Να παρατείνουν τις εθελοντικές περικοπές της παραγωγής πετρελαίου και για το δεύτερο τρίμηνο του 2024 συμφώνησαν τα μέλη του ΟΠΕΚ+ που ήδη έχουν προχωρήσει σε μείωση της παραγωγής για το τρέχον, πρώτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters.

Πετρέλαιο: Ανοδος τιμών 1% εν αναμονή της απόφασης του ΟΠΕΚ+

Τον περασμένο Νοέμβριο ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών και οι σύμμαχοί του με επικεφαλής τη Ρωσία συμφώνησαν σε εθελοντικές περικοπές συνολικού ύψους περίπου 2,2 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως (bpd) για το πρώτο τρίμηνο, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία που παρέτεινε τη δική της εθελοντική περικοπή.

Ανοδικά οι τιμές

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν άνοδο, καθώς οι αγορές ανέμεναν την απόφαση του ΟΠΕΚ+.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent για τον Μάιο σημείωσαν άνοδο 1,01 δολ. ή 1,23%, στα 82,92 δολ. το βαρέλι, ενώ το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης για το Brent Απριλίου έκλεισε στις 29 Φεβρουαρίου στα 83,62 δολάρια το βαρέλι.

Το αμερικανικό WTΙ για τον Απρίλιο σημείωσε άνοδο 97 σεντς, ή 1,24%, στα 79,23 δολάρια το βαρέλι. Το WTI οδεύει προς άνοδο 3,6% αυτή την εβδομάδα, ενώ το Brent είναι περίπου 1,6% υψηλότερο από την τιμή διακανονισμού της περασμένης εβδομάδας.

Έρευνα του Reuters έδειξε ότι ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών άντλησε 26,42 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) τον Φεβρουάριο, αυξημένα κατά 90.000 bpd σε σχέση με τον Ιανουάριο.

Προσφορά και ζήτηση

Οι ισχυρές προσδοκίες ότι η Σαουδική Αραβία θα διατηρήσει τις προθεσμιακές τιμές του αργού πετρελαίου που πουλά σε Ασιάτες πελάτες ελάχιστα μεταβλήθηκαν τον Απρίλιο σε σχέση με τα επίπεδα Μαρτίου, κάτι που στήριξε επίσης την αγορά την Παρασκευή.

Από την πλευρά της ζήτησης πετρελαίου, η κινεζική μεταποιητική δραστηριότητα συρρικνώθηκε για πέμπτο συνεχόμενο μήνα τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με επίσημη έρευνα.

Ωστόσο, υποστηρίζοντας τις τιμές, ο δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών των ΗΠΑ (PCE) έδειξε τον πληθωρισμό του Ιανουαρίου σε συμφωνία με τις προσδοκίες των οικονομολόγων την Πέμπτη, ενισχύοντας τις προσδοκίες της αγοράς για μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια