Λύγισε υπό το βάρος των τραπεζικών, και όχι μόνο, πιέσεων σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, βρίσκοντας όμως κάποιες στηρίξεις, κυρίως από τη ΓΕΚ Τέρνα, ΟΠΑΠ και τον Τιτάνα, ώστε να μη χάσει τελείως την επαφή του με τις 1.430 μονάδες. Στο επίκεντρο των συναλλαγών ήταν σήμερα και τα πακέτα που πέρασαν από το placement του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Πειραιώς.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,53% στις 1.425,44 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.420,03 μονάδων (-0,91%) και 1.437,32 μονάδων (+0,30%). Ο τζίρος ανήλθε στα 1,33 δισ. ευρώ και ο όγκος στα 330,1 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 272,7 εκατ. τεμάχια αξίας 1,09 δισ. ευρώ.

Wall Street: Δεύτερη ημέρα ανοδικής αντίδρασης

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,70% στις 3.450,45 μονάδες, ενώ στο -0,62% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap και στις 2.436,82 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,86% στις 1.231,49 μονάδες.

Η έκρηξη του τζίρου συνδέθηκε με την ολοκλήρωση της μεταβίβασης των τίτλων της Πειραιώς στους ξένους θεσμικούς μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών στο χρηματιστήριο Αθηνών. Οι συναλλαγές άρχισαν στις 13:41 σήμερα και στο πρώτο δεκάλεπτο άλλαξαν χέρια 270,2 εκατ. τεμάχια, ύψους 1,08 δισ.  ευρώ, που αντιστοιχούν σε ξένους θεσμικούς.

Η μεγάλη εικόνα

Εντούτοις σήμερα, δεν ήταν λίγοι και οι πωλητές που εκτιμούν να υπάρχει κάποια διόρθωση το επόμενο διάστημα και προχώρησαν σε κατοχύρωση των κερδών τους. Άλλωστε, τα κέρδη του τραπεζικού κλάδου από την αρχή του έτους ξεπέρασαν το 19%, ένα επίπεδο αρκετά ελκυστικό για να «θυσιαστεί» σε περίπτωση διόρθωσης, ή κάποιων αναταράξεων που μπορεί να έρθουν από το εξωτερικό.

Στη μεγάλη εικόνα όμως, όπως παρατηρεί ο Πέτρος Στεριώτης, Μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών (IFTA) και της βρετανικής Society of Technical Analysts, ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ, με το +10,8% που έχει επιτύχει φέτος, κατατάσσεται διεθνώς στην τιμητικότατη τρίτη θέση μεταξύ των παγκόσμιων δεικτών.

Ο ίδιος υπενθυμίζει ότι η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ έφθασε αισίως και μετά από χρόνια το ορόσημο των 100 δισ. ευρώ. Παρ’ όλα αυτά, η αναλογία της συνολικής αποτίμησης των ελληνικών εισηγμένων προς το ύψος του ΑΕΠ κινείται πέριξ του 40%, όπερ δείχνει ότι η ελληνική μετοχική αγορά είναι σε discount έναντι των ευρωπαϊκών, αλλά και πόσο πολύ δρόμο χρειάζεται να διανύσει προκειμένου να φτάσει τα επίπεδα των αναπτυγμένων Αγορών.

Τα πολύ θετικά αποτελέσματα χρήσης αριθμού εισηγμένων στηρίζουν τις αποτιμήσεις, ωθώντας παράλληλα τους επενδυτές σε προεξόφληση ανάλογης συνέχειας και σε προσδοκία ανακοίνωσης και… είσπραξης μερισμάτων μέσα στο επόμενο διάστημα. Έτσι, κατά τον κ. Στεριώτη, διαγραμματικά, ο ΓΔ βρίσκει τα πρώτα μεγάλα στηρίγματα στα τοπικά χαμηλά των 1.396 και 1.383 μονάδων αλλά και στις 1.379 (υψηλό Μαρτίου 2014 που έχει μετατραπεί σε στήριξη), ενώ -ελλείψει κοντινών αντιστάσεων- εποφθαλμιά ξεκάθαρα πλέον το ψυχολογικό επίπεδο των 1.500 μονάδων.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, Εθνική και Alpha Bank έκλεισαν με βουτιά 3,70% και 3,56% αντίστοιχα, με την Eurobank να χάνει 2,14%. Άνω του 1% ήταν η πτώση σε ΕΛΧΑ, Βιοχάλκο, Autohellas, Quest, Jumbo, Πειραιώς και Σαράντης. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Cenergy, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ, Coca Cola, Λάμδα και Τέρνα Ενεργειακή.

Στον αντίποδα, ο Τιτάνας κέρδισε 3,11%, με την ΓΕΚ Τέρνα και τον ΟΠΑΠ να ακολουθούν με +2,84% και 2,03% αντίστοιχα. Στο +1,10% έκλεισε η Aegean, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΟΤΕ, ΔΕΗ, Μυτιληναίος και Motor Oil. Χωρίς μεταβολή έκλεισε ο Ελλάκτωρ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών