Η Microsoft κατηγόρησε τους New York Times για «μελλοντολογία της Ημέρας της Κρίσεως» επειδή προέβλεψαν ότι το ChatGPT θα μπορούσε να καταστρέψει την εφημερίδα, καθώς επιδιώκει να απορρίψει μια αγωγή που ισχυρίζεται ότι ο δημιουργός του bot τεχνητής νοημοσύνης, OpenAI, εμπλέκεται σε παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων, σύμφωνα με τους FT.

New York Times: Ανακρίσεις προσωπικού για διαρροή σχετικά με τον πόλεμο Ισραήλ-Γάζας

Σε μια αίτηση που κατατέθηκε σε δικαστήριο του Μανχάταν, η Microsoft, η οποία έχει δεσμεύσει 13 δισεκατομμύρια δολάρια στην OpenAI, παρομοίασε τους NYT με στούντιο του Χόλιγουντ που προσπάθησαν να σταματήσουν την εισαγωγή του βίντεο στη δεκαετία του 1980 και να συγκρατήσουν μια «πρωτοποριακή νέα τεχνολογία».

Οι Times έγιναν η πρώτη μεγάλη αμερικανική εταιρεία μέσων ενημέρωσης που μήνυσε την OpenAI και τη Microsoft για τα chatbots AI τον Δεκέμβριο, κατηγορώντας τις εταιρείες τεχνολογίας ότι αντιγράφουν παράνομα εκατομμύρια άρθρα για την κατασκευή του προγράμματος.

Ο ειδησεογραφικός οργανισμός, ο οποίος ζητά αποζημίωση δισεκατομμυρίων δολαρίων, ισχυρίστηκε ότι οι δύο ομάδες προσπάθησαν «να εκμεταλλευτούν την τεράστια επένδυση των Times στη δημοσιογραφία τους, χρησιμοποιώντας την για την κατασκευή υποκατάστατων προϊόντων χωρίς άδεια ή πληρωμή».

Ωστόσο, στη δικαστική της αναφορά τη Δευτέρα, η Microsoft υποστήριξε ότι ο νόμος περί πνευματικών δικαιωμάτων «δεν αποτελεί περισσότερο εμπόδιο για το [μεγάλο γλωσσικό μοντέλο] από ό, τι ήταν για το βίντεο (ή το πιάνο, το φωτοτυπικό μηχάνημα, τον προσωπικό υπολογιστή, το διαδίκτυο ή τη μηχανή αναζήτησης)» και υποστήριξε ότι το περιεχόμενο που χρησιμοποιείται για την εκπαίδευση εργαλείων όπως το ChatGPT «δεν αντικαθιστά την αγορά για τα έργα».

Noμικός πόλεμος

Οι δικηγόροι του τεχνολογικού ομίλου ισχυρίστηκαν περαιτέρω ότι παραδείγματα φερόμενης παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων που περιγράφονται λεπτομερώς στην αρχική καταγγελία των The Times ήταν μια σειρά από «μη ρεαλιστικές προτροπές» που δεν αντιπροσώπευαν «πώς οι πραγματικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν πραγματικά τα επίμαχα εργαλεία που βασίζονται στο GPT».

«Πουθενά οι Times δεν ισχυρίζονται ότι οποιοσδήποτε άλλος εκτός από τη νομική τους ομάδα θα έκανε πραγματικά κάτι από αυτά, και σίγουρα όχι σε κλίμακα που αξίζει την καταστροφική μελλοντολογία που προωθεί ενώπιον αυτού του δικαστηρίου και έχει ενισχύσει τους αναγνώστες του», έγραψαν.

Η OpenAI απάντησε στην αγωγή των Times τον Ιανουάριο, υποστηρίζοντας ότι είχε «χειραγωγήσει σκόπιμα» το chatbot της, εξαπατώντας το να αναμασά ολόκληρες γραμμές από άρθρα που δημοσιεύθηκαν από την εφημερίδα, σύμφωνα με τους FT.

Η νεοφυής εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης, η οποία βρισκόταν σε συνομιλίες με τους Times για να αδειοδοτήσει το περιεχόμενό της, παραδέχτηκε ότι χρησιμοποίησε τα άρθρα της εφημερίδας για να αναπτύξει το chatbot ChatGPT, αλλά είπε ότι αυτά δεν «συνέβαλαν ουσιαστικά στην εκπαίδευση των υπαρχόντων μοντέλων μας». Κατηγόρησε τις αναμασήσεις που επικαλέστηκαν οι Times στην «ακούσια απομνημόνευση» του ChatGPT.

Στη δική της πρόταση απόρριψης που κατατέθηκε τον περασμένο μήνα, η OpenAI υποστήριξε επίσης ότι «το ChatGPT δεν είναι σε καμία περίπτωση υποκατάστατο μιας συνδρομής στους New York Times» και ότι «στη συνήθη πορεία, δεν μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει το ChatGPT για να σερβίρει άρθρα των Times κατά βούληση».

Σε μια δήλωση που εκδόθηκε ως απάντηση στην κατάθεση της Microsoft τη Δευτέρα, ένας δικηγόρος των Times, ο Ian Crosby, δήλωσε ότι ο τεχνολογικός όμιλος “παραδόξως συγκρίνει [μεγάλα γλωσσικά μοντέλα] με το βίντεο, παρόλο που οι κατασκευαστές βίντεο δεν υποστήριξαν ποτέ ότι ήταν απαραίτητο να εμπλακούν σε μαζική παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων για την κατασκευή των προϊόντων τους”.

Το ChatGPT στο στόχαστρο

Η υπόθεση των New York Times είναι μία από τις πολλές αγωγές που κατατέθηκαν εναντίον των δημιουργών και των επενδυτών του ChatGPT, συμπεριλαμβανομένων συγγραφέων μπεστ σέλερ όπως ο John Grisham και η Jodi Picoult. Μια υπόθεση που ασκήθηκε από την κωμικό Sarah Silverman, μεταξύ άλλων, απορρίφθηκε εν μέρει από δικαστή στην Καλιφόρνια τον περασμένο μήνα.

Η Microsoft είναι ο μεγαλύτερος υποστηρικτής της OpenAI, αφού δεσμεύτηκε έως και 13 δισεκατομμύρια δολάρια για να τροφοδοτήσει την ανάπτυξη της εταιρείας και να παράσχει την τεράστια τεχνική υποδομή που απαιτείται για τη δημιουργία των μοντέλων AI. Η τεχνολογία GPT της OpenAI υποστηρίζει επίσης το Bing Chat της Microsoft, ένα χαρακτηριστικό στη μηχανή αναζήτησης του γίγαντα λογισμικού.

Σε αντάλλαγμα, η Microsoft δικαιούται έως και το 49% των κερδών της OpenAI.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κίνα: Επίσκεψη στην Ευρώπη πραγματοποιεί ο Σι Τζινπίνγκ
Διεθνή |

Τι κομίζει ο Σι στην Ευρώπη - Η επίσκεψη, τα «δώρα» και το γαλλικό κονιάκ

Επίσκεψη στην Ευρωπαϊκή Ένωση για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια πραγματοποιεί ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κομίζοντας ένα σαφές μήνυμα: το Πεκίνο προσφέρει πολύ περισσότερες οικονομικές ευκαιρίες για το μπλοκ από ό,τι θέλουν να παραδεχτούν οι ΗΠΑ. Ο Κινέζος ηγέτης θα ξεκινήσει το πενθήμερο ταξίδι του στη Γαλλία, τη Σερβία και την Ουγγαρία στις 5 […]