Η Ελβετία ψήφισε αποφασιστικά υπέρ της αύξησης των συντάξεων για τους ηλικιωμένους σε δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, καθώς η ανησυχία για το κόστος διαβίωσης και η υποστήριξη ενός ισχυρότερου δικτύου κοινωνικής ασφάλειας υπερίσχυσαν των ερωτημάτων σχετικά με το πώς θα ανταποκριθούν τα δημόσια οικονομικά.

Κεντρική Τράπεζα Ελβετίας: Παραιτείται ο επί περισσότερο από 10 χρόνια διοικητής

Τα προσωρινά επίσημα αποτελέσματα που δημοσίευσε η κυβέρνηση έδειξαν ότι πάνω από το 58% των ψηφοφόρων υποστήριξαν την παροχή 13ης σύνταξης, ενώ λιγότερο από το 42% τάχθηκε κατά.

«Ορόσημο»

Το μέτρο, το οποίο προωθήθηκε από την Ελβετική Συνδικαλιστική Ομοσπονδία και αριστερά κόμματα, χρειαζόταν επίσης την υποστήριξη της πλειοψηφίας των 26 καντονίων της Ελβετίας για να περάσει. Τα περισσότερα το υποστήριξαν, με την αντίθεση να είναι ισχυρότερη στα καντόνια με χαμηλότερη φορολογία.

«Αυτό το βήμα είναι πραγματικά ένα τεράστιο ορόσημο για τα συνδικάτα», δήλωσε ο Lukas Golder της εταιρείας δημοσκοπήσεων gfs.bern.

Η κυβέρνηση, τα επιχειρηματικά λόμπι και το κοινοβούλιο, το οποίο επί του παρόντος κλίνει προς τα δεξιά, είχαν απορρίψει την πρόταση ως οικονομικά αβάσιμη. Οι Ελβετοί ψηφοφόροι ήταν στο παρελθόν επιφυλακτικοί όσον αφορά την υποστήριξη μέτρων που θεωρούνταν επικίνδυνα για τις επιχειρήσεις.

Η ψηφοφορία για τις συντάξεις έρχεται σε αντίθεση με τα δημοψηφίσματα των τελευταίων δεκαετιών, στα οποία οι Ελβετοί απέρριψαν προτάσεις που θα μείωναν την εργάσιμη εβδομάδα και θα έδιναν στους πολίτες περισσότερες ημέρες διακοπών.

Ανησυχία για το κόστος ζωής

Η ανησυχία για το κόστος ζωής είναι ευρέως διαδεδομένη στην πλούσια χώρα. Η Ζυρίχη, το μεγαλύτερο αστικό κέντρο της Ελβετίας, ισοφάρισε με τη Σιγκαπούρη ως η πιο ακριβή πόλη στον κόσμο σε μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο από την Economist Intelligence Unit.

Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί πώς θα χρηματοδοτηθεί η αύξηση των συντάξεων, η οποία θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ από το 2026. Οι αντίπαλοι του μέτρου λένε ότι θα μπορούσε να προκαλέσει αυξήσεις φόρων ή περικοπές δαπανών και να επιβαρύνει τους νεότερους Ελβετούς.

Η ελάχιστη σύνταξη γήρατος και επιζώντων (AHV) της Ελβετίας είναι 1.225 ελβετικά φράγκα (1.393 δολάρια) το μήνα και η μέγιστη 2.450 φράγκα. Για τα ζευγάρια περιορίζεται στα 3.675 φράγκα.

Και άλλες αποφάσεις

Οι Ελβετοί ψήφισαν επίσης πάνω σε μια πρόταση για αύξηση της νόμιμης ηλικίας συνταξιοδότησης -πρόταση η οποία απορρίφθηκε με μεγάλη πλειοψηφία.

Οι ψηφοφόροι στη Ζυρίχη ενέκριναν επίσης μια τοπικής σημασίας πρόταση για την επέκταση των διαδρόμων προσγείωσης και απογείωσης στο αεροδρόμιο της πόλης, το πιο πολυσύχναστο της Ελβετίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή