
Μεγάλη πτώση της ζήτησης, αύξηση της συγκομιδής το 2023, απούλητη παραγωγή, υπερβολικά και δαπανηρά αποθέματα. Αυτή είναι η πραγματικότητα που αντιμετωπίζει ένα ολόκληρο τμήμα της βιομηχανίας κρασιού της Καλιφόρνια. Εξ ου και η έκκληση για μαζικές εκριζώσεις από έναν Αμερικανό επαγγελματία μάνατζερ.
Δεν είναι μόνο στην Ευρώπη που μιλούν για εκριζώσεις αμπελιού. Ήδη πριν από τέσσερα χρόνια, ο Jeff Bitter, πρόεδρος της ένωσης Allied Grape Growers, που εκπροσωπεί περίπου 500 αμπελουργούς από την Καλιφόρνια, προέτρεψε τους παραγωγούς να εκριζώσουν περίπου 12.000 εκτάρια για να προσπαθήσουν να εξισορροπήσουν την αγορά και 7.000 εκτάρια εκριζώθηκαν ήδη. Από εδώ και πέρα θα πρέπει να εκριζωθούν 20.000 εκτάρια, εκτιμά ο επαγγελματίας εκπρόσωπος, βάσει του ρυθμού των νέων φυτεύσεων, αλλά και της πτώσης της ζήτησης στις ΗΠΑ.
Αυστραλία: Η αγορά πλημμυρίζει από κρασί – Γιατί οι παραγωγοί ξεριζώνουν εκατομμύρια αμπέλια
Μάλιστα, όπως επισημαίνει η ΚΕΟΣΟΕ, πριν από τρία χρόνια φυτεύτηκαν 8.000 εκτάρια και θα τεθούν σε παραγωγή φέτος στην κύρια οινοπαραγωγική πολιτεία της Αμερικής. Επιπλέον, από αυτές τις νέες περιοχές, τα δύο τρίτα είναι ερυθρές ποικιλίες σταφυλιών, για τις οποίες η ζήτηση μειώνεται παγκοσμίως.
Επηρεάζονται τα εύρη εισαγωγικού επιπέδου
Και όμως, υπάρχουν προειδοποιητικά σημάδια: σημαντικό μέρος των σταφυλιών που καλλιεργήθηκαν το 2023 δεν είχαν συγκομιστεί λόγω έλλειψης ζήτησης και τα αποθέματα συσσωρεύονται, το κόστος τους αυξάνεται με την αύξηση των επιτοκίων.
«Κανείς δεν βγάζει χρήματα κρατώντας αποθέματα σε ετοιμότητα», επέμεινε ο Jeff Bitter κατά τη διάρκεια μιας σειράς συνεδρίων με τίτλο «Unified Wine & Grape Symposium» στα τέλη Ιανουαρίου στο Σακραμέντο. Ως υπενθύμιση της πραγματικότητας, παρουσίασε λεπτομερώς τις εκτάσεις που θα τρυγηθούν ανά ζώνη παραγωγής και ποικιλία αμπέλου.
Οι δύο κύριες περιοχές είναι, η κεντρική, βόρεια και νότια κοιλάδα του Lodi, στις οποίες καλλιεργούνται οινοποιήσιμα σταφύλια με τιμή κάτω από $6 και έως $11. Και στις δύο περιπτώσεις, ο επαγγελματίας εκπρόσωπος εκτιμά ότι πρέπει να εκριζωθούν 6.000 εκτάρια.
Το ίδιο ισχύει για τις παράκτιες περιοχές, με εξαίρεση τη Νάπα και τη Σονόμα. Μόνο αυτοί οι αμπελώνες στις περιοχές αυτές φαίνονται σχετικά ισορροπημένοι, ακόμα κι αν πρέπει να εκριζωθούν παλιά αμπέλια και ερυθρές ποικιλίες (2.000 εκτάρια), αλλά η ισορροπία προέρχεται κυρίως από την έλλειψη διαθέσιμης γης για φύτευση και το κόστος της.
Κακές συγκομιδές
Η κατάσταση είναι ακόμη πιο ανησυχητική καθώς η Καλιφόρνια γνώρισε κακές συγκομιδές τα τελευταία τρία χρόνια, λόγω ξηρασίας, πυρκαγιών και ασθενειών. Το 2023, ενώ οι αποδόσεις ήταν υψηλές (17 τόνοι ανά εκτάριο κατά μέσο όρο), το ποσοστό απόρριψης λόγω ασθένειας και έλλειψης αγοραστών αναμφίβολα έχει περιορίσει τους παραγόμενους όγκους (3,7 εκατομμύρια τόνους, δηλαδή +8% σε σύγκριση με το 2022, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας στις 9 Φεβρουαρίου).
«Η τρέχουσα κατάσταση δεν είναι ισορροπημένη παρά τις τρεις χαμηλές συγκομιδές, κάτι που είναι μάλλον συγκλονιστικό», παραδέχτηκε ο Jeff Bitter. «Θα ήθελα να μπορώ να στείλω ένα πιο θετικό μήνυμα, να πω ότι ο κλάδος ανθεί, αλλά αυτή τη στιγμή έχουμε μπροστά μας προκλήσεις». Και να αναφέρω συγκεκριμένα το κίνημα κατά του αλκοόλ που επιταχύνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και τον ανταγωνισμό από άλλα ποτά. «Οι αναλυτές του κλάδου μας κρατούν ενήμερους για τις μεταβαλλόμενες προτιμήσεις και τάσεις των καταναλωτών εδώ και πολύ καιρό. Φαίνεται ότι κάναμε λίγα για να αντιμετωπίσουμε προληπτικά αυτά τα ζητήματα και τώρα αρχίζουμε να αισθανόμαστε τις αρνητικές επιπτώσεις».
Σίγουρα δεν επηρεάζονται όλες οι ποικιλίες και οι ζώνες αμπέλου με τον ίδιο τρόπο. Συνολικά, τα λευκά τα πηγαίνουν καλύτερα από τα κόκκινα και τα premium τμήματα. Όμως, τους επόμενους μήνες, άλλοι παράγοντες θα τεθούν σε εφαρμογή, κυρίως ο ρυθμός ανανέωσης πολυετών συμβάσεων που δεσμεύουν τους αμπελουργούς με τα οινοποιεία. «Ορισμένα συμβόλαια έληξαν μετά τη συγκομιδή του 2023, πράγμα που σημαίνει ότι περισσότερα σταφύλια θα είναι διαθέσιμα στην άμεση αγορά, και εδώ βλέπουμε τον αντίκτυπο των πλεονασμάτων», προειδοποιεί ο Jeff Bitter.


Latest News

Καμπανάκι από τους εξαγωγείς για ανεπάρκεις ελέγχους στη διακίνηση φρούτων και λαχανικών
Aδυναμία να εντοπιστούν οι ποσότητες με τα ατυποποίητα φρούτα και λαχανικά καταλογίζουν στις αρμόδιες υπηρεσίες οι εξαγωγείς

Πώς θα δηλώσετε την παραγόμενη ποσότητα μελιού – Τα ποσά για τα Μικρά Νησιά του Αιγαίου
Η καταχώρηση – δήλωση στο Εθνικό Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο είναι υποχρεωτική τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο

Σε πιλοτική φάση το πρόγραμμα «Ισοζύγιο άνθρακα» στην ελιά - Τι περιλαμβάνει το έργο
Το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου έχει ανοίξει την εγγραφή για τους παραγωγούς ελιάς και τους φορείς του ελαιοκομικού τομέα

Σταθεροποιείται η παραγωγή κρασιού του 2025 στο νότιο ημισφαίριο
Οι προβλέψεις για το κρασί βασίζονται σε πρώιμες εκτιμήσεις για τη συγκομιδή σταφυλιών, η οποία συνεχίζεται ακόμη σε ορισμένες περιοχές

Καμπανάκι Διεπαγγελματικής για το βαμβάκι – Τι θα φέρει η «πράσινη» οδηγία της ΕΕ
Παρέμβαση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει στο βαμβάκι οδηγία της ΕΕ

Πώς θα βελτιωθεί η διαδικασία για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2025 - Παρέμβαση ΕΘΕΑΣ
Επτά βελτιωτικές προτάσεις για έγκαιρη, ομαλή και προσιτή υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2025 καταθέτει η ΕΘΕΑΣ - Αίτημα άμεσης συνάντησης

Πότε ξεκινά η υποβολή δηλώσεων για την αναδιάρθρωση αμπελώνων – Οι ενισχύσεις
Ποιες δράσεις περιλαμβάνονται στην παρέμβαση για την αναδιάρθρωση και μετατροπή στο αμπέλι - Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις

Σταμενίτης: Σε εξέλιξη οι αναγγελίες ζημιών από τον ΕΛΓΑ για τον παγετό
«Έχουμε σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», είπε ο Διονύσης Σταμενίτης από το Αμύνταιο και την Πτολεμαΐδα

Η ακτινογραφία του αμπελοοινικού τομέα το 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2024, σύμφωνα με τον OIV, υπολογίζεται σε 226 εκατομμύρια εκατόλιτρα, η χαμηλότερη των τελευταίων 60 ετών

Ξεκινά το νέο πρόγραμμα μεταποίησης - Επενδύσεις από 400.001 έως 5 εκατ. ευρώ
Με αρχικό προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ ξεκινά το πρόγραμμα μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων του ΣΣ ΚΑΠ