Στηρίξεις από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό λαμβάνουν και σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, ενώ θετικά λειτουργεί και η ανακοίνωση ότι η βρετανική οικονομία επέστρεψε σε αναπτυξιακή τροχιά.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει κέρδη 0,1%, με τον κλάδο των λιανικών πωλήσεων να κερδίζει 1,8%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,15% στις 7.759 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει άνοδο 0,16% στις 17.994 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται υψηλότερα κατά 0,18% στις 8.102 μονάδες.

Υποστηρικτικά λειτουργεί στις αγορές και η δήλωση του επικεφαλής της γαλλικής κεντρικής τράπεζας, Francois Villeroy de Galhau, ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πιθανότατα θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια κατά την άνοιξη, μεταξύ Απριλίου και 21 Ιουνίου, καθώς η «νίκη» έναντι του πληθωρισμού είναι ορατή.

Ο Villeroy επανέλαβε επίσης ότι ο πληθωρισμός στη Γαλλία θα πρέπει να πέσει στο 2% το επόμενο έτος. Η Τράπεζα της Γαλλίας περιόρισε τις προβλέψεις της για την οικονομική ανάπτυξη της Γαλλίας για το 2024, προβλέποντας ανάπτυξη 0,8% για φέτος, από την εκτίμηση για ανάπτυξη 0,9% τον Δεκέμβριο.

Θετικά στις αγορές λειτουργεί επίσης το γεγονός ότι η οικονομία της Βρετανίας επέστρεψε στην ανάπτυξη στις αρχές του 2024, προσφέροντας κάποια ανακούφιση στον πρωθυπουργό Rishi Sunak ενόψει των εκλογών που αναμένονται φέτος, αφού εισήλθε σε ρηχή ύφεση το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Το βρετανικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αυξήθηκε κατά 0,2% σε μηνιαία βάση τον Ιανουάριο – ενισχυμένο από την ανάκαμψη στο λιανικό εμπόριο και την κατασκευή κατοικιών – μετά από πτώση 0,1% τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τις προσδοκίες των οικονομολόγων σε δημοσκόπηση του Reuters.

Ωστόσο, είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε εάν η οικονομία δεν βρίσκεται πλέον σε ύφεση. Το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,3% το τελευταίο τρίμηνο του 2023 και 0,1% το προηγούμενο τρίμηνο – καλύπτοντας τον τεχνικό ορισμό της ύφεσης που χρησιμοποιείται ευρέως στην Ευρώπη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές