![Ισπανία: Στο στόχαστρο συμμοριών το ελαιόλαδο στα σούπερ μάρκετ [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/09/ot_elaiolado_spain.png)
Το ελαιόλαδο είναι το προϊόν το οποίο φιγουράρει στις πρώτες θέσεις των πιο κλεμμένων αγαθών στα σούπερ μάρκετ της Ισπανίας, καθώς οι συνεχείς ανατιμήσεις του «πράσινου» χρυσού το καθιστούν πιο διάσημο «στόχο» κλοπών και από το ιβηρικό χαμόν.
Με την ξηρασία και τα κύματα καύσωνα να ωθούν τις τιμές σε ιστορικά υψηλά, τα ισπανικά σούπερ μάρκετ σημειώνουν ότι το ελαιόλαδο αποτελεί πλέον το προϊόν με τις περισσότερες κλοπές της Ισπανίας που αντιστοιχεί στο 70% του πληθυσμού, όπως σημειώνουν οι FT. Πίσω από τις κλοπές βρίσκονται κυρίως εγκληματικές συμμορίες οι οποίες στη συνέχεια προχωρούν στη μεταπώλησή του στη μαύρη αγορά.
Ακρίβεια: Λάδι από «χρυσό» με τις τιμές που επικρατούν στην αγορά
Η Ισπανία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ελαιόλαδου παγκοσμίως, με το λάδι να κατέχει ξεχωριστή θέση τόσο στην κουζίνα της, όσο και στη συνείδησή της. Από εκεί που οι καταναλωτές πλήρωναν μόλις 5 ευρώ το λίτρο για υψηλής ποιότητας εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, τώρα καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη και να πληρώσουν έως και 14 ευρώ.
Ο Αλεχάντρο Αλέγκρε, διευθυντής marketing της STC, μιας εταιρείας σεκιούριτι που ερεύνησε το συγκεκριμένο φαινόμενο, δήλωσε ότι ήταν αρκετά παράξενο να βλέπει ένα τόσο βασικό διατροφικό προϊόν τόσο ψηλά στη λίστα των κλοπών. «Το ελαιόλαδο είναι το μόνο που μπορεί να χαρακτηριστεί ως βασικό είδος διατροφής, τα άλλα είναι το ιβηρικό χαμόν, εκλεκτά τυριά, λεπίδες και αλκόολ».
Σύμφωνα με τον Αλέγκρε, οι κλοπές αυτές «δεν καθοδηγούνται από κάποιο αίσθημα πείνας», αλλά αντιθέτως δράστες είναι οργανωμένες συμμορίες οι οποίες σκοπεύουν να το πουλήσουν σε καταναλωτές, οι οποίοι θέλουν να γλιτώσουν κάποια χρήματα.

Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο πωλούταν στην χονδρική κατά μέσο όρο για 2,13 ευρώ το κιλό στα τέλη του Φεβρουαρίου του 2020, αλλά τώρα κοστίζει 8,88 ευρώ, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας της Ισπανίας, με τις τιμές να έχουν αυξηθεί κατά 70% μόνο το τελευταίο έτος.
Η STC ξεκίνησε να δέχεται αιτήματα να τοποθετήσει αντικλεπτικό συναγερμό σε μπουκάλια με ελαιόλαδο, αλλά οι κλέφτες χρησιμοποιούσαν μαγνητικές συσκευές οι οποίες ακύρωναν τις ασφάλειες, οι οποίες συνήθως τοποθετούνταν σε κρασιά και άλλα αλκοολούχα ποτά, σημειώνει ο Χοσέ Ιζκιέρδο, υπεύθυνος πωλήσεων στην αλυσίδα σούπερ μάρκετ Eroski.
Τόσο οι παραγωγοί λαδιού όσο και εταιρείες έχουν υπάρξει θύματα κλοπών τους τελευταίους μήνες, με τη λεία να ανέρχεται σε δεκάδες χιλιάδες λίτρα λαδιού.
Το ελαιόλαδο ήταν το πιο κλεμμένο αγαθό σε σούπερ μάρκετ σε 8 από τις 17 περιοχές της Ισπανία. Ανάμεσα σε αυτές και οι τρεις πιο πολυπληθείς: Μαδρίτη, Καταλωνία και Ανδαλουσία. Σε εθνικό επίπεδο όμως τα αλκοολούχα ποτέ παραμένουν το πιο κλεμμένο προϊόν. Στην έρευνα της STC, δεν συμπελιλαμβάνεται ο συνολικός όγκος ή αξία των κλεμμένων αγαθών.
Αν και οι κλοπές αλκοολούχων ποτών είναι συνηθισμένες σε ολόκληρη την Ευρώη, η STC σημειώνει πως η Ισπανία ξεχωρίζει για τις πιο «γκουρμέ» επιλογές των κλεφτών, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, εκλεκτά τυριά, ψάρια και… κυδώνια.
Η AECOC, μια εμπορική ένωση για κατασκευαστές και καταστήματα λιανικής, εκτιμά ότι οι απώλειες των ισπανικών επιχειρήσεων αγγίζουν τα 1,8 δισ. ευρώ ετησίως, λόγω κλοπών αλλά και διοικητικών λαθών.
Η τελευταία περίοδος συγκομιδής που ξεκίνησε τον τελευταίο Οκτώβρη ολοκληρώθηκε πρόσφατα. Ο, Καίλ Χόλαντ, αναλυτής για θέματα που αφορούν ελαιόσπορους και φυτικά έλαια στην εταιρεία Mintech, δήλωσε πως η φετινή σοδειά θα κυμανθεί κοντά στους 800.000 τόνους, μια «καλή» άνοδος σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Όμως σημειώνει πως και άλλες χώρες παραγωγής λαδιού όπως η Ιταλία, η Τουρκία και η Ελλάδα παράγωγουν λιγότερο, αλλά και χειρότερης ποιότητας ελαιόλαδο λόγω των κυμάτων καύσωνα.


Latest News

Πώς θα δηλώσετε την παραγόμενη ποσότητα μελιού – Τα ποσά για τα Μικρά Νησιά του Αιγαίου
Η καταχώρηση – δήλωση στο Εθνικό Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο είναι υποχρεωτική τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο

Σε πιλοτική φάση το πρόγραμμα «Ισοζύγιο άνθρακα» στην ελιά - Τι περιλαμβάνει το έργο
Το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου έχει ανοίξει την εγγραφή για τους παραγωγούς ελιάς και τους φορείς του ελαιοκομικού τομέα

Σταθεροποιείται η παραγωγή κρασιού του 2025 στο νότιο ημισφαίριο
Οι προβλέψεις για το κρασί βασίζονται σε πρώιμες εκτιμήσεις για τη συγκομιδή σταφυλιών, η οποία συνεχίζεται ακόμη σε ορισμένες περιοχές

Καμπανάκι Διεπαγγελματικής για το βαμβάκι – Τι θα φέρει η «πράσινη» οδηγία της ΕΕ
Παρέμβαση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει στο βαμβάκι οδηγία της ΕΕ

Πώς θα βελτιωθεί η διαδικασία για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2025 - Παρέμβαση ΕΘΕΑΣ
Επτά βελτιωτικές προτάσεις για έγκαιρη, ομαλή και προσιτή υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2025 καταθέτει η ΕΘΕΑΣ - Αίτημα άμεσης συνάντησης

Πότε ξεκινά η υποβολή δηλώσεων για την αναδιάρθρωση αμπελώνων – Οι ενισχύσεις
Ποιες δράσεις περιλαμβάνονται στην παρέμβαση για την αναδιάρθρωση και μετατροπή στο αμπέλι - Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις

Σταμενίτης: Σε εξέλιξη οι αναγγελίες ζημιών από τον ΕΛΓΑ για τον παγετό
«Έχουμε σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», είπε ο Διονύσης Σταμενίτης από το Αμύνταιο και την Πτολεμαΐδα

Η ακτινογραφία του αμπελοοινικού τομέα το 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2024, σύμφωνα με τον OIV, υπολογίζεται σε 226 εκατομμύρια εκατόλιτρα, η χαμηλότερη των τελευταίων 60 ετών

Ξεκινά το νέο πρόγραμμα μεταποίησης - Επενδύσεις από 400.001 έως 5 εκατ. ευρώ
Με αρχικό προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ ξεκινά το πρόγραμμα μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων του ΣΣ ΚΑΠ

Ο αμπελώνας της Σαντορίνης εκπέμπει SOS – Κίνδυνος να μηδενιστεί η παραγωγή μέχρι το 2042
Πώς θα διασωθεί ο αμπελώνας στη Σαντορίνη – Ποια σχέδια δρομολογεί ο Σύνδεσμος Οινοποιών Σαντορίνης