
Τον τρόπο που διαχειρίζεται η Noval Property τις δυο μεγαλύτερες προκλήσεις για όσες εταιρείες αναπτύσσουν και εκμεταλλεύονται ακίνητα σήμερα «αποκάλυψε» χθες ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Παναγιώτης Καπετανάκος. Ο λόγος για το κατασκευαστικό κόστος που έχει εκτοξευθεί τα τελευταία χρόνια και τον πληθωρισμό, ο οποίος παραμένει σε υψηλά επίπεδα χωρίς τάσεις σοβαρής αποκλιμάκωσης –τουλάχιστον στη παρούσα φάση.
Αναφορικά με την αλματώδη άνοδο των οικοδομικών υλικών, η Noval έχει αναθέσει σε έμπειρους μηχανικούς της να παρακολουθούν στενά την υλοποίηση των project, ώστε να αποφευχθούν τυχόν άδικες χρεώσεις και επιβαρύνσεις πριν αλλά και κατά την εκτέλεση των εργασιών.
Την Άνοιξη η Noval στο Χρηματιστήριο – Σχέδια για νέες εξαγορές
Η εταιρεία ως μέλος του ομίλου Βιοχάλκο γνωρίζει από πρώτο χέρι το πραγματικό κόστος των πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται στις κατασκευές, αφού παράγει περίπου το 30% των οικοδομικών υλικών. Καταλυτικό ρόλο παίζουν και οι μακροχρόνιες σχέσεις που έχει αναπτύξει με τις περισσότερες κατασκευαστικές εταιρείες. Κάτι που όπως λέει ο CEO της Noval την βοηθά να εξασφαλίζει τις «σωστές τιμές» χωρίς άλλες χρεώσεις.
Όσον αφορά στο μείζον ζήτημα του πληθωρισμού που ροκανίζει έσοδα και αποδόσεις, ο κ. Καπετανάκος είπε μιλώντας σε αναλυτές πως φροντίζει να ανανεώνει ή να συνάπτει νέα συμβόλαια για τα μισθωτήρια που λήγουν με πολύ καλύτερους όρους. Έκανε μάλιστα ειδική αναφορά στους premium χώρους γραφείων, οι οποίοι αυτή τη στιγμή μισθώνονται από 28 ευρώ έως 30 ευρώ το τετραγωνικό, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις υπερβαίνουν ακόμη και τα 30 ευρώ από 17 ευρώ το τετραγωνικό που ήταν το 2019.
Ακόμη και στους εμπορικούς χώρους των malls που μισθώνονται σε αλυσίδες λιανικής, τα έσοδα μετά την άρση των περιορισμών έχουν αυξηθεί αφού η εμπορική κίνηση είναι μεγαλύτερη, εάν φυσικά η συμφωνία συνοδεύεται με ποσοστό επί του τζίρου.
Τα έσοδα από ΙΚΕΑ – Wyndham
Το κλειδί για την σταθερή ροή εσόδων βρίσκεται στα μακροχρόνια συμβόλαια με μεγάλες εταιρείες όπως η ΙΚΕΑ, από την οποία εισπράττει σε ετήσια βάση 5,3 εκατ. ευρώ και την αλυσίδα ξενοδοχείων Wyndham από την οποία εισπράττει σε ετήσια βάση 2,6 εκατ. ευρώ (σύμφωνα με την επίσημη παρουσίαση της Noval).
Την ίδια στιγμή, η Noval παράλληλα με την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο που αναμένεται μέσα στην Άνοιξη «τρέχει» και μια σειρά από έργα. Ανάμεσα στα εμβληματικά project που υλοποιεί η Noval είναι το Kodak Campus, (συγκρότημα «πράσινων» γραφείων), το οποίο αναμένεται να παραδοθεί στο τέλος του 2025 αλλά και το κτήριο διαμερισμάτων στην Αρδηττού στην περιοχή Μέτς που ολοκληρώνεται στο τέλος του 2024.
Τα οικιστικά project
Η εταιρεία φαίνεται πως ποντάρει αρκετά και στα οικιστικά ακίνητα, καθώς όπως είπε ο κ. Καπετανάκος παρατηρείται μεγάλο ενδιαφέρον κυρίως για ενοικίαση σε όλες τις κατηγορίες διαμερισμάτων και εκτίμησε πως θα υπάρξουν και αρκετές αναπτύξεις στα χρόνια που έρχονται, αφού υπάρχει τεράστια έλλειψη σύγχρονων κατοικίων (υπολογίζεται πως λείπουν περίπου 212.000 διαμερίσματα). Δεν έκρυψε μάλιστα πως και η εταιρεία που διοικεί εξετάζει νέες εξαγορές ακινήτων που μπορούν να αναπτυχθούν.
Να σημειωθεί πως την 31η Δεκεμβρίου 2023, η εύλογη αξία του χαρτοφυλακίου των εξήντα ενός (61) επενδυτικών ακινήτων και συμμετοχών της Noval Property διαμορφώθηκε σε 571 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 55 εκατ. ευρώ (αύξηση 11%) έναντι της εύλογης αξίας της 30ης Ιουνίου 2023 (516 εκατ. ευρώ). Τα καθαρά κέρδη το 2023 ανήλθαν σε 64,6 εκατ. ευρώ, έναντι 24,5 εκατ. ευρώ το 2022.


Latest News

ΓΣΕΒΕΕ: Οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις δεν χρειάζονται προσωρινά επιδόματα αλλά προσιτές τιμές ενέργειας
Με ανακοίνωσή της, η ΓΣΕΒΕΕ καλεί την Πολιτεία να υιοθετήσει πολιτικές που θα μειώσουν το κόστος ενέργειας

Ανοίγει η πλατφόρμα για επιδοτήσεις ρεύματος σε 1 εκατ. επιχειρήσεις - Αναλυτικά οι όροι και οι προϋποθέσεις
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου ξεκαθάρισε πως εκτός επιδοτήσεων θα μείνουν όσες επιχειρήσεις έχουν προβεί διαπιστωμένα σε ρευματοκλοπή

«Ταύρος» για τις ελληνικές τράπεζες η JP Morgan - Υψηλότερες τιμές στόχους για Alpha, Εθνική
Η JP Morgan προχώρησε σε αύξηση των εκτιμήσεων για την κερδοφορία του τραπεζικού κλάδου

Μείωση τζίρου και κερδών για τον Όμιλο ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ το 2024 - Οι προοπτικές για το 2025
Το 2024 αποτέλεσε μια χρονιά προκλήσεων για τη ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ, καθώς ολοκληρώθηκε η μεταφορά της παραγωγικής διαδικασίας της θυγατρικής «ΕΞΑΛΚΟ Α.Ε. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ»

Το στοίχημα της Lavipharm με την κάνναβη – Προς νέες εξαγορές και επενδύσεις
Τι ανέφερε η διοίκηση της Lavipharm για την πορεία της εταιρείας στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών – Τι μέρισμα θα προτείνει στους μετόχους

Γιατί τελικά οι Έλληνες αγαπούν τις πολωνικές αλυσίδες - Η «μάχη» Pepco-Sinsay στην ελληνική αγορά
Ποιο είναι το προφίλ του Έλληνα καταναλωτή, που εδώ και τρία χρόνια έχει δώσει ώθηση σε Pepco και Sinsay

Τι φέρνει το «T» δίπλα στην Cosmote – Οι συνέργειες που… ξεκλειδώνουν
H «νέα» Cosmote Telekom αναμένεται να έχει ως προίκα τις δεκάδες διεθνείς συνεργασίες που κουβαλά το brand Telekom, σαν διεθνής τηλεπικοινωνιακός πάροχος

Revoil: Το μέρισμα για το 2024 – Από 6 Μαΐου η καταβολή του
Από τη Τρίτη 29 Απριλίου 2025 οι μετοχές θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα είσπραξης μερίσματος

Καρέλιας: Αύξηση στα κέρδη - Πρόταση για μέρισμα 14 ευρώ
Βασικός παράγοντας για τα αποτελέσματα ήταν η πορεία των σημάτων στις διεθνείς αγορές

Η Cosmote γίνεται Cosmote Telekom - Η αλλαγή στο ιστορικό brand μετά από 27 χρόνια
«Μέσα από την Cosmote Telekom, θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε ακόμα περισσότερο την τεχνογνωσία, τις καινοτομίες και τις διεθνείς συνεργασίες της Telekom», δήλωσε ο Κώστας Νεμπής, πρόεδρος και CEO του Ομίλου ΟΤΕ