Στο στόχαστρο της κυβέρνησης Μπάιντεν μπαίνουν οι δισεκατομμυριούχοι και η επιχειρηματικότητα στις ΗΠΑ, καθώς προωθεί σαρωτικές αυξήσεις φόρων ως μέρος ενός σχεδίου μείωσης του εθνικού χρέους-ρεκόρ της χώρας και ενίσχυσης της δημοτικότητας του Δημοκρατικού προέδρου ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου.

Οι προτάσεις, που αναμένεται να παρουσιαστούν στην ομιλία του προέδρου της Πέμπτης για την κατάσταση του Εθνους την επόμενη εβδομάδα, περιλαμβάνουν αύξηση του ελάχιστου εταιρικού φόρου από 15% σε 21%, καθώς και ελάχιστο φόρο 25% για τους δισεκατομμυριούχους.

Ίλον Μασκ: : «Δεν δίνω χρήματα σε κανέναν υποψήφιο πρόεδρο»

Τα σχέδια αποσκοπούν στη μείωση του εθνικού χρέους-ρεκόρ των ΗΠΑ κατά 3 τρισεκατομμύρια δολάρια την επόμενη δεκαετία. Σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου, τον ανεξάρτητο δημοσιονομικό επόπτη, το χρέος της χώρας ανερχόταν στα 26,2 τρισεκατομμύρια δολάρια στα τέλη του 2023.

Οι προτάσεις, που είναι απίθανο να περάσουν από το Κογκρέσο, αλλά έχουν σκοπό να διακρίνουν την προοδευτική ατζέντα του Μπάιντεν από αυτή του Ρεπουμπλικανό αντιπάλου του Ντόναλντ Τραμπ, έρχονται καθώς οι περισσότεροι ψηφοφόροι δείχνουν ότι δεν έχουν πειστεί για την αποτελεσματικότητα του προέδρου στο πεδίο της οικονομίας.

Το 60% δηλώνει ότι αποδοκιμάζει τους χειρισμούς του Μπάιντεν στην οικονομία, σύμφωνα με δημοσκόπηση των FT-Michigan Ross που διεξήχθη τον περασμένο μήνα, ενώ το 49% δηλώνει ότι βρίσκεται σε χειρότερη οικονομική κατάσταση από ό,τι όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του ο Δημοκρατικός πρόεδρος το 2019.

Ωστόσο, οι εταιρείες είναι ακόμη πιο αντιδημοφιλείς στους ψηφοφόρους, με το 58% των ερωτηθέντων να λέει ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις εκμεταλλεύονται τον υψηλό πληθωρισμό για να αυξήσουν τις τιμές τους, έναντι του 36% που κατηγορεί τις πολιτικές των Δημοκρατικών για την αύξηση του κόστους ζωής.

Οι οικονομολόγοι, εν τω μεταξύ, ανησυχούν όλο και περισσότερο για τα δημοσιονομικά σχέδια των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικανών. Το Γραφείο Προϋπολογισμού έχει προειδοποιήσει ότι το δημόσιο χρέος πρόκειται να αυξηθεί από 99% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος στα τέλη του 2024 σε 116% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του 2034. Αυτό θα σήμαινε το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ.

Ο Μπάιντεν έχει προτείνει τη θέσπιση ενός φόρου για δισεκατομμυριούχους πολλές φορές τα τελευταία χρόνια. Έχει επίσης πει στο παρελθόν ότι θα αυξήσει τον ανώτατο συντελεστή εταιρικού φόρου από 21% σε 28%.

Ως μέρος των νέων σχεδίων, η αμερικανική κυβέρνηση σκοπεύει επίσης να αρνηθεί στις εταιρείες φορολογικές εκπτώσεις σε στελέχη που αμείβονται με περισσότερο από 1 εκατομμύριο δολάρια. Αυτό το σχέδιο αναμένεται να συγκεντρώσει περισσότερα από 250 δισ. δολάρια, σύμφωνα με ανώτερα διοικητικά στελέχη.

Τραμπ: Υποσχέσεις για μόνιμες περικοπές στους εταιρικούς φόρους

Τέτοια μέτρα κάνουν τον Μπάιντεν να ξεχωρίζει από τον Τραμπ, ο οποίος αναμένεται να προτείνει να μονιμοποιηθούν οι φορολογικές περικοπές που εισήχθησαν κατά την πρώτη θητεία του, οι οποίες πρόκειται να λήξουν το 2025, εάν εξασφαλίσει δεύτερη θητεία τον Νοέμβριο.

Μεταξύ αυτών των περικοπών ήταν η μείωση του εταιρικού φόρου αναφοράς από 35% σε 21%, μια κίνηση που έφερε τις ΗΠΑ σε ευθυγράμμιση με τους μέσους όρους στις προηγμένες οικονομίες.

Ο ΟΟΣΑ έχει προτείνει μια παγκόσμια συμφωνία για την αύξηση του χαμηλότερου δυνατού παγκόσμιου εταιρικού φορολογικού συντελεστή στο 15%, αλλά πολλές χώρες δεν έχουν ακόμη επικυρώσει το σχέδιο, παρά το γεγονός ότι το έχουν υπογράψει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή