Ο προγραμματισμένος Δρόμος Ανάπτυξης Τουρκίας-Ιράκ θα είναι ένα «μαζικό έργο» που θα συνδέσει τις χώρες του Κόλπου με την Ευρώπη, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ Φουάντ Χουσεΐν.

Μιλώντας στο Anadolu στο περιθώριο του Φόρουμ Διπλωματίας της Αττάλειας, ο Χουσεΐν είπε ότι και οι δύο χώρες – το Ιράκ και η Τουρκία – βρίσκονται σε «καλές συζητήσεις» για την υλοποίηση του έργου.

Ο Χουσεΐν επιβεβαίωσε ότι η ιρακινή πλευρά βρίσκεται στη διαδικασία ανάπτυξης του λιμένα Faw στο νότιο Ιράκ στην πρώτη φάση του έργου, ωστόσο, θα απαιτηθούν περαιτέρω επενδύσεις. Υπογράμμισε επίσης, ότι ορισμένες χώρες του Κόλπου σχεδιάζουν να επενδύσουν στο έργο παράλληλα με το μερίδιο του Ιράκ στην επένδυση.

Διαμετακομιστικός κόμβος

Το Ιράκ στοχεύει στη συντόμευση του χρόνου ταξιδιού μεταξύ Ασίας και Ευρώπης μέσω της Τουρκίας με το Great Faw Port – την πρώτη φάση του Αναπτυξιακού Οδικού Έργου όταν θα γίνει διαμετακομιστικός κόμβος.

Ο κυματοθραύστης στο λιμάνι έχει πιστοποιηθεί από τα Ρεκόρ Γκίνες ως ο μακρύτερος στον κόσμο , με μήκος περίπου 14,5 χλμ.

Το έργο του Δρόμου Ανάπτυξης μπορεί να εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι υπάρχει ήδη μια σιδηροδρομική γραμμή που εκτείνεται νότια από τη Μοσούλη, αν και πολύ παλιά και προβληματική σε ορισμένα σημεία. Η ανακαίνιση βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη σε ορισμένες σιδηροδρομικές γραμμές και σταθμούς στο Ιράκ.

Ο σιδηρόδρομος και οι αυτοκινητόδρομοι μήκους 745 μιλίων (1.200 χιλιομέτρων) του έργου θα συνδέουν το λιμάνι Great Faw, το οποίο έχει στόχο να είναι το μεγαλύτερο λιμάνι στη Μέση Ανατολή. Σχεδιάζεται να ολοκληρωθεί έως το 2025 μέχρι τα τουρκικά σύνορα με αναμενόμενο κόστος 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο ιρακινός υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του έχει συνομιλίες με την τουρκική πλευρά για θέματα ασφάλειας, ειδικά για την ασφάλεια στις μεταξύ τους συνοριακές περιοχές.

Είπε ότι στην επικείμενη συνάντηση μεταξύ των δύο χωρών στη Βαγδάτη τον επόμενο μήνα, πρόκειται να συζητήσουν την ανάπτυξη ενός σχεδίου σχετικά με τη γενική κατάσταση ασφαλείας μεταξύ τους καθώς και την ασφάλεια των συνόρων τους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή