Το καλοκαίρι αναμένεται ότι θα προκηρυχθεί από τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) ο πρώτος διαγωνισμός έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) με ενσωματωμένες μπαταρίες για αποθήκευση ενέργειας. Απαραίτητη προϋπόθεση ωστόσο αποτελεί η τροποποίηση του σχετικού νομοθετικού πλαισίου ενώ θα πρέπει να δοθεί και το «πράσινο φως» από την Κομισιόν για τη νέα «αρχιτεκτονική» του διαγωνιστικού σχήματος. Αυτό ανέφερε χθες, μιλώντας στο forum HELEXPO Dialogues, στο πλαίσιο του Renewable Energy Tech ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης ΑΠΕ και Αποθήκευσης της ΡΑΑΕΥ κ. Ιωάννης Χαραλαμπίδης.

Στην πρώτη ανταγωνιστική διαδικασία για έργα ΑΠΕ με μπαταρία, η προσφερόμενη ισχύς αναμένεται να οριστεί στα 200 MW με 300 MW (μεγαβάτ). Στόχος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) είναι να κινητοποιήσει τους επενδυτές, με κίνητρο το εγγυημένο έσοδο που θα κατοχυρώνουν μέσω των διαγωνισμών για την παραγόμενη «πράσινη» ενέργεια, προκειμένου να προσθέσουν μπαταρίες σε ώριμα έργα τα οποία έχουν πάρει όρους σύνδεσης με το ηλεκτρικό δίκτυο, ώστε να απελευθερωθεί ηλεκτρικός χώρος. Με τους νέους διαγωνισμούς εκτιμάται ότι σε βάθος τριετίας θα εξασφαλίσουν λειτουργική ενίσχυση έργα περίπου 2 GW (γιγαβάτ).

Στο 25% η χρήση ΑΠΕ για θέρμανση και ψύξη στην ΕΕ – Ποιες χώρες πρωτοστάτησαν

Είναι αξιοσημείωτο ότι, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε χθες η Δρ. Δωροθέα Πολίτη από τη ΡΑΑΕΥ, έως σήμερα έχουν εξασφαλίσει βεβαίωση παραγωγού 150 φωτοβολταϊκά έργα με ενσωματωμένη μονάδα αποθήκευσης (συνολικής ισχύος 8,95 GW και εγκατεστημένη χωρητικότητα 16,41 GWh) εκ των οποίων το 40% χωροθετούνται στη Στερεά Ελλάδα. Άδεια έχει δοθεί και σε 10 αιολικά έργα με μπαταρίες, συνολικής ισχύος 331,1 MW και χωρητικότητας 951,7 ΜWh (μεγαβατώρες) με το 60% να χωροθετούνται στη Θεσσαλία. Από αυτά τα 160 έργα, όσα έχουν ήδη εξασφαλίσει όρους σύνδεσης με το ηλεκτρικό σύστημα ή προλάβουν να πάρουν έως την προκήρυξη του πρώτου διαγωνισμού θα μπορούν να συμμετέχουν για να εξασφαλίσουν «ταρίφα».

Διαγωνισμοί Αποθήκευσης

Όσο για την τρίτη ανταγωνιστική διαδικασία της ΡΑΑΕΥ για μονάδες αποθήκευσης ενέργειας η οποία αναμένεται να προκηρυχτεί έως τα τέλη του μήνα, σύμφωνα με τον κ. Χαραλαμπίδη θα αφορά δημοπρατούμενη ισχύ 300 MW και συσσωρευτές τετράωρης διάρκειας. Τα έργα θα πρέπει να κατασκευαστούν στις περιοχές του Προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, δηλαδή στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και στους δήμους Μεγαλόπολης, Γορτυνίας, Τρίπολης και Οιχαλίας καθώς και σε άλλες περιοχές οι οποίες θα καθοριστούν έπειτα από εισήγηση του ΑΔΜΗΕ και την έγκριση της ΡΑΑΥΕ.

Η ανώτατη επιτρεπόμενη τιμή προσφοράς λειτουργικής ενίσχυσης αναμένεται ότι θα οριστεί, όπως και στους δύο προηγούμενους διαγωνισμούς στα 115.000 ευρώ/MW/έτος και η επενδυτική ενίσχυση στα 100.000 ευρώ/MW, όπως στη δεύτερη ανταγωνιστική διαδικασία. Στον πρώτο διαγωνισμό η μεσοσταθμική τιμή προσφοράς ήταν στα 49.748 ευρώ/MW/έτος, δηλαδή μειωμένη κατά 56,74% από την ανώτατη προσφορά και στον δεύτερο στα 47.680,36 ευρώ/MW/έτος, μειωμένη αντίστοιχα κατά 58,54%.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον για μονάδες αποθήκευσης, πέρα από τη μεγάλη συμμετοχή στους δύο πρώτους διαγωνισμούς, καταδεικνύεται και από τα τελευταία στοιχεία της ΡΑΑΕΥ. Έως και τον Φεβρουάριο 2024 εκδόθηκαν Άδειες Αποθήκευσης για 815 έργα (τα 786 με συσσωρευτές και τα 29 με τεχνολογία αντλησιοταμίευσης), συνολικής ισχύος 44,1 GW, εκ των οποίων τα 39 GW είναι μπαταρίες.

Στη Θεσσαλία η μεγαλύτερη ισχύς φωτοβολταϊκών

Όσον αφορά στα έργα ΑΠΕ, από τη ΡΑΑΕΥ έχουν εκδοθεί βεβαιώσεις παραγωγού για 97 GW. Ειδικότερα, 2.137 βεβαιώσεις παραγωγού αφορούν αιολικούς σταθμούς ισχύος 34,64 GW (εκ των οποίων τα 9,19 GW στη Στερεά Ελλάδα) καθώς και 2.577 βεβαιώσεις αφορούν φωτοβολταϊκούς σταθμούς, συνολικής ισχύος 60,90 GW, με τους περισσότερους να συγκεντρώνονται στη Θεσσαλία (18,26 GW). Επίσης, άδεια παραγωγής έχουν εξασφαλίσει 711 μικρά υδροηλεκτρικά έργα ισχύος περίπου 1 GW καθώς και 160 υβριδικοί σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στα νησιά ισχύος 471,42 MW.

Ως προς την ωρίμανση των έργων, από το σύνολο των σταθμών που έχουν εξασφαλίσει βεβαίωση παραγωγής, 792 έργα με ισχύ 5,7 GW έχουν άδεια λειτουργίας, 349 έργα με ισχύ 5,3 GW έχουν άδεια εγκατάστασης και 1.876 έργα συνολικής ισχύος 36,2 GW έχουν λάβει περιβαλλοντικούς όρους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green