Κοντά στα υψηλότερα επίπεδα του έτους κινούνται τη Δευτέρα οι τιμές του πετρελαίου, μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ+ να παρατείνει τις περικοπές παραγωγής του, και καθώς η πρόοδος προς την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα σταμάτησε.

Ειδικότερα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Brent διαπραγματεύονταν κοντά στα 84 δολάρια το βαρέλι μετά από άνοδο 2% στην προηγούμενη συνεδρίαση. Ο αμερικανικός δείκτης αναφοράς West Texas Intermediate ήταν κοντά στα 80 δολάρια, έχοντας ξεπεράσει το ψυχολογικό αυτό όριο  την Παρασκευή για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο. Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και οι σύμμαχοί του παρέτειναν τη μείωση κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα έως τα τέλη Ιουνίου.

Reuters: Ο ΟΠΕΚ+ παρατείνει τις περικοπές παραγωγής πετρελαίου και στο δεύτερο τρίμηνο

Οι έμποροι και οι αναλυτές περίμεναν ευρέως την κίνηση του ΟΠΕΚ+, θεωρώντας ότι είναι απαραίτητη για να αντισταθμιστεί η εποχιακή χαλάρωση της ζήτησης και η ραγδαία αύξηση της παραγωγής από άλλους παραγωγούς. Οι τελευταίες περικοπές «θα επιστραφούν σταδιακά υπό τις συνθήκες της αγοράς», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία του ΟΠΕΚ.

Σορταρίσματα

Έρευνα του Reuters έδειξε ότι ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών άντλησε 26,42 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) τον Φεβρουάριο, αυξημένα κατά 90.000 bpd σε σχέση με τον Ιανουάριο.

Το ράλι του πετρελαίου φέτος έχει διώξει τις short θέσεις των hedge funds από την αγορά. Τα συνδυασμένα short στοιχήματα των διαχειριστών χρημάτων έναντι του Brent και του WTI βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο, σύμφωνα με στοιχεία από την ICE Futures Europe και την Επιτροπή Εμπορευμάτων Συμβάσεων Εμπορευμάτων των ΗΠΑ. Οι όγκοι συναλλαγών ήταν επίσης υψηλοί, με σχεδόν 20.000 παρτίδες να διαπραγματεύονται σε κάθε σημείο αναφοράς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities