Συναγερμός σήμανε στην Ισπανία όταν το σύστημα της ΕΕ RASFF προειδοποίησε για παρουσία ηπατίτιδας Α σε φράουλες που εντοπίστηκαν σε σημείο εισόδου της χώρας.

Η ανακάλυψη, η οποία προκάλεσε την έκδοση συναγερμού στο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές, έγινε σε ένα φορτίο που ελέγχθηκε στην Ισπανία στις 19 Φεβρουαρίου.

Εξαγωγές: Σταθερή η ζήτηση για φράουλα

Το γεγονός προκάλεσε και την έντονη ανησυχία της Ένωσης Αγροτών της Βαλένθια (AVA-Asaja) η οποία σύμφωνα με το fruitnet.com, εξέφρασε την «ανησυχία» της και ζήτησε «επείγοντα μέτρα» από την κεντρική κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εξηγήσεις από το Μαρόκο

Σε επιστολή προς τον υπουργό Γεωργίας Luis Planas, οι αγρότες της Βαλένθια του ζητούν «να ζητήσει επειγόντως εξηγήσεις από την κυβέρνηση του Μαρόκου και να κοινοποιήσει ποια μέτρα προτίθεται να λάβει για να αποτρέψει την επανάληψη τέτοιων καταστάσεων».

Υπό αυτή την έννοια, η AVA-Asaja Planas κάλεσε «να ενημερώσουν τις αρμόδιες αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι όλες οι φράουλες που προέρχονται από το Μαρόκο πρέπει να υπόκεινται σε ενδελεχή υγειονομικό έλεγχο και ότι οι έλεγχοι πρέπει να επεκταθούν σε άλλα φρούτα και λαχανικά από τρίτες χώρες, καθώς εάν εντοπιστούν περαιτέρω προειδοποιήσεις, διακυβεύεται η υγεία των καταναλωτών.

Να σημειωθεί ότι η Ισπανία εξέδωσε έναν άλλο συναγερμό που συνδέεται με μαροκινές φράουλες νωρίτερα φέτος, επικαλούμενη μια «δυνητικά σοβαρή» ανίχνευση του γονότυπου ΙΙ του Norovirus .

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO