To σχέδιο που θα εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση του συνταξιοδοτικού συστήματος μακροπρόθεσμα ανακοίνωσε ο κυβερνητικός συνασπισμός της Γερμανίας. Περιλαμβάνει, όπως αναφέρει το Bloomberg, εκτός των άλλων και τη δημιουργία ενός ταμείου που θα επενδύει σε μετοχές που θα ξεπερνούν τα 200 δισ. ευρώ έως τα μέσα της επόμενης δεκαετίας.

Το χαρτοφυλάκιο των περιουσιακών στοιχείων θα το διαχειρίζεται ανεξάρτητος δημόσιος φορέας. Τα κεφάλαια θα προέρχονται από δάνεια που θα λαμβάνει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, καθώς και από τα έσοδα από την πώληση κρατικών συμμετοχών, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών.

Ελβετία: Τα 4+1 μηνύματα από το δημοψήφισμα για αυξήσεις στις συντάξεις

Τα έσοδα από τις επενδύσεις θα πρέπει να ενισχύσουν το συνταξιοδοτικό σύστημα από το 2035 περίπου και προορίζονται να συμβάλουν στη διατήρηση των πληρωμών σταθερά στο 48% του εισοδήματος τουλάχιστον μέχρι το τέλος της επόμενης δεκαετίας, ενώ παράλληλα θα ελαφρύνουν την επιβάρυνση των εργαζομένων και του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού. Ξεκινώντας από τα μέσα της δεκαετίας του 2030, κατά μέσο όρο 10 δισ. ευρώ θα εισρέουν ετησίως από το ταμείο στο κρατικό συνταξιοδοτικό σύστημα

Ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ και ο υπουργός Εργασίας Χουμπέρτους Χάιλ παρουσίασαν τις προτάσεις σε συνέντευξη Τύπου, στο πλαίσιο της προσπάθειας της κυβερνητικής συμμαχίας να αναδιαμορφώσει το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης της Γερμανίας για να αντιμετωπίσει τη γήρανση του πληθυσμού. Η Γερμανία δεν θέλει να μειώσει τις συντάξεις ή να αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης, δήλωσε ο Χάιλ

«Το σύστημα πρέπει να παραμείνει δίκαιο για τις μελλοντικές γενιές», δήλωσε ο Λίντνερ στους δημοσιογράφους. «Θα έπρεπε να το είχαμε κάνει αυτό πριν από 20 χρόνια», πρόσθεσε, εκφράζοντας το παράπονο ότι η Γερμανία αγνόησε τις δυνατότητες των κεφαλαιαγορών για πολύ καιρό.

Οι αντιδράσεις

Οι αντιδράσεις για τις προτάσεις ήταν ανάμεικτες, με ορισμένους σχολιαστές να λένε ότι αποτελούν μια καλή αρχή, αλλά ότι πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα.

«Οι πολιτικοί συνεχίζουν να κλείνουν τα μάτια μπροστά στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η πρόνοια γήρατος στη Γερμανία», είπε στο bloomberg ο Christof Quiring, επικεφαλής των επενδύσεων στον χώρο εργασίας της συμβουλευτικής εταιρείας Fidelity International.

Αν και χαιρέτισε την ίδρυση του επενδυτικού ταμείου, επικαλέστηκε υπολογισμούς του Ινστιτούτου IW της Κολωνίας που έδειξαν ότι θα πρέπει να είναι υπερτετραπλάσιο για να καλύψει το αναμενόμενο άλμα στο κόστος.

«Πρέπει να λάβουμε άμεσα περαιτέρω μέτρα για να σώσουμε το συνταξιοδοτικό σύστημα από την κατάρρευση», δήλωσε ο Quiring. «Αυτό περιλαμβάνει τη διεύρυνση των συνταξιοδοτικών παροχών και την αύξηση της ελκυστικότητας των επαγγελματικών και ιδιωτικών συντάξεων».

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, η τρικομματική κυβερνητική συμμαχία του οποίου είδε τα ποσοστά της να κατρακυλούν τους τελευταίους μήνες, χαιρέτισε τα σχέδια, λέγοντας ότι είναι «ζήτημα αξιοπρέπειας και σεβασμού» να αποτραπεί η πτώση των συντάξεων κάτω από ένα ορισμένο επίπεδο. «Ο σεβασμός, παρεμπιπτόντως, δεν ισχύει μόνο για τους σημερινούς συνταξιούχους», είπε ο Γερμανός καγκελάριος «αλλά και για εκείνους που έχουν το μεγαλύτερο μέρος του εργασιακού τους βίου μπροστά τους».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή