Ήπια διορθωτικά κινήθηκε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, χωρίς όμως να χάνει τη ζώνη των 1.430 μονάδων, καθώς την υπερασπίστηκαν αρκετές δεικτοβαρείς μετοχές, όπως η Coca Cola, οι οποίες απορρόφησαν μεγάλο μέρος των πιέσεων που εκδηλώθηκαν.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,27% στις 1.430,94 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.428,00 μονάδων (-0,48%) και 1.436,44 μονάδων (+0,11%). Ο τζίρος ανήλθε στα 124,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 25,7 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 6,2 εκατ. τεμάχια αξίας 32,5 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,64% στις 3.468,60 μονάδες, ενώ στο +0,15% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap και στις 2.452,40 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,11% στις 1.252,66 μονάδες.

Διορθώσεις τίτλων

Το άτυπο rotation μεταξύ των τίτλων που εναλλάσσονται τη σκυτάλη της ανόδου και της πτώσης συνεχίστηκε και σήμερα, με την αγορά να καταφέρνει να κρατήσει μεγάλο μέρος των κεκτημένων, χωρίς να αποτρέπει τις διορθώσεις σε αρκετούς τίτλους. Η αγορά απέδειξε για ακόμη μία συνεδρίαση ότι ο συνδυασμός των εταιρικών ανακοινώσεων για τα αποτελέσματα του 2023, των κυοφορούμενων επιχειρηματικών συμφωνιών και της πλεονάζουσας ρευστότητας είναι μια πολύ ισχυρή συνθήκη τους ενδιαφέροντος, την ώρα που ο άξονας περιστροφής παραμένει η αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από την Πειραιώς.

Η αγορά βρίσκεται σε μια άκρως ενδιαφέρουσα περίοδο που αναμένεται να εκτονωθεί η συσσωρευμένη δυναμική της. Το ενδιαφέρον βέβαια έχει μετατοπιστεί στις επιλογές του retail, αν και η διαφορά που θα κάνουν οι επιλογές αυτές είναι μικρή. Ωστόσο, θα επιδράσουν καταλυτικά στο κλίμα της αγοράς, σε μια χρονική στιγμή μάλιστα που δεν είναι λίγα τα χαρτοφυλάκια που διατηρούν υψηλά τα επίπεδα ρευστότητας τους αναμένοντας μία διόρθωση που ακόμη… δεν έχει έρθει.

Στη μεγάλη εικόνα τεχνικά η αγορά συντηρεί όλα εκείνα τα σημάδια που προμηνύουν ότι η συνέχεια θα είναι θετική. Και το άτυπο rotation στους τίτλους έχει βοηθήσει στη συντήρηση μιας ανοδικής ρότας, καθώς ο δρόμος πλέον για τον στόχο των 1.450 μονάδων είναι ανοιχτός. Άλλωστε, όπως φάνηκε και στις προηγούμενες διαδικασίες διάθεσης των ποσοστών του ΤΧΣ στις τράπεζες, η ρευστότητα που δεσμεύτηκε για τη συμμετοχή σε αυτές αλλά δεν χρησιμοποιήθηκε, επαναπροωθήθηκε στην αγορά το διάστημα που ακολούθησε.

Έτσι το μοτίβο παραμένει ανοδικό. Ο Γενικός Δείκτης έχει μπροστά του τις 1.460 μονάδες σε πρώτη φάση, με τον ευκταίο στόχο για το 2024 τις 1.650. Κι όσο δεν υπάρχουν σημαντικές παράμετροι που θα μπορούσαν να επιβαρύνουν το κλίμα, τόσο η πιθανότητα συνέχισης είναι μεγάλη, ανεξάρτητα κάποιων πτωτικών κομματιών που μοιραία θα έρθουν.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, Aegean, Eurobank, Alpha Bank, Πειραιώς, ΕΛΧΑ, ΟΤΕ και ΔΕΗ πρωταγωνίστησαν στην πτώση, καθώς σημείωσαν απώλειες που ξεπέρασαν το 1%, ενώ σε αρνητικά εδάφη έκλεισαν και οι Jumbo, Εθνική και Βιοχάλκο.

Στον αντίποδα, η Quest ξεχώρισε με το άλμα του 6,24% που κατέγραψε, ενώ Cenergy και Ελληνικά Πετρέλαια έκλεισαν με κέρδη 2,70% και 2,10% αντίστοιχα. Άνω του 1% ήταν η άνοδος σε Coca Cola και ΕΥΔΑΠ, ενώ ήπια κέρδη σημείωσαν οι Σαράντης, Τέρνα Ενεργειακή, ΓΕΚ Τέρνα, Motor Oil και Ελλάκτωρ. Χωρίς μεταβολή έκλεισαν οι Autohellas, Λάμδα και Τιτάν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική

Εθνική και Coca Cola έδωσαν τις πολύτιμες στηρίξεις που χρειάστηκε η αγορά, αλλά οι υπόλοιποι τίτλοι δεν ήταν ικανοί να τις ακολουθήσουν και να οδηγήσουν τον Γ.Δ. πάνω από τις 1.450 μονάδες