Σε δυναμική και μη αναστρέψιμη πορεία εξαγορών και συγχωνεύσεων έχει εισέλθει εδώ και καιρό ο «πλανήτης» της πληροφορικής, με την κινητικότητα που καταγράφεται σε στον κλάδο να είναι ζωηρή. Επιχειρηματικές συμφωνίες που θα κλείσουν και πολλά υποσχόμενα κυοφορούμενα deals εκατομμυρίων αναμένεται να δώσουν τον τόνο μέχρι το τέλος του έτους.

Πληροφορική: Είδος «υπό εξαφάνιση» οι εργαζόμενοι – Πού οφείλεται η έλλειψη

Με την αξία των εξαγορών, για το το 2023, να υπολογίζεται σε περίπου 60 εκατ. ευρώ, εκτιμάται πως την χρονιά που διανύουμε θα πέσουν υπογραφές για συμφωνίες που θα ξεπεράσουν τα 250 εκατ. ευρώ, αν λάβουμε υπόψιν και τα κεφάλαια που θα πέσουν για επενδύσεις σε όσες επιχειρήσεις αλλάξουν ιδιοκτήτη.

Και τώρα τρέχουμε με «καύσιμα» από Ταμεία Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ

Τα ψηφιακά έργα Ταμείου Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, άνω των 3,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2027, η επιτακτική ανάγκη για προσαρμογή στις συνθήκες της ψηφιακής εποχής που απαιτεί αξιόπιστα λογισμικά (με τον μπαμπούλα των κυβερνοεπιθέσεων να καραδοκεί), η ολιγωρία των προηγούμενων ετών η οποία, ειδικά στις ΜμΕ καθυστέρησε τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό αλλά και η Τεχνητή Νοημοσύνη που έρχεται… με φόρα βάζουν τον κλάδο της πληροφορικής στην πρίζα με τις εταιρείες να τρέχουν και να μην φτάνουν για να προλάβουν προθεσμίες και ορόσημα. Χωρίς συνένωση δυνάμεων δύσκολα θα τα καταφέρουν στο νέο τοπίο…

Nέες ισορροπίες

Η ψηφιακή μετάβαση δημοσίου και επιχειρήσεων και οι απαιτητικοί στόχοι που πρέπει να επιτευχθούν, δεδομένων και των ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων και οροσήμων του Ταμείου Ανάκαμψης που δεν επιδέχονται χαλαρώσεων και μεταθέσεων προδιαθέτουν και για νέα deals που θα κάνουν αίσθηση μετά την χθεσινή ανακοίνωση για την εξαγορά του 53,73%, με τη συνδρομή διεθνούς επενδυτή, της Entersoft, από τον όμιλο Οlympia του Πάνου Γερμανού που διαθέτει ήδη την Softone.

Έχοντας στην φαρέτρα της υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια, η μη εισηγμένη SoftOne του Πάνου Γερμανού με επικεφαλής τον Πάνο Μαρτίνη, ακολουθεί ένα επιτυχημένο εμπορικό μοντέλο στον χώρο του business software (λογισμικό για επιχειρήσεις) που βασίζεται σε πανελλαδικό δίκτυο πλέον των 600 εξειδικευμένων συμβούλων αλλά και στοχευμένων εξαγορών που της προσδίδουν επιπλέον ώθηση. Από την Unisoft Α.Ε, την Prosvasis, την Impact, cosmoONE, REGATE και AppSoft και την QBS στη Ρουμανία, η εταιρεία απλώνει πλοκάμια σε Ελλάδα, Κύπρο, Βουλγαρία και Ρουμανία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2023 έκλεισε με την απόκτηση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της Sunsoft, ηγέτιδας εταιρείας που εξειδικεύεται στην παραγωγή και εγκατάσταση προηγμένων πληροφοριακών συστημάτων για επιχειρήσεις εστίασης και φιλοξενίας με τον όμιλο να χτίζει πρωταγωνιστική θέση στο business software κλονίζοντας τις υπάρχουσες ισορροπίες μίας υπό διαμόρφωση ακόμα αγοράς.

Η ένωση δυνάμεων ταράζει τις σταθερές στην αγορά του επιχειρηματικού λογισμικού με έναν γερό παίκτη να παίρνει θέση και να ρίχνεται στη μάχη σε ένα πεδίο, λογισμικό για επιχειρήσεις, με ευοίωνες προοπτικές ανάπτυξης. Το νέο επιχειρηματικό σχήμα θα βρεθεί… στην αρένα έχοντας να αντιμετωπίσει σκληρό ανταγωνισμό από τα υπόλοιπα μεγάλα ψάρια της αγοράς (SAP και Microsoft από το εξωτερικό, Epsilon και Data Communications από το εσωτερικό) που δεν θα κάτσουν με σταυρωμένα χέρια. Σε κάθε περίπτωση, όλοι ακονίζουν μαχαίρια για την επόμενη μέρα.

Οι 42 εξαγορές, οι κυρίαρχοι παίκτες και οι τομείς που ξεχωρίζουν

Ο ευρύτερος κλάδος της τεχνολογίας παρουσιάζει ιδιαίτερο επενδυτικό ενδιαφέρον τραβώντας σαν μαγνήτης τους πάσης φύσεως ενδιαφερόμενους με δυνατά χαρτιά τις αξιοζήλευτες οικονομικές επιδόσεις με τα… καλύτερα να έρχονται όσο η ψηφιοποίηση προχωρά και «εισβάλλει» όλο και περισσότερο στην καθημερινότητα νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Τουρισμός, εστίαση και υγεία αποτελούν δέλεαρ για τα «αφεντικά» του κλάδου στο business software με την αγορά να εμφανίζει ολοένα και πιο έντονες τάσεις συγκέντρωσης (οι μεγάλοι θα απορροφούν τους μικρούς).

Όπως τονίζει η Optima Βank σε πρόσφατη ανάλυσή της, η διψήφια άνοδος των εσόδων, της λειτουργικής κερδοφορίας και των καθαρών κερδών αναμένεται όχι μόνο να διατηρηθούν, αλλά και να επιταχυνθούν τα επόμενα χρόνια με κινητήρια δύναμη την Πληροφορική. Η ανάλυση αφορά, μεταξύ άλλων, τις Epsilon Net, Entersoft, Profile Software, Performance Technologies, Real Consulting, Space Hellas, Quality & Reliability, Ilyda, CPI, Ideal Holdings.

Σύμφωνα με την Optima, οι περισσότερες ελληνικές εισηγμένες τεχνολογικές εταιρείες επιδεικνύουν στιβαρά βασικά μεγέθη, διατηρώντας υγιείς ισολογισμούς. Πάνω από 10 τεχνολογικές εταιρείες έχουν εμφανίσει μέση ετήσια αύξηση των εσόδων, των EBITDA και των καθαρών κερδών κατά 22%, 33% και 60% αντίστοιχα την περίοδο 2019-22. Πρόκειται για τις Epsilon Net, Entersoft, Profile, Performance Technologies, Real Consulting, Space, Quality & Reliability, Ιλυδα, CPI, Logismos. Η Epsilon Net έχει υπερτριπλασιάσει τα μεγέθη του 2019, η Q&R γύρισε σε θετικό πρόσημο το 2022.

Από το 2021 στον κλάδο τεχνολογίας και λογισμικού… πάνε κι έρχονται συμφωνίες και συγχωνεύσεις με 42 εξαγορές να έχουν ολοκληρωθεί. Πρωταγωνίστριες την περίοδο 2022-23, ήταν η Epsilon Net με 11 εξαγορές και η Entersoft με 7. Η Optima κάνει ιδιαίτερη μνεία και στις εξαγορές της Byte από την Ideal Holdings, της Intrasoft από τη Netcompany  καθώς και της SingularLogic από τις Epsilon Net και Space Hellas. Αντίστοιχα και Profile έχει πάρει για τα καλά τον δρόμο των εξαγορών.

Τα deals του 2024

Πέρα από το χθεσινό deal με την απόκτηση της Entersoft από τον όμιλο Olympia, τα κομμάτια στο παζλ των εξαγορών είχαν ξεκινήσει ήδη να τοποθετούνται νωρίτερα. Τον χορό των εξαγορών για το 2024 άρχισε να σέρνει η SoftOne αποκτώντας το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της Twinsoft, μίας από τις μεγαλύτερες εταιρείες λογισμικού εστίασης στην Ελλάδα.

Η νέα επένδυση του oμίλου SοftOne δημιουργεί μία κοινή βάση πελατών που αριθμεί πάνω από 9.000 επιχειρήσεις εστίασης, και με αυτόν τον τρόπο εδραιώνει την ηγετική θέση του ομίλου σε έναν από τους πλέον κρίσιμους κλάδους της ελληνικής οικονομίας και με την εν εξελίξει διασύνδεση ταμειακών μηχανών – POS να προμηνύει χρυσές δουλειές.

Ακολούθησε ο όμιλος της Epsilon Net που πήρε στα χέρια του το λογισμικού διαχείρισης φαρμακείων Lavinet από την Lavisoft A.E., έναντι τιμήματος 184.000 ευρώ.

Ο όμιλος ενισχύει περαιτέρω το μερίδιο αγοράς και την ηγετική τoυ θέση στην παροχή ολοκληρωμένων λύσεων λογισμικού στο χώρο των φαρμακείων, την ώρα που ο ψηφιακός μετασχηματισμός και στην υγεία προχωρά ταχύτατα. Έντονες… επεκτατικές διαθέσεις αναζητώντας ευκαιρίες για εξαγορές δείχνουν η Ideal Holdings, η Profile, η Real Consulting και η Performance Technologies.

Η τελευταία απέκτησε πρόσφατα το «Kubernetes on Microsoft Azure Specialization». Η απόκτησή του έγινε στο πλαίσιο ενός συνεχούς προγράμματος ανάπτυξης τεχνογνωσίας στο cloud computing ώστε η εταιρεία να υποστηρίζει τους πελάτες της στα δικά τους έργα μετασχηματισμού.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις