Συσσωρεύει κεφάλαια, επενδύσεις, ωριμότητα και εμπειρία το ελληνικό οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων με τις startups που είτε «γεννήθηκαν» στην χώρα μας είτε ιδρύθηκαν αλλού από ελληνικά μυαλά, να διαγράφουν ιδιαίτερα ελπιδοφόρα πορεία.

Ευρωπαϊκές startups: Βραβεία για νέας γενιάς τεχνολογίες και υλικά

Το deal που έσκασε σαν βόμβα την περασμένη Τρίτη με την εξαγορά της «άγνωστης» στο ευρύ κοινό ελληνικής επιχείρησης παραγωγής λογισμικού BETA CAE Systems, αντί 1,24 δισ. δολαρίων (1,15 δισ. ευρώ), από τον αμερικανικό κολοσσό Cadence Design Systems, εισηγμένο στον Nasdaq, δείχνει το μονοπάτι της επιτυχίας και τις αστείρευτες δυνατότητες που υπάρχουν και στα επιχειρηματικά εγχειρήματα που κάνουν τα πρώτα τους βήματα.

Αντέχει στις κρίσεις, ωριμάζει διαρκώς και ανοίγει τα φτερά του παρά τις αντιξοότητες το ελληνικό οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων, το οποίο μέσα σε ταραγμένους καιρούς επενδύει σταθερά στην καινοτομία προσελκύοντας στην χώρα μας διόλου ευκαταφρόνητα κεφάλαια από το εξωτερικό.

Eίναι ενδεικτικό πως πάνω από 78 εκατ. δολάρια (71 εκατ. ευρώ) έχουν αντλήσει ελληνικές startups με παρουσία στην Ελλάδα από τις αρχές του 2024. Αν συνυπολογίσουμε και τις νεοφυείς επιχειρήσεις με Έλληνες ιδρυτές χωρίς παρουσία στην χώρα μας το ποσό εκτοξεύεται στα 150 εκατ. δολάρια από τις αρχές του έτους με τις startups να συνεχίζουν από εκεί που σταμάτησαν το 2023.

Στο πλαίσιο αυτό, πάνω από 70 εταιρείες startups στη χώρα μας χρηματοδοτήθηκαν με περισσότερα από 485 εκατ. ευρώ το περασμένο έτος, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Found.ation και όλα αυτά μέσα σε ένα περιβάλλον στο οποίο κυριαρχούσε διαρκώς η αβεβαιότητα.

Τα deals που σφυρίζουν… δισεκατομμύρια

Αν ανατρέξουμε στα deals άνω των 1,2 δισ. ευρώ των τελευταίων χρόνων που περιλάμβαναν ελληνικές startups «στιγματίζοντας» ανεξίτηλα το τεχνολογικό οικοσύστημα, αξίζει να σταθούμε στα εξής:

Viva Wallet

Τον Ιανουάριο του 2022 έκλεισε ένα από τα εμβληματικότερα deals στην ιστορία του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας όταν η JP Morgan ανακοίνωσε, αντί 800 εκατ. ευρώ, την απόκτηση του 48,5% της Viva Wallet.

Η Viva, κατέχοντας πρωταγωνιστική θέση στις ψηφιακές πληρωμές, αναπτύσσει καινοτομίες αιχμής, με το βλέμμα στο μέλλον και στόχο την ενοποίηση του κατακερματισμένου ευρωπαϊκού χώρου πληρωμών. Με τοπικά υποκαταστήματα σε πάνω από 20 ευρωπαϊκές χώρες, η Viva Wallet είναι στρατηγικά τοποθετημένη, ώστε να καλύπτει τις ανάγκες των επιχειρήσεων κάθε μεγέθους, αλλά και των ψηφιακών marketplaces, σε όλη την Ευρώπη.

Αξιοποιώντας τις καινοτόμες δυνατότητες των τεχνολογιών που έχει δημιουργήσει, όπως το «tap-on-phone Viva Wallet POS app» και το Smart Checkout payment gateway, η εταιρεία παρέχει μία ολοκληρωμένη online και offline διαδικασία πληρωμών (omnichannel), διευκολύνοντας την καθημερινότητα επιχειρήσεων και καταναλωτών.

Οι ιδρυτές της Viva, Χάρης Καρώνης και Μάκης Αντύπας, παρέμειναν μέτοχοι πλειοψηφίας και μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, διατηρώντας το 51,5% του μετοχικού κεφαλαίου της Viva Wallet.

Blueground

Η Blueground (Αλέξανδρος Χατζηελευθερίου, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος), που δραστηριοποιείται στο real estate, συγκέντρωσε 180 εκατομμύρια δολάρια τον Σεπτέμβριο του 2021. Στο γύρο χρηματοδότησης όπου ηγήθηκε η WestCap του Laurence Tosi, έλαβε μέρος ο Geolo Capital, ένας επενδυτικός βραχίονας του δισεκατομμυριούχου John Pritzker. Συμμετείχαν επίσης οι VentureFriends και Prime Ventures. 40 εκατομμύρια δολάρια αποτελούν δανειακή χρηματοδότηση από την Silicon Valley Bank.

Η startup που «χτίζει» καινοτομία είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες στο χώρο του real estate και της τεχνολογίας (prop-tech), η οποία ξεκίνησε από λίγα διαμερίσματα στην Αθήνα και πλέον έχει αποκτήσει διεθνές εκτόπισμα με παρουσία σε Η.Π.Α., Μ. Βρετανία, Γαλλία, Αυστρία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Τουρκία.

Η Blueground έχει αλλάξει ριζικά τα δεδομένα στον χώρο του real estate φέρνοντας μία μικρή επανάσταση. Η εταιρεία προσφέρει επιπλωμένα, υψηλής ποιότητας διαμερίσματα σε στελέχη εταιρειών για μεσαίο ή μεγάλο χρονικό διάστημα διαμονής. Ειδικότερα, παρέχει την ευχέρεια στους ενδιαφερόμενους ενοικιαστές να νοικιάσουν το διαμέρισμά τους εύκολα και γρήγορα μέσα από το website της με ενημερωμένη διαθεσιμότητα και πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Φυσικά, καθ’ όλη τη διάρκεια της διαμονής τους έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν άμεσα με την ομάδα υποστήριξης πελατών μέσω της ειδικής mobile εφαρμογής.

Accusonus

Τον Φεβρουάριο του 2022 ο κολοσσός της Meta προχώρησε, αντί 100 εκατ. δολαρίων, στην εξαγορά της Αccusonus, μιας εταιρείας που ιδρύθηκε το 2013 στην Πάτρα και η οποία ήταν από τις πρωτοπόρες στον τομέα της. Πιο συγκεκριμένα, εισήγαγε την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) στη ψηφιακή μουσική παραγωγή και επεξεργασία.

Η startup ιδρύθηκε από τους Αλέξανδρο Τσιφλίδη και Ηλία Κοκκίνη ενώ αργότερα μπήκε στην εταιρεία και ο Michael Tzannes ως σύμβουλος και επενδυτής.

Hack The Box

H Carlyle, ένα από τα μεγαλύτερα funds παγκοσμίως, με συμμετοχή των Paladin Capital Group, Osage University Partners, Marathon Venture Capital, Brighteye Ventures και Endeavor Catalyst Fund επένδυσε  55 εκατ. δολάρια τιον Ιανουάριο του 2023 στην startup Hack The Box, δημιουργό λογισμικού εκπαίδευσης για την κυβερνοασφάλεια.

Η Hack The Box ιδρύθηκε το 2017 από τους Χάρη Πυλαρινό, Τζέιμς Χούκερ και Άρη Ζηκόπουλο στοχεύοντας να καταστήσει πιο οικεία την εκπαίδευση γύρω από την κυβερνοασφάλεια. Η εταιρεία έστησε μία πλατφόρμα η οποία εκπαιδεύει τους χρήστες της να εξοικειωθούν με τον τρόπο λειτουργίας ενός χάκερ για να μπορέσει να αποτρέψει πιθανή επίθεση.

Η EBRD δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην Hellas Direct

Η Hellas Direct, μια καθ’ ολοκλήρου digital ασφαλιστική εταιρεία, η οποία λειτουργεί χρησιμοποιώντας την τεχνολογία και τη χρήση advanced analytics τράβηξε τον Ιούνιο του 2021 32 εκατ. ευρώ προσελκύοντας στο «άρμα» της και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), με μετατρέψιμη δανειακή σύμβαση ύψους 10 εκατ. ευρώ. Στην Hellas Direct συμμετέχουν εμβληματικά επενδυτικά κεφάλαια όπως η Portag3, ο IFC (μέλος της Παγκόσμιας Τράπεζας) και η Endeavor Catalyst.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Startups