«Είναι επιτακτική ανάγκη να δούμε το θέμα της κλιματικής κρίσης συλλογικά. Οι επιπτώσεις της είναι εδώ και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε γενναία και με αποφασιστικότητα», τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής με θέμα «Συνέπειες της κλιματικής κρίσης στην Πολιτική Προστασία, την Αγροτική Ανάπτυξη και τη Μετανάστευση».

Ο ΥπΑΑΤ επισήμανε ότι «οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης δεν συνδέονται απλά με την όποια οικονομική ζημιά ή το όποιο δημοσιονομικό κόστος, αλλά με τον ξεκάθαρο  κίνδυνο για την κοινωνική συνοχή και την ασφάλεια και λειτουργία των κοινωνιών μας μπροστά σε μια ενδεχόμενη επισιτιστική και πολύ-επίπεδη οικονομική κρίση», αναδεικνύοντας με τον τρόπο αυτό την πολύπλευρη διάσταση της κλιματικής κρίσης σε κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό επίπεδο.

Αυγενάκης για ΚΑΠ: «Πληρώνουμε» υπερβολές Πρασίνων και Σοσιαλιστών για την «πράσινη συμφωνία»

Χαρακτήρισε «ζήτημα επιβίωσης» την προσαρμογή μας στις νέες συνθήκες που δημιουργεί η κλιματική κρίση, η οποία – όπως τόνισε – «αποτελεί τη μεγαλύτερη παγκόσμια πρόκληση» καθώς από την αντιμετώπιση των συνεπειών της εξαρτάται η επισιτιστική ασφάλεια, άρα και η κοινωνική συνοχή των κοινωνιών.

«Αν κάποιος βιάζεται να πει «έλα μωρέ, δεν μας αφορά», θα του έλεγα να πάμε μια βόλτα στην ταλαιπωρημένη Εύβοια, στην καμένη Πάρνηθα, στον κάμπο της Θεσσαλίας και τα παρακάρλια χωριά, και φυσικά τον Έβρο» σημείωσε ο υπουργός και τόνισε ότι το ζήτημα της κλιματικής κρίσης μας αφορά όλους.

Και πρόσθεσε «το περιβόλι της Ελλάδας, η Θεσσαλία υπέστη ένα πολύ ισχυρό σοκ. Πρέπει να είμαστε ανήσυχοι, είμαστε σε θέση να κάνουμε πράγματα. Πολύ συντονισμένα η κυβέρνηση οργάνωσε έναν μηχανισμό αντιμετώπισης των καταστροφών στη Θεσσαλία».

Προσαρμογή σε νεά δεδομένα

Με δεδομένο, λοιπόν, ότι η κλιματική κρίση είναι πλέον πραγματικότητα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τόνισε ότι «προτεραιότητά μας είναι η ισχυροποίηση της αγροτικής ανάπτυξης και η προσαρμογή της στα νέα δεδομένα που διαμορφώνει η κλιματική κρίση, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί επιτυχώς στις προκλήσεις. Δεδομένου ότι πιθανότατα δεν έχουμε δει την πλήρη έκταση της δυναμικής της, τα επόμενα χρόνια αναμένονται πολύ απαιτητικά και δύσκολα».

Εξηγώντας ότι η μετάβαση στη νέα εποχή πρέπει να είναι ισορροπημένη μεταξύ των διαφορετικών αναγκών που εξυπηρετεί: «Δηλαδή, πράσινη μετάβαση και επισιτιστική ασφάλεια. Με βάση αυτούς τους άξονες, σχεδιάζουμε τον δομικό μετασχηματισμό του αγροδιατροφικού κλάδου».

Ως βασικό εργαλείο για τον στόχο αυτό, το ΥπΑΑΤ έχει την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Όπως είπε ο υπουργός, η ΚΑΠ είναι ένα πολύ σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο που είναι όμως δυσκίνητη. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στις δομικές αλλαγές που πρότεινε έγκαιρα η χώρα μας με στόχο την απλοποίησή της με στόχο τη διευκόλυνση των παραγωγών αλλά και της διακυβέρνησης.

«Εμείς καταφέραμε ως Ελλάδα με μπροστάρη τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να έχουμε τα ίδια χρήματα με την προηγούμενη ΚΑΠ, τίποτα δεν είναι δεδομένο. Καταφέραμε, ακόμα, να υιοθετήσουν τις ελληνικές θέσεις, οι χώρες μέλη του ΕΛΚ που κατέληξαν σε ένα κοινό ψήφισμα», είπε χαρακτηριστικά.

Σε σχέση με την προσπάθεια που κάνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο υπουργός έκανε αναφορά σε δύο περιπτώσεις:

  • Στον νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ, για τον οποίο είπε ότι θα περιλαμβάνει νέες κατηγορίες ασφαλιζόμενων και νέα αίτια, όπου σε τρία επίπεδα ασφάλισης θα εξασφαλίζεται αφενός η πλήρης ασφαλιστική κάλυψη των συμμετεχόντων από κάθε κίνδυνο, αφετέρου η σωστή λειτουργία και οικονομική βιωσιμότητα του ίδιου του οργανισμού.
  • Στην ανάγκη ενιαίας διαχείρισης των υδάτων, κάνοντας αναφορά στον Οργανισμό Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας. Ο Οργανισμός αυτός ξεκινά από τη Θεσσαλία και σύντομα το πλάνο της ενιαίας διαχείρισης νερού θα προχωρήσει και στις υπόλοιπες περιφέρειες.

Εκτίμηση του υπουργού είναι ότι «για να πορευτούμε με ασφάλεια στα αχαρτογράφητα νερά της κλιματικής κρίσης, απαιτείται δράση, ρηξικέλευθες πολιτικές και αξιοποίηση της απίστευτης επιστημονικής γνώσης, της καινοτόμου σκέψης και της συνεργασίας όλων μας πέρα από αντιλήψεις ή συμφέροντα του χθες».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO