Οριακά μειώθηκαν οι κενές θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο, ενώ οι προσλήψεις μειώθηκαν καθώς οι συνθήκες στην αγορά εργασίας συνεχίζουν να χαλαρώνουν σταδιακά.

Οι κενές θέσεις εργασίας, που χρησιμοποιείται ως μέτρο της ζήτησης εργασίας, υποχώρησαν κατά 26.000 στα 8,863 εκατομμύρια την τελευταία ημέρα του Ιανουαρίου, ανέφερε το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας στη μηνιαία έρευνα που είναι γνωστή και ως JOLTS. Τα στοιχεία για τον Δεκέμβριο αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω με αποτέλεσμα οι κενές θέσεις να διαμορφωθούν σε  8,889 εκατομμύρια αντί για 9,026 εκατομμύρια που είχαν αναφερθεί προηγουμένως. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει 8,9 εκατομμύρια θέσεις εργασίας τον Ιανουάριο. Το υψηλότερο επίπεδο κενών θέσεων εργασίας ήταν το Μάρτιο του 2022 που είχαν εκτοξευτεί σε 12 εκατομμύρια. Οι προσλήψεις μειώθηκαν κατά 100.000 στα 5,687 εκατομμύρια.

Ο αριθμός των εργαζομένων που παραιτήθηκαν από τη δουλειά τους μειώθηκε κατά 54.000 σε 3,385 εκατομμύρια τον Ιανουάριο.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ στην εξαμηνιαία ομιλία του στο Κογκρέσο  είπε «η αγορά εργασίας παραμένει σχετικά στενή, αλλά οι συνθήκες προσφοράς και ζήτησης εξακολουθούν να βρίσκονται σε καλύτερη ισορροπία. Από τα μέσα του περασμένου έτους, τα κέρδη μισθοδοσίας ανήλθαν σε 239.000 θέσεις εργασίας το μήνα κατά μέσο όρο και το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε κοντά στα ιστορικά χαμηλά, στο 3,7%. Η ισχυρή δημιουργία θέσεων εργασίας συνοδεύτηκε από αύξηση της προσφοράς εργαζομένων, ιδίως μεταξύ ατόμων ηλικίας 25 έως 54 ετών, και από συνεχή ισχυρό ρυθμό μετανάστευσης. Οι κενές θέσεις εργασίας μειώθηκαν και η αύξηση των ονομαστικών μισθών μειώθηκε. Αν και το χάσμα μεταξύ θέσεων εργασίας μειώθηκε, η ζήτηση εργασίας εξακολουθεί να υπερβαίνει την προσφορά των διαθέσιμων εργαζομένων. Η ισχυρή αγορά εργασίας τα τελευταία δύο χρόνια συνέβαλε επίσης στη μείωση των μακροχρόνιων ανισοτήτων στην απασχόληση και τις αποδοχές μεταξύ των δημογραφικών ομάδων.»

Αναφερόμενος στα επιτόκια είπε η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αναμένει να αρχίσει να τα μειώνει τα επιτόκια φέτος, αλλά προειδοποίησε ότι «οι οικονομικές προοπτικές είναι αβέβαιες και η συνεχιζόμενη πρόοδος προς τον στόχο μας για πληθωρισμό 2% δεν είναι εξασφαλισμένη.»

Το υπουργείο Εργασίας αναμένεται να ανακοινώσει την Παρασκευή ότι οι προσλήψεις αυξήθηκαν κατά 200.000 τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με έρευνα του Reuters σε οικονομολόγους. Η οικονομία πρόσθεσε 353.000 θέσεις τον Ιανουάριο. Το ποσοστό ανεργίας προβλέπεται αμετάβλητο στο 3,7% και η ετήσια αύξηση των μισθών θα επιβραδυνθεί στο 4,4% από 4,5% τον Ιανουάριο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή