Η κακοκαιρία Daniel έπληξε την περιοχή την εποχή που θα ξεκινούσε η συγκομιδή (5-20 Σεπτεμβρίου), με μεγάλο μέρος της παραγωγής να χάνεται, καθώς τα μήλα είτε σάπισαν είτε έπεσαν από τα δένδρα.

«Πρώτα καταστραφήκαμε από τον Ντάνιελ την εποχή που γινόταν η συγκομιδή. Εμείς δεν μπορούσαμε να μπούμε να μαζέψουμε μήλα, γιατί ήμασταν πλημμυρισμένοι. Χάθηκε μεγάλο μέρος της παραγωγής και όσα αποθηκεύτηκαν, δεν υπήρχαν δρόμοι. Χτυπηθήκαμε από όλες τις πλευρές», είπε στο MEGA ο παραγωγός και αντιδήμαρχος Αγιάς Λάρισας Βασίλης Σμυρλής.

Παράλληλα, ο κ. Σμυρλής τόνισε πως οι παραγωγοί του Πηλίου έλαβαν αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, ενώ οι παραγωγοί της Αγιάς δεν αποζημιώθηκαν.

Για έναν μήνα μετά τις πλημμύρες, οι αγροτικοί δρόμοι είχαν διαλυθεί και οι αγρότες δεν είχαν πρόσβαση στα χωράφια, ενώ οι παραγωγοί δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν και στα συμβόλαια που είχαν υπογράψει με εταιρίες του εξωτερικού, όπως από Αίγυπτο, Ιορδανία κ.ά.

Παράλληλα, αυξήθηκαν οι εισαγωγές από χώρες όπως η Σερβία, Πολωνία και Βουλγαρία, ενώ μεγάλο μέρος των μήλων που κατάφεραν να μαζέψουν, έμεινε στα ψυγεία.

Όσα μήλα διατέθηκαν, πωλήθηκαν προς 0,35 – 0,40€ /κιλό από τον παραγωγό, ενώ πέρυσι οι τιμές κυμαίνονταν από 0,20-0,30 ευρώ.

Η εικόνα αποτυπώνεται και στα επίσημα στοιχεία των εξαγωγέων, σύμφωνα με τα οποία ιδιαίτερα χαμηλοί είναι οι ρυθμοί για την εξαγωγή μήλων, η οποία από 1/9/23-16/2/24 ανήλθε σε 22.614 έναντι 44.674 τόνων την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Προς Αίγυπτο κατευθύνθηκαν 10.112. τόνοι έναντι 29.040 τόνων πέρσι, προς Σαουδική Αραβία 1.308 τόνοι έναντι 1.769 τόνων, προς Ιορδανία 1.263 τόνοι έναντι 3.729 τόνων.

«Αυτή η μειωμένη ροή των εξαγωγών σε συνδυασμό με τις ιδιαίτερα αυξημένες εισαγωγές μήλων το ίδιο χρονικό διάστημα που ανήλθαν σε 14.937 τόνους έναντι 4.060 πέρσι, εκ των οποίων 8.275 τόνοι ήταν από Βόρεια Μακεδονία, 2.044 τόνοι από Σερβία και 2.360 τόνοι από Πολωνία σε Πέλλα, Λάρισα, Κοζάνη κ.ά δημιουργεί ερωτήματα. Η τυχόν ελληνοποίησή τους και διάθεση τους στην εγχώρια αγορά αλλά και σε περιπτώσεις εξαγωγής εφιστάται αφ ενός να αναγράφεται η χώρα καταγωγής τους και να συνοδεύονται από αναλύσεις τους για υπολείμματα φυτοφαρμάκων», σχολίασε ο ειδικός σύμβουλος του Incofruit Γιώργος Πολυχρονάκης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO