Οι προεδρικές εκλογές το 2024 στις ΗΠΑ μπαίνουν πλέον στην ατζέντα των επενδυτών και σταθμίζονται μαζί με τις προοπτικές της νομισματικής πολιτικής και τα οικονομικά αποτελέσματα ως παράγοντας που θα επηρεάσει τις αγορές.

Ήδη ο νυν πρόεδρος προτείνει αύξηση του ελάχιστου εταιρικού φόρου από 15% σε 21%, καθώς και ελάχιστο φόρο 25% για τους δισεκατομμυριούχους ενώ ο Τράμπ στη θητεία του πέρασε νόμο που μείωσε τους φόρους των επιχειρήσεων και των πλουσίων.

DBRS: Ωφελούνται τα ελληνικά ομόλογα

Είναι δύσκολο να εκτιμηθεί πώς οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων θα μπορούσαν να επηρεαστούν από αυτές τις προτάσεις και ό,τι άλλο μπορεί να θέσουν στο τραπέζι οι υποψήφιοι πρόεδροι τους επόμενους μήνες. Ο νικητής, σύμφωνα με το Reuters,  είναι πιθανό να αντιμετωπίσει διαιρεμένο Κογκρέσο που θα δυσχεράνει την προώθηση νομοθετικών αλλαγών.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι θα προσμετρηθούν μαζί με άλλους καταλύτες που κινούν τις αγορές, ανάμεσα τους είναι ο ενθουσιασμός για την τεχνητή νοημοσύνη  και οι μεταβαλλόμενες προσδοκίες για το πόσο σύντομα η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μπορούσε να χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική. Ο δείκτης S&P 500  έχει αυξηθεί κατά περίπου 7,4% από την αρχή του έτους και βρίσκεται κοντά σε υψηλό ρεκόρ.

«Υπάρχει η αίσθηση ότι οι επενδυτές έχουν πολλά στο πιάτο τους αυτή τη στιγμή και η πολιτική αρχίζει να μπαίνει επίσης» εξηγεί ο Paul Christopher, επικεφαλής της παγκόσμιας στρατηγικής αγοράς στο Wells Fargo Investment Institute. «Παρόλο που όλοι γνωρίζουν τους υποψηφίους, είναι πολύ δύσκολο να προβλέψει κανείς το αποτέλεσμα».

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Μπάιντεν, 81 ετών, και ο Τραμπ, 77 ετών, βρίσκονται σε κοντινή απόσταση. Ενώ η αμερικανική οικονομία έχει καλύτερες επιδόσεις από τις περισσότερες χώρες υψηλού εισοδήματος, οι Αμερικανοί δίνουν συνολικά στον Τραμπ καλύτερους βαθμούς στις δημοσκοπήσεις για οικονομικά θέματα.

Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών, η δημοσιονομική πολιτική θα είναι πιθανότατα ένα από τα πρώτα θέματα που θα αντιμετωπίσει η επόμενη κυβέρνηση, έγραψαν οι αναλυτές της Wells Fargo

Η επικράτηση των Ρεπουμπλικανών θα σήμαινε πιθανότατα ότι οι φορολογικές περικοπές του 2017 θα παραταθούν με κόστος τον υψηλότερο πληθωρισμό, ενώ μια επικράτηση των Δημοκρατικών θα οδηγούσε σε υψηλότερους φόρους για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις με υψηλότερο εισόδημα, σημείωσε η εταιρεία.

Οι τάσεις της αγοράς σε προεκλογική χρονιά

Ο S&P 500 έχει σημειώσει μέσο κέρδος 15,5% στις χρονιές που ένας πρόεδρος διεκδικούσε την επανεκλογή του, σύμφωνα με τα στοιχεία της CFRA που ανάγονται στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αυτό συγκρίνεται με μια συνολική μέση ετήσια απόδοση 12,8% κατά την περίοδο αυτή.

Ταυτόχρονα, τα έτη εκλογών συνοδεύονται από τη δική τους μεταβλητότητα. Οι αναλυτές της BofA Global Research σημείωσαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι, σε προηγούμενα εκλογικές χρονιές, ο δείκτης μεταβλητότητας Cboe έχει αυξηθεί κατά μέσο όρο 25% από το δεύτερο τρίμηνο έως τον Νοέμβριο.

Η μεταβλητότητα τείνει να πέφτει μετά την ημέρα των εκλογών, καθώς η αβεβαιότητα απομακρύνεται. Η τράπεζα αύξησε πρόσφατα τον στόχο της για τον S&P 500 στις 5.400 μονάδες, από τις 5.000 μονάδες.

Οι ιστορικές τάσεις μπορεί επίσης να ευνοούν τον Μπάιντεν. Από την εμφάνιση της Super Tuesday το 1976, τα ετήσια κέρδη του S&P 500 πριν από τις προκριματικές εκλογές συνέπεσαν με τη νίκη του πολιτικού κόμματος του προέδρου στις εκλογές στο 80% των περιπτώσεων, όπως έδειξαν τα στοιχεία της LPL Financial.

Η εταιρεία σημείωσε, ωστόσο, ότι ο S&P 500 τον τελευταίο καιρό αυξάνεται μαζί με τη θέση του Τραμπ στις εθνικές δημοσκοπήσεις.

Με το βλέμμα στον πληθωρισμό

Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος παραμένουν τα οικονομικά στοιχεία που επηρεάζουν τη νομισματική πολιτική. Οι επενδυτές τα επεξεργάζονται προσπαθώντας να διαμορφώσουν εικόνα για τις επόμενες αποφάσεις των υπεύθυνων χάραξης πολιτικής. Τα στοιχεία για την πορεία του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ)  θα ανακοινωθούν στις 12 Μαρτίου.

«Η συνέχιση της εξομάλυνσης των μισθών σε συνδυασμό με μια αδύναμη εκτύπωση του ΔΤΚ την επόμενη εβδομάδα θα μπορούσε να αυξήσει την εμπιστοσύνη της FOMC ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε καλό δρόμο για να επιστρέψει στο στόχο, μετακινώντας ενδεχομένως προς τα εμπρός τις προοπτικές μείωσης των επιτοκίων» εκτιμά ο Jeff Schulze, επικεφαλής οικονομικής στρατηγικής και στρατηγικής της αγοράς στην ClearBridge Investments.

H έκρηξη του Bitcoin

Το Bitcoin σημείωσε νέο ιστορικό υψηλό και βρέθηκε πάνω από τα 70.000 δολάρια. Τη θεαματική άνοδο τροφοδοτεί η τη ζήτηση των επενδυτών για τα νέα αμερικανικά spot bitcoin ETFs που ξεκίνησαν φέτος και τις προσδοκίες για πτώση των επιτοκίων παγκοσμίως.

Την προηγούμενη έκρηξη του bitcoin το 2021 ακολούθησε ένας «κρυπτογραφικός χειμώνας», όταν οι πτωχεύσεις και οι καταρρεύσεις στις μεγαλύτερες εταιρείες κρυπτογράφησης άφησαν εκατομμύρια επενδυτές χωρίς χρήματα, γεγονός που ώθησε τις ρυθμιστικές αρχές να εντείνουν τις προειδοποιήσεις για τους κινδύνους.

Αλλά αυτό δεν φαίνεται να απέτρεψε ένα νέο κύμα κεφαλαίων από το να εισέλθει. Οι οπαδοί της κρυπτογράφησης λένε ότι ο κλάδος έχει ωριμάσει, αλλά οι κεντρικοί τραπεζίτες και οι ρυθμιστικές αρχές εξακολουθούν να είναι επιφυλακτικοί. Τώρα οι επενδυτές αναρωτιούνται: πόσο μεγαλύτερο μπορεί να γίνει και είναι διαφορετικό αυτή τη φορά;

Οι τιμές του πετρελαίου

Οι τιμές του πετρελαίου έκλεισαν με πτώση 1% την Παρασκευή και υποχώρησαν ακόμη περισσότερο σε επίπεδο εβδομάδας, καθώς οι αγορές παρέμειναν επιφυλακτικές για τη ζήτηση από την Κίνα.

Και οι δύο δείκτες αναφοράς υποχώρησαν την εβδομάδα, με το Brent να υποχωρεί κατά 1,8% και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό πετρέλαιο WTI να καταγράφουν απώλειες 2,5%.

Οι έμποροι ενέργειας έχουν επίσης επικεντρωθεί στο χρονοδιάγραμμα των πιθανών μειώσεων των επιτοκίων από τη Fed και την ΕΚΤ. Τα χαμηλότερα επιτόκια θα μπορούσαν να αυξήσουν τη ζήτηση πετρελαίου μέσω της ενίσχυσης της οικονομικής ανάπτυξης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street
Wall Street: Τριπλή στήριξη από Fed, αποτελέσματα και deals
Wall Street |

Τριπλή στήριξη από Fed, αποτελέσματα και deals για τη Wall Street

Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες, σπάζοντας το τριήμερο πτωτικό σερί, καθώς αποτύπωσαν την καλύτερη ορατότητα που έχουν πλέον οι επενδυτές στο μέτωπο των επόμενων κινήσεων της Federal Reserve, ενώ έλαβαν και στηρίξεις από τα εταιρικά αποτελέσματα. Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο 0,85% στις 38.225 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε κέρδη […]