Ο Ίλον Μασκ και η Tesla δεν σταματούν να βρίσκονται στο επίκεντρο της δημοσιότητας με τον ένα ή τον άλλο τρόπο –κι αυτή τη φορά το ενδιαφέρον στράφηκε ξανά στο εργοστάσιο της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας στη Γερμανία, το οποίο είναι και το μοναδικό της εταιρείας στην Ευρώπη.

Το gigafactory Gruenheide, το οποίο από την αρχή της κατασκευής του είχε μπει στο στόχαστρο ακτιβιστών, έμεινε χωρίς ρεύμα και αναγκάστηκε να σταματήσει την παραγωγή. Αυτό έγινε αφού πιθανή εμπρηστική επίθεση άφησε στις φλόγες υποσταθμό παραγωγής ενέργειας, με ομάδες εξουδετέρωσης βομβών του στρατού να καταφτάνουν εκεί ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Μασκ: Αμοιβή 6 δισ. δολαρίων ζητούν οι δικηγόροι για την υπόθεση της Tesla

Από τις ζημιές έμεινε επίσης χωρίς ρεύμα και μέρος της πόλης του Βερολίνου, με τις αρχές να διερευνούν για δολιοφθορά. Η αστυνομία έλαβε αρχικά ειδοποίηση για φωτιά σε πυλώνα μεταφοράς ηλεκτρισμού στην περιοχή Gosen-Neu Zittau. Επίσης αναφέρθηκαν διακοπές ρεύματος στο Freienbrink που βρίσκεται στα νοτιοανατολικά του Βερολίνου.

Ο Μασκ χαρακτήρισε ως «ανόητη» την περίπτωση εμπρησμού που διερευνάται και η οποία διέκοψε την παραγωγή στο εργοστάσιο, την ώρα που ακροαριστερή ομάδα ακτιβιστών ανέφερε ότι εκείνη ήταν που έβαλε στο στόχαστρο το gigafactory λόγω του όγκου των πόρων και της εργασίας που χρησιμοποιεί. «Αυτοί είναι είτε οι πιο ανόητοι οικοτρομοκράτες στη Γη είτε είναι μαριονέτες εκείνων που δεν έχουν καλούς περιβαλλοντικούς στόχους», έγραψε ο Μάσκ στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Χ (πρώην Twitter). Η Tesla θεωρεί ότι η παραγωγή μπορεί να μην αρχίσει ξανά πριν την επόμενη εβδομάδα, με τη διακοπή να κοστίζει κοντά στα 100 εκατ ευρώ.

Η Tesla θέλει να διπλασιάσει το μέγεθος του εργοστασίου της στη Γερμανία και αυτό δεν αρέσει σε ορισμένους κατοίκους και ομάδες περιβαλλοντικών οργανώσεων. Οι φιλοδοξίες της Tesla να επεκτείνει το συγκεκριμένο εργοστάσιο, το οποίο έχει παραγωγική ικανότητα περίπου 500.000 οχημάτων ετησίως, αντιμετώπισε και φέτος πολλά εμπόδια αφού πολίτες ψήφισαν κατά της πρότασης για κοπή δέντρων ώστε να δημιουργηθεί χώρος για επέκταση στην ευρύτερη περιοχή.

Παραγωγή με στόχο τα 1 εκατ. οχήματα ετησίως

Η Tesla θέλει να διπλασιάσει την ικανότητα παραγωγής του εργοστασίου σε 100 γιγαβατώρες μπαταριών και σε 1 εκατομμύριο αυτοκίνητα ετησίως, καθιστώντας το ως κύριο όπλο του Μασκ για να κυριαρχήσει στην αγορά ηλεκτρικών οχημάτων στην Ευρώπη, παίρνοντας κεφάλι μεταξύ άλλων απέναντι στη Volkswagen που είναι η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής οχημάτων στην Ευρώπη. Στο εργοστάσιο αυτό η Tesla έχει επενδύσει 5 δις ευρώ.

Το Μάρτιο του 2022 η Tesla είχε λάβει πράσινο φως υπό όρους για το εργοστάσιο στη Γερμανία, μετά από μήνες καθυστερήσεων από αντιδράσεις κατοίκων και ακτιβιστών. Αρχικά είχαν προσληφθεί εκεί 2.600 εργαζόμενοι από τις 12.000 εργαζόμενους που απασχολήθηκαν συνολικά.

Τότε για να πάρει άδεια η Tesla είχε χρειαστεί να αποδείξει ότι πληροί πολυάριθμες προϋποθέσεις, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης υδάτινων πόρων και του ελέγχου της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Μακρά ιστορία αντιδράσεων

Η Tesla πριν το Μάρτιο του 2022 είχε αναγκαστεί επανειλημμένα να καθυστερήσει το άνοιγμα του εργοστασίου και ο Μασκ ταξίδευε τακτικά στη Γερμανία για να ελέγξει την πρόοδο του εργοστασίου, επικρίνοντας στην πορεία τη γραφειοκρατία.

Ήταν το Νοέμβριο του 2019 όταν η Tesla είχε ανακοινώσει σχέδια για την κατασκευή εργοστασίου αυτοκινήτων στη Γερμανία, επαινώντας τη γερμανική τεχνολογία. Αν και η έγκριση για το εργοστάσιο διήρκεσε περισσότερο από όσο περίμενε η Tesla, οι τοπικοί αξιωματούχοι χαρακτήρισαν τη διαδικασία «ασυνήθιστη από πολλές απόψεις». Αυτό περιελάμβανε το «σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα» που η Κρατική Υπηρεσία για το Περιβάλλον «επιθεώρησε και ενέκρινε όχι μόνο ολόκληρο εργοστάσιο, αλλά μια ολόκληρη βιομηχανική περιοχή», είχαν δηλώσει τότε αξιωματούχοι.

Το 2020 η Tesla είχε κάνει πίσω σε αιτήματα των ακτιβιστών και είχε συμφωνήσει να μειώσει την κατανάλωση νερού στο νέο της εργοστάσιο κατά περισσότερο από το ένα τρίτο. Η εταιρεία έπρεπε επίσης να αναστείλει προσωρινά το χρονοδιάγραμμα κατασκευής εκείνης της χρονιάς για την παρέμβαση σε πευκοδάσος ώστε να αποδείξει ότι το έργο δεν θα έβλαπτε ζώα στην περιοχή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green