Τη βεβαιότητα ότι η Eurobank θα συνεχίσει να παράγει ισχυρά αποτελέσματα εξέφρασε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, κατά την ενημέρωση των αναλυτών μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, τονίζοντας ότι για το 2024 η τράπεζα στοχεύει σε απόδοση κεφαλαίων 15%.

Οι επιδόσεις του 2023 και οι προοπτικές της επόμενης τριετίας δημιουργούν τις προϋποθέσεις για τη διανομή μερίσματος, ξεκινώντας από ένα ποσοστό τουλάχιστον 25+% των κερδών για φέτος, το οποίο θα αυξάνεται σταδιακά τα επόμενα έτη, ανέφερε ο κ. Καραβίας, στις ερωτήσεις των αναλυτών σχετικά με την απόδοση στους μετόχους.

Eurobank: Στα 1,14 δισ. ευρώ τα καθαρά κέρδη το 2023- Άλμα στα οργανικά έσοδα

Ο κ. Καραβίας ανέλυσε τις επιδόσεις, το επιχειρηματικό μοντέλο και τον στρατηγικό σχεδιασμό της Eurobank, ενώ εκ των βασικών στόχων είναι η επέκταση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Μεσόγειο. Επίσης, στο σχεδιασμό είναι να αυξηθεί το ποσοστό της τράπεζας στην Ελληνική Τράπεζα, με στόχο να συγχωνευτούν τα δύο branch στην Κύπρο.

«Το 2023 υπήρξε μια εξαιρετική χρονιά για τη Eurobank. Ο συνδυασμός των υψηλότερων επιτοκίων και του ευνοϊκού περιβάλλοντος στις χώρες όπου δραστηριοποιούμαστε συνέβαλαν στο να ξεπεράσουμε όλους τους στόχους μας και να υλοποιήσουμε σημαντικές στρατηγικές ενέργειες, οι οποίες θα μας επιτρέψουν να ενισχύσουμε περαιτέρω την παρουσία μας στην ευρύτερη περιοχή», ανέφερε ο κ. Καραβίας.

Επίσης, «το μακροοικονομικό περιβάλλον παραμένει ευνοϊκό στην Ελλάδα, την Κύπρο και τη Βουλγαρία, με ρυθμό ανάπτυξης σημαντικά υψηλότερο από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Η ανάπτυξη στην Ελλάδα βασίζεται κυρίως στις επενδύσεις και τα έργα χρηματοδότησης του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που μπορούν να ωθήσουν περαιτέρω την πιστωτική επέκταση.

Η Eurobank είναι έτοιμη να αξιοποιήσει τις ευνοϊκές συνθήκες της αγοράς και να υποστηρίξει τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Τα ετήσια αποτελέσματά μας ήταν ισχυρά σε όλους τους τομείς. Τα βασικά λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν σημαντικά, με την απόδοση ιδίων κεφαλαίων να ανέρχεται στο 18%, ενισχύοντας περαιτέρω την κεφαλαιακή μας βάση σε πάνω από 20%, που υπερβαίνει κατά πολύ τα εποπτικά όρια».

Επιχειρηματικό Πλάνο 2024-2026

Σε ένα περιβάλλον χαμηλότερων επιτοκίων, η Eurobank στοχεύει στη δημιουργία υψηλών αποδόσεων για τους μετόχους, οι οποίες θα ενισχυθούν περαιτέρω με την πλήρη ενσωμάτωση της Ελληνικής Τράπεζας Κύπρου, στηριζόμενη στην ισχυρή της θέση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, την οργανική ανάπτυξη και ανάληψη στρατηγικών πρωτοβουλιών στην Κύπρο και τη Βουλγαρία.

Η απόδοση κεφαλαίων αναμένεται να διαμορφωθεί στο 18% το 2024 και στο 15% περίπου τα επόμενα έτη, ενώ το ποσοστό διανομής κερδών εκτιμάται ότι θα αυξηθεί σταδιακά και θα προσεγγίσει το 50% των κερδών το 2026.

Η Eurobank στοχεύει στην αύξηση των κερδών σε ένα περιβάλλον χαμηλότερων επιτοκίων, όπου οι εργασίες εκτός Ελλάδος θα συνεισφέρουν περίπου 50% στα Οργανικά Λειτουργικά Κέρδη του Ομίλου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις