Παρά τις προσπάθειες του 54χρονου δικηγόρου Ζαν Πολ Τερα Πράτες , που βρίσκεται στη θέση του προέδρου της Petrobras, της εταιρείας πετρελαίου της Βραζιλίας η μετοχή της έχασε πάνω απο 10% σημερα Παρασκευή.

Η απογοήτευση των επενδυτών για το πενιχρό μέρισμα της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας Petrobras της Βραζιλίας εξαφάνισε πάνω από 50 δισεκατομμύρια ρεάις (14 δισεκατομμύρια δολάρια) της χρηματιστηριακής της αξίας την Παρασκευή, αφού τα διορισμένα από την κυβέρνηση μέλη του διοικητικού συμβουλίου καταψήφισαν μια πιο γενναιόδωρη πληρωμή, αναφέρει το Reuters.

Βραζιλία: Πιέζει την G20 για επιβολή φορολογίας στους δισεκατομμυριούχους

Η πτώση των μετοχών κατά σχεδόν 10% αντανακλά τη μεγαλύτερη απογοήτευση των επενδυτών με τον διευθύνοντα σύμβουλο Ζαν Πολ Πράτες, ο οποίος προσπάθησε να εξισορροπήσει τα συμφέροντα των μετόχων μειοψηφίας με την αριστερή κυβέρνηση του Λούλα ντα Σίλβα, που επιθυμεί να δει περισσότερες κεφαλαιακές δαπάνες.

Η Petrobras, αποτέλεσε μια σημαντική αγελάδα μετρητών για τους μετόχους της τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της βραζιλιάνικης κυβέρνησης, με την προηγούμενη διοίκηση να καταβάλλει πολύ περισσότερα χρήματα από ό,τι οι δυτικές μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες.

Υπό τη νέα διοίκηση που επέλεξε ο πρόεδρος Luiz Inacio Lula da Silva, η εταιρεία είχε περιορίσει τις πληρωμές της, αλλά ένα έκτακτο μέρισμα εξακολουθούσε να αναμένεται ευρέως στην αγορά.
Η διοίκηση της εταιρείας πρότεινε την Πέμπτη την καταβολή του 50% του έκτακτου μερίσματος που επιτρέπει ο κανονισμός της για το τέταρτο τρίμηνο.

Ο Prates δήλωσε ότι πρότεινε το έκτακτο μέρισμα, αλλά απείχε από την ψηφοφορία του διοικητικού συμβουλίου, όπου τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου που υποστηρίζονται από την κυβέρνηση το καταψήφισαν.

Χθες, ανακοινωθηκαν τα αποτελέσματα της εταιρείας συμφωνα με τα οποία η Petrobras κατέγραψε καθαρά κέρδη 124,6 δισεκατομμυρίων ρεαϊς (R$) το 2023. Με βάση την ανακοίνωση «Πρόκειται για το δεύτερο υψηλότερο ποσό στην ιστορία της εταιρείας και συνοδεύεται από το δεύτερο υψηλότερο EBITDA στην ιστορία, 262,2 δισ. δολάρια ρεαϊς». Τα αποτελέσματα αυτά «υποστηρίχθηκαν από τα λειτουργικά ρεκόρ του περασμένου έτους και την επιτυχημένη εμπορική στρατηγική για το ντίζελ και τη βενζίνη», συμφωνα με την εταιρεια.

«Χορός υποβαθμίσεων»

Στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του τέταρτου τριμήνου, η Petrobras δήλωσε ότι θα καταβάλει μόνο ένα συνηθισμένο μέρισμα 14,2 δισεκατομμυρίων ρεάις (2,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων) στους μετόχους, ενώ 43,9 δισεκατομμύρια επιπλέον θα μπουν στην άκρη σε ένα ταμείο για «αμοιβές κεφαλαίου».

Οι αναλυτές της Goldman Sachs δήλωσαν στους πελάτες τους ότι οι επενδυτές είχαν εκφράσει προσδοκίες για ένα έκτακτο μέρισμα ύψους 3 έως 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων επιπλέον της προκαθορισμένης πληρωμής στο τέλος του έτους.

Η έλλειψη έκτακτου μερίσματος προκάλεσε μια σειρά από υποβαθμίσεις, μεταξύ άλλων στην Bank of America, την Bradesco BBI και τη Santander, καθώς οι αναλυτές διερωτήθηκαν πώς η εταιρεία θα ξόδευε τα αυξανόμενα ταμειακά της αποθέματα.

Η απόφαση “αυξάνει την αντίληψη του κινδύνου στην Petrobras, ιδίως όσον αφορά την κυβερνητική επιρροή σχετικά με τις σημαντικές αποφάσεις κατανομής κεφαλαίου”, έγραψαν οι αναλυτές της Bank of America σε σημείωμα προς τους πελάτες τους, υποβαθμίζοντας παράλληλα τη μετοχή σε ουδέτερη.

Ο οικονομικός διευθυντής Sergio Caetano προσπάθησε να απορρίψει τις ανησυχίες ότι τα αυξανόμενα αποθεματικά που προορίζονται για “αμοιβές κεφαλαίου” θα χρησιμοποιηθούν για επενδύσεις.
“Προέκυψαν κάποιες αμφιβολίες σχετικά με το αν θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για επενδύσεις. Δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για επενδύσεις, ο σκοπός αυτού του αποθεματικού είναι η διανομή μερισμάτων”, δήλωσε σε τηλεφωνική επικοινωνία με αναλυτές.

Ο Καετάνο πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει προθεσμία για την αποδέσμευση αυτών των κεφαλαίων, αλλά ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί ανά πάσα στιγμή. Η απόφαση για το αν θα εκδοθούν έκτακτα μερίσματα θα συνεχίσει να λαμβάνεται στο τέλος κάθε οικονομικού έτους.

Μετά τις δηλώσεις του, οι προνομιούχες μετοχές της Petrobras περιόρισαν κάποιες προηγούμενες απώλειες, αλλά εξακολουθούν να σημειώνουν βουτιά 9% στα 36,66 ρεάις στις απογευματινές συναλλαγές της Παρασκευής στο Σάο Πάολο.

Η Petrobras ανακοίνωσε πτώση 6,3% στα καθαρά επαναλαμβανόμενα κέρδη του τέταρτου τριμήνου στα 41 δισ. ρεάις, ξεπερνώντας τις προσδοκίες για 35,3 δισ. ρεάις μεταξύ των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της LSEG.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή