδή είναι κάτι χειροπιαστό», δήλωσε ο Peter McKillop, πρώην εκπρόσωπος της BlackRock, ο οποίος τώρα διευθύνει το Climate & Capital Media, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό μέσων ενημέρωσης.

Ένας άλλος λόγος για τον οποίον το κίνημα ESG δεν κατάφερε να πιάσει τόπο ήταν επειδή τα κεφάλαια αγωνίστηκαν να ξεπεράσουν την ευρύτερη αγορά και να αποδείξουν ότι πραγματικά ωφέλησαν τον πλανήτη. Οι επενδυτές απέσυραν περίπου 13 δισεκατομμύρια δολάρια, ή περίπου το 4% των περιουσιακών στοιχείων, από τα δημόσια διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια ESG πέρυσι, σύμφωνα με την Morningstar.

 

Την ίδια περίοδο οι επενδυτές εισέφεραν περίπου 75 δισεκατομμύρια δολάρια σε ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια του τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και του ευρύτερου ενεργειακού τομέα. Τα ταμεία συγκέντρωσαν σχεδόν 500 δολάρια δισεκατομμύρια ευρώ τα τελευταία πέντε χρόνια, ποσό που επισκίασε τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν για τα παραδοσιακά ταμεία ορυκτών καυσίμων, σύμφωνα με τα στοιχεία της Preqin. Οι συνολικές παγκόσμιες επενδύσεις στην ενεργειακή μετάβαση έφθασαν περίπου 1,8 τρισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, αύξηση περίπου 17% σε σχέση με το 2022, σύμφωνα με τον πάροχο δεδομένων BloombergNEF.

Αλλαγή κλίματος

Οι επικρίσεις κατά του Φινκ άρχισαν να συσσωρεύονται το 2020, όταν έγραψε σε επιστολή του προς διευθύνοντες συμβούλους ότι «ο κλιματικός κίνδυνος είναι επενδυτικός κίνδυνος». Είπε ότι η BlackRock θα ήταν διατεθειμένη να ψηφίσει κατά της διοίκησης και των διοικητικών συμβουλίων των εταιρειών που δεν σημείωναν πρόοδο όσον αφορά τις πρακτικές που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα. Σημειώνεται ότι η κολοσσιαία δραστηριότητα της εταιρείας σε αμοιβαία κεφάλαια δεικτών την καθιστά μεταξύ των τριών μεγαλύτερων μετόχων στις περισσότερες εταιρείες του S&P 500, οπότε διαθέτει τεράστια δύναμη ψήφου των μετόχων.

Ένα χρόνο αργότερα, ο Φινκ ανέβασε το επίπεδο όταν έγραψε ότι η BlackRock «επικεντρώθηκε στη ισότητα των φύλων και την κοινωνική δικαιοσύνη στις επενδυτικές και διαχειριστικές της δραστηριότητες». Οι αντιδράσεις ήταν άμεση. Ακόμη και ο Τσάρλι Μάνγκερ της Berkshire Hathaway δήλωσε: «Εκτιμώ πολύ τον Φινκ, αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι θέλω να είναι ο αυτοκράτοράς μου».

 

Ο συντηρητικός ακτιβιστής Leonard Leo χρηματοδότησε μια εκστρατεία πολλών εκατομμυρίων δολαρίων για να υποδαυλίσει την αντίθεση στην ESG. Αυτό οδήγησε σε αιχμές από τους Ρεπουμπλικάνους προεδρικούς υποψηφίους και σε προσπάθειες ορισμένων πολιτειών που ελέγχονται από τους Ρεπουμπλικανούς να απαγορεύσουν στην BlackRock να δραστηριοποιείται εκεί.

Η επίπληξη αυτή είχε ελάχιστο έως μη μετρήσιμο αντίκτυπο στις επιχειρηματικές δραστηριότητες της BlackRock, αλλά αποτέλεσε ντροπή για τον Φινκ, έναν θρύλο της Wall Street, ο οποίος συνίδρυσε την εταιρεία το 1988. Αλλά και εντός της BlackRock, ορισμένα στελέχη ήταν ανήσυχα σχετικά με τις επιστολές και τα δημόσια σχόλια του Φινκ. Από τότε η BlackRock έκανε στροφή, προσπαθώντας να εξομαλύνει τα πράγματα με τους πολιτικούς της εχθρούς. Ο ίδιος ο Φινκ δήλωσε τον Οκτώβριο στη Wall Street Journal ότι υπαναχώρησε από τον όρο ESG επειδή είχε πολιτικοποιηθεί και σημαίνει κάτι διαφορετικό για κάθε άτομο.

Ως αντιστάθμισμα έρχεται η επενδυτική δραστηριότητα της BlackRock και η προώθηση υποδομών που συνδέονται με την απομάκρυνση από τον άνθρακα. Μια στρατηγική που είναι σαφώς πιο φιλική προς την αγορά σε σχέση με την επιμονή στα κριτήρια ESG.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή