Σε νέα ιστορικά υψηλά εκτινάχθηκε σήμερα η μετοχή της Novo Nordisk, καταγράφοντας άνοδο 8%.

Ο φαρμακευτικός κολοσσός από τη Δανία ανακοίνωσε θετικά αποτελέσματα από την πρώτη του δοκιμή για ένα νέο πειραματικό φάρμακο απώλειας βάρους, ενισχύοντας την αισιοδοξία της αγοράς. To τελευταίο ράλι στη μετοχή εκτίναξε την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας στα 566 δισεκατομμύρια δολάρια, ξεπερνώντας την Tesla αλλά και τη Visa, σύμφωνα με τα στοιχεία του LSEG.

Απώλεια βάρους…

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η εταιρεία είπε σε συνάντηση επενδυτών ότι η δοκιμή Φάσης Ι του πολυαναμενόμενου φαρμάκου της για την παχυσαρκία αμυκρετίνη έδειξε απώλεια βάρους 13,1% στους συμμετέχοντες μετά από 12 εβδομάδες. Αυτή η ένδειξη επισκιάζει την απώλεια 6% που καταγράφηκε μετά από μια δοκιμή 12 εβδομάδων για το εξαιρετικά δημοφιλές φάρμακο της εταιρείας για την παχυσαρκία Wegovy.

Φαρμακοβιομηχανία: Eli Lilly και Novo Nordisk πλησιάζουν σε αξία τις εταιρίες τεχνολογίας

Μια δοκιμή Φάσης ΙΙ θα ξεκινήσει το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, με τα αποτελέσματα να αναμένονται στις αρχές του 2026, δήλωσε η εταιρεία.

Οι μετοχές της Novo Nordisk, της μεγαλύτερης εταιρείας της Ευρώπης σε χρηματιστηριακή αξία, έχουν κερδίσει περισσότερο από 27% από την αρχή του έτους, καθώς ο φαρμακευτικός κολοσσός συνεχίζει να αποκομίζει τα οφέλη της αχαλίνωτης ζήτησης για τα εμβληματικά φάρμακα κατά της παχυσαρκίας Wegovy και Ozempic.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Novo ανέφερε επίσης τα αποτελέσματα δοκιμών σε τελευταίο στάδιο που έδειξαν ότι το Ozempic μείωσε τον κίνδυνο εξέλιξης της νεφρικής νόσου και θανάτου από νεφρικές ή καρδιαγγειακές επιπλοκές κατά 24% σε διαβητικούς ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο.

Τα αποτελέσματα αυτά προστέθηκαν σε αυξανόμενες ενδείξεις για τα ευρύτερα οφέλη για την υγεία που σχετίζονται με το Ozempic και παρόμοια φάρμακα, πέρα ​​από την απώλεια βάρους και τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2.

Ο Βίκινγκ της φαρμακοβιομηχανίας

Ο διευθύνων σύμβουλος της Novo Nordisk, Λαρς Φρούεργκααρντ Γιόργκενσεν , υπογράμμισε ότι η κυκλοφορία των φαρμάκων για την παχυσαρκία θα κυριαρχείται από ενέσιμα φάρμακα και όχι από χάπια όπως συμβαίνει σήμερα. Πρόσθεσε επίσης ότι η εταιρεία επεκτείνει την εστίασή της στις θεραπείες για τον διαβήτη και την απώλεια βάρους για να συμπεριλάβει θεραπείες για καρδιαγγειακές παθήσεις.

Όταν ο Γιόργκενσεν ανέλαβε τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Novo Nordisk το 2017, πήρε μια απόφαση που θα μετέτρεπε τη φαρμακοβιομηχανία με έδρα τη Δανίας ως τη μεγαλύτερη εταιρεία στην Ευρώπη με βάση την κεφαλαιοποίηση.

Η φαρμακευτική εταιρεία δεν είχε ακόμη κυκλοφορήσει το Ozempic. Η ομάδα διαχείρισης συζητούσε εάν έπρεπε να ξεκινήσει μια ακριβή δοκιμή που θα αποδείκνυε εάν το Wegovy θα μείωνε ή όχι τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών.

Ο Μαντς Κρόγκσγκαρντ Τόμσεν, διευθύνων σύμβουλος του Novo Nordisk Foundation, το οποίο έχει την πλειοψηφία των δικαιωμάτων ψήφου στην εταιρεία, περιέγραψε στους Financial Times πως τα στελέχη τον ρωτούσαν: «Γιατί να κάνουμε μια τέτοια δοκιμή με υψηλό κίνδυνο να μην αποδείξουμε τίποτα; Ίσως είναι μόνο το αντιδιαβητικό αποτέλεσμα που ευθύνεται για τα οφέλη που έχουμε δει στον διαβήτη. Τι γίνεται αν δεν δούμε τίποτα για την παχυσαρκία και η δοκιμή κοστίσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια;»

Αλλά εν τέλει, ήταν απόφαση του Γιόργκενσεν. «Το κεφάλι του ήταν στον ντορβά. Είναι πολλά τα λεφτά», είπε ο Τόμσεν.

Το στοίχημά του απέδωσε καρπούς: τα αρχικά δεδομένα δοκιμών που δημοσιεύθηκαν τον περασμένο μήνα έδειξαν ότι οι ασθενείς που έλαβαν το φάρμακο Wegovy είχαν 20% λιγότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιαγγειακό επεισόδιο όπως καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό από εκείνους που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Τεράστιες προκλήσεις

Ο Γιόργκενσεν έμαθε να αναλαμβάνει την ευθύνη σε νεαρή ηλικία, στο οικογενειακό αγρόκτημα στη Γιουτλάνδη της Δανίας.

Αφού σπούδασε χρηματοοικονομικά και επιχειρήσεις, ο Γιόργκενσεν εντάχθηκε στη Novo Nordisk στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα το 1991 και έχει συνεργαστεί με την εταιρεία στις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και την Ολλανδία, σε τμήματα από την τεχνολογία έως την επιχειρηματική ανάπτυξη.

Ο Γιόργκενσεν έγινε προσωρινός διευθυντής εταιρικών οικονομικών στην εταιρεία, σε ηλικία μόλις 33 ετών. Ο Γιόργκενσεν, σήμερα 56 ετών, γνώρισε τη γυναίκα του στη Novo Nordisk και τώρα έχουν δύο ενήλικα παιδιά. Εκτός από την ευθύνη, τονίζει τη σημασία του στοχασμού στη ζωή, κάνοντας καγιάκ στη λίμνη κοντά στο σπίτι του. 

Δεν θέλει να γίνει «φίρμα»

Η Novo Nordisk, η οποία, ενώ έκλεισε τα 100 πέρυσι, απέχει πολύ από το να είναι ευρέως γνωστή και ο Γιόργκενσεν δεν θέλει να γίνει «φίρμα», όπως ορισμένοι άλλοι διευθύνοντες σύμβουλοι των Big Pharma. Συχνά περιγράφεται από τους φίλους του ως ταπεινός και εσωστρεφής που ακούει με προσήλωση, και είναι πρόθυμος να μοιραστεί τη σκηνή με την ομάδα του.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή