Θετικά κατάφερε να κλείσει το χρηματιστήριο Αθηνών σήμερα, αφού έλαβε σημαντικές στηρίξεις από την πλειονότητα του FTSE25, αλλά και την κάμψη των πιέσεων στις τράπεζες, με την Εθνική να κάνει ένα σημαντικό comeback πάνω από τα 7 ευρώ.

Wall Street: Πληθωριστικές αναταράξεις

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,33% στις 1.395,86 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.386,21 μονάδων (-0,36%) και 1.400,07 μονάδων (+0,63%). Ο τζίρος ανήλθε στα 202,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 50,7 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 5,5 εκατ. τεμάχια αξίας 30,5 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,09% στις 3.368,57 μονάδες, ενώ στο +0,07% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap και στις 2.374,81 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,75% στις 1.193,62 μονάδες.

Ισχυρός τζίρος, ενεργοποιήθηκαν οι στηρίξεις

Με τον τζίρο να “εκρήγνυται”, καθώς στην Πειραιώς διακινήθηκαν πάνω από 15 εκατ. τεμάχια, αξίας άνω των 60 εκατ. ευρώ, η αγορά δείχνει να κάνει μια μεγάλη αναπροσαρμογή χαρτοφυλακίων, με την εστίαση να μένει στον τραπεζικό κλάδο. Άλλωστε, σήμερα οι Έλληνες που συμμετείχαν στο placement του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είχαν στη διάθεσή τους τους τίτλους, με τη μετοχή όμως να παραμένει για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση κάτω από τα 4 ευρώ, τα επίπεδα δηλαδή που αποκτήθηκε το ποσοστό του retail.

Την ίδια ώρα, η μεγάλη ανατροπή από το -1,22% στο +1,39% της Εθνικής, ήταν αυτό που έκανε τη διαφορά, με την
τα αποτελέσματα του 2023 που ανακοίνωσε να ικανοποιούν. Η μετοχή, μαζί με εκείνες των άλλων δύο συστημικών τραπεζών, ανέβασαν τον τζίρο της αγοράς σχεδόν κατά 55 εκατ. ευρώ. Δηλαδή μαζί με τα 60 εκατ. της Πειραιώς, η “τετράδα” διακίνησε 110 εκατ. ευρώ.

Η υπόλοιπη αγορά λειτούργησε όμως υποστηρικτικά, ακόμη και την ώρα οι πωλητές είχαν το προβάδισμα. Αν και βρέθηκε ακόμη και στις 1.386 μονάδες, η αντίδραση της πλειονότητας των τίτλων του FTSE 25 λειτούργησε θετικά σε μια αγορά που προσπαθούσε από το πρώτο λεπτό να βρει τις στηρίξεις έναντι των τραπεζικών πιέσεων. Σε κάθε περίπτωση όμως ο γενικός δείκτης θα πρέπει να ανακτήσει τις 1.405 μονάδες, οι οποίες έχουν μετατραπεί σε αντίσταση.

Έτσι, έστω και οριακά το κλίμα παρέμεινε θετικό, παρά τη βραχυπρόθεσμη διορθωτική κίνηση, η οποία μάλιστα ήρθε μετά από αρκετές εβδομάδες συνεχούς ανόδου, επιβεβαιώνοντας ότι σε περιόδους ανοδικής αγοράς (bull market) οι διορθώσεις είναι μικρές και σφοδρές. Ήταν άλλωστε μια διόρθωση που λίγο έως πολύ ήταν αναμενόμενη, με τους εγχώριους αναλυτές να εκτιμούν ότι η ζώνη των 1.380 – 1.460 μονάδων είναι ένα επίπεδο που μπορεί να ταλαιπωρήσει την αγορά μιας και είναι ορόσημο των τελευταίων 26 ετών.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, ο Σαράντης ξεχώρισε με το +3,60% που σημείωσε, όπως και οι Aegean, Coca Cola, Cenergy και Coca Cola, οι οποίες έκλεισαν με κέρδη που ξεπέρασαν το 2%. Άνω του 1% ήταν η άνοδος σε Λάμδα, Εθνική και ΟΤΕ, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ, Ελλάκτωρ, Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίος, Quest, Jumbo και ΓΕΚ Τέρνα.

Στον αντίποδα, η Eurobank δεν κατάφερε να απορροφήσει μεγάλο μέρος των πιέσεων, κλείνοντας στο -3,74%, ενώ ο Τιτάνας έχασε 1,36%. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΕΛΧΑ, Alpha Bank, ΟΠΑΠ, Πειραιώς και ΔΕΗ, με τη Βιοχάλκο να κλείνει αμετάβλητη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών