Οι Πολωνοί αγρότες που διαμαρτύρονται στο συνοριακό πέρασμα του Ντοροχούσκ με την Ουκρανία θα αφήσουν να περάσουν όλα τα φορτηγά που έχουν κολλήσει εκεί, σε μια χειρονομία καλής θέλησης. Αυτό δήλωσε την Τετάρτη ένας εκ των ηγετών των διαμαρτυρόμενων αγροτών στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων PAP.

Πολωνία: Χιλιάδες αγρότες στους δρόμους – Οργή για ΕΕ και εισαγωγές από την Ουκρανία

Οι αγρότες στην Πολωνία και σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση ζητούν αλλαγές στους περιορισμούς που τους επιβάλλει το σχέδιο της ΕΕ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής (η «Πράσινη Συμφωνία») και την επαναφορά των δασμών στις εισαγωγές γεωργικών προϊόντων από την Ουκρανία, οι οποίοι είχαν καταργηθεί μετά την εισβολή της Ρωσίας το 2022.

«Είναι μια χειρονομία από εμάς προς τους Ουκρανούς οδηγούς, ώστε να μπορέσουν να επιστρέψουν στις οικογένειές τους και στη χώρα τους, η οποία εξακολουθεί να βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση, εν μέσω πολέμου, έχοντας να ορθώσει το ανάστημά της απέναντι στη Ρωσία», δήλωσε στο PAP ο επικεφαλής της διαμαρτυρίας Βόιτσεκ Λος.

Ωστόσο, δήλωσε ότι αυτό δεν σημαίνει το τέλος των διαδηλώσεων.

 

Χωρίς τέλος οι διαμαρτυρίες στα σύνορα

Από τους αγρότες δεν κατέστη άμεσα σαφές για πόσο καιρό θα παραμείνει η ελεύθερη η συνοριακή διάβαση. Υπενθυμίζεται ότι πριν από τον κύκλο διαμαρτυριών των αγροτών, που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο, αντίστοιχες κινητοποιήσεις πραγματοποιούσαν οδηγοί φορτηγών.

Σε άλλο σημείο, Πολωνοί αγρότες δήλωσαν ότι θα αποκλείσουν το συνοριακό πέρασμα της χώρας τους με τη Σλοβακία στο Chyzne από την Παρασκευή έως το τέλος Μαρτίου, όπως μετέδωσε το PAP. Σχεδιάζουν να αφήνουν να περνά ένα φορτηγό ανά ώρα, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Οι αγρότες ανέφεραν την Τρίτη στον ιστότοπο Wp.pl ότι αυτό συνέβη επειδή ανακάλυψαν ότι ουκρανικά και ρωσικά γεωργικά προϊόντα εισέρχονταν στην Πολωνία μέσω της Σλοβακίας, η οποία είναι επίσης κράτος μέλος της ΕΕ.

Η Wp.pl ανέφερε ότι οι αγρότες σχεδίαζαν να αποκλείσουν δύο συνοριακά περάσματα με τη Σλοβακία.

Το προηγούμενο  Σάββατο, ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ δεσμεύτηκε να μειώσει το πλεόνασμα σιτηρών στην εγχώρια αγορά σε συνομιλίες με τους αγρότες, αλλά οι ηγέτες των συνδικάτων δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή