
Μικρή μείωση στην παραγωγή βοοειδών, αιγοπροβάτων και χοίρων αναμένεται το δεύτερο εξάμηνο του 2024 στην ΕΕ. Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα αναμένεται να διατηρήσει την θέση της ως κορυφαία χώρα παραγωγός κατσικιών, και την τρίτη θέση στα πρόβατα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα η Eurostat, το δεύτερο εξάμηνο του 2024, η ακαθάριστη εγχώρια παραγωγή βοοειδών που παράγονται στην ΕΕ προβλέπεται να φθάσει τα 12,1 εκατομμύρια κεφάλια, σημειώνοντας μείωση 1% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2023, όταν παρήχθησαν 12,2 εκατομμύρια κεφάλια ζώων.
Eurostat: Ποια φρούτα και λαχανικά βρίσκονται στη κορυφή της παραγωγής
Η παραγωγή προβάτων προβλέπεται να μειωθεί κατά 7% φτάνοντας στα 15,6 εκατομμύρια κεφάλια, ενώ η παραγωγή αιγών προβλέπεται να μειωθεί κατά 9%, στα 2,4 εκατομμύρια κεφάλια.
Το τελευταίο τρίμηνο του 2024, η παραγωγή χοίρων προβλέπεται να μειωθεί κατά 1% σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2023, φτάνοντας τα 57,7 εκατομμύρια κεφάλια.
Η Γαλλία αναμένεται να ηγηθεί της παραγωγής βοοειδών της ΕΕ
Η Γαλλία προβλέπεται να παραμείνει ο μεγαλύτερος παραγωγός βόειου κρέατος το δεύτερο εξάμηνο του 2024, με παραγωγή που θα φτάσει τα 2,7 εκατομμύρια κεφάλια. Ακολουθούν η Γερμανία (2 εκατομμύρια), η Ισπανία (1,3 εκατομμύρια) και η Ιρλανδία (1 εκατομμύρια).
Αντίστοιχα, τη μικρότερη παραγωγή αναμένεται να έχει η Μάλτα (2.000 κεφάλια), η Κύπρος (10.000 κεφάλια), το Λουξεμβούργο (32.000 κεφάλια) και η Κροατία (41.000 κεφάλια).
Κορυφαίοι παραγωγοί: Ισπανία για χοίρους και πρόβατα, Ελλάδα για κατσίκες
Στην κορυφή της λίστας στην παραγωγή χοιρινού κρέατος της ΕΕ για το τέταρτο τρίμηνο του 2024μ προβλέπεται ότι θα ανέβει η Ισπανία με 13,6 εκατομμύρια κεφάλια χοίρων. Ακολουθούν η Γερμανία με 8,8 εκατομμύρια κεφάλια και η Δανία με 7,3 εκατομμύρια κεφάλια.
Αντίθετα, το Λουξεμβούργο αναμένεται να παράγει μόλις 12.000 κεφάλια χοίρων, η Μάλτα 14.000 κεφάλια και η Σλοβενία 74.000 κεφάλια.
Μεγαλύτερος παραγωγός και στα πρόβατα αναμένεται η Ισπανία το δεύτερο εξάμηνο του 2024 με περισσότερα από 4,5 εκατομμύρια κεφάλια, ακολουθούμενη από τη Ρουμανία (2,6 εκατομμύρια) και την Ελλάδα (2,1 εκατομμύρια).
Αντίστοιχα, η Ελλάδα προβλέπεται να είναι η κορυφαία παραγωγός στην ΕΕ στα κατσίκια με μια παραγωγή που θα φτάσει το 1 εκατομμύριο κεφάλια το δεύτερο εξάμηνο του 2024. Η Ισπανία αναμένεται να παράγει 0,5 εκατομμύρια κεφάλια, μπροστά από τη Ρουμανία, η οποία θα φτάσει τα 0,4 εκατομμύρια κεφάλια.


Latest News

Καμπανάκι Διεπαγγελματικής για το βαμβάκι – Τι θα φέρει η «πράσινη» οδηγία της ΕΕ
Παρέμβαση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει στο βαμβάκι οδηγία της ΕΕ

Πώς θα βελτιωθεί η διαδικασία για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2025 - Παρέμβαση ΕΘΕΑΣ
Επτά βελτιωτικές προτάσεις για έγκαιρη, ομαλή και προσιτή υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2025 καταθέτει η ΕΘΕΑΣ - Αίτημα άμεσης συνάντησης

Πότε ξεκινά η υποβολή δηλώσεων για την αναδιάρθρωση αμπελώνων – Οι ενισχύσεις
Ποιες δράσεις περιλαμβάνονται στην παρέμβαση για την αναδιάρθρωση και μετατροπή στο αμπέλι - Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις

Σταμενίτης: Σε εξέλιξη οι αναγγελίες ζημιών από τον ΕΛΓΑ για τον παγετό
«Έχουμε σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», είπε ο Διονύσης Σταμενίτης από το Αμύνταιο και την Πτολεμαΐδα

Η ακτινογραφία του αμπελοοινικού τομέα το 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2024, σύμφωνα με τον OIV, υπολογίζεται σε 226 εκατομμύρια εκατόλιτρα, η χαμηλότερη των τελευταίων 60 ετών

Ξεκινά το νέο πρόγραμμα μεταποίησης - Επενδύσεις από 400.001 έως 5 εκατ. ευρώ
Με αρχικό προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ ξεκινά το πρόγραμμα μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων του ΣΣ ΚΑΠ

Ο αμπελώνας της Σαντορίνης εκπέμπει SOS – Κίνδυνος να μηδενιστεί η παραγωγή μέχρι το 2042
Πώς θα διασωθεί ο αμπελώνας στη Σαντορίνη – Ποια σχέδια δρομολογεί ο Σύνδεσμος Οινοποιών Σαντορίνης

Στα «χαρακώματα» οι παραγωγοί επιτραπέζιας ελιάς - Οι φόβοι για την επόμενη ημέρα των δασμών
Σε αναβρασμό ο κλάδος για την επιτραπέζια ελιά - «Δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε ούτε σεντ», λένε οι παραγωγοί στον ΟΤ

Δύσκολη χρονιά για το κρασί και τους παραγωγούς του
Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1961 υποχώρησε η παγκόσμια παραγωγή το 2024 – κάμψη και στη ζήτηση

Πώς κινήθηκαν οι τιμές των αυγών στην ΕΕ τον Μάρτιο - Η τρίτη θέση της Ελλάδας
Η Ελλάδα ήταν τρίτη ανάμεσα στις χώρες που κατέγραψαν μείωση τιμών στα αυγά