Στην τελική ευθεία μπαίνουν κρίσιμα έργα υποδομής που θα αναβαθμίσουν τις υποδομές της Θράκης αλλάζοντας τις αναπτυξιακές προοπτικές της περιοχής.

Στελέχη μεγάλων επιχειρήσεων που επενδύουν στην περιοχή μίλησαν στο City Hub Events στη διάρκεια του East Macedonia & Thrace Forum ΙΙ.

Στα εμβληματικά έργα που ξεχωρίζουν είναι ο νέος σταθμός ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο της «Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής» που αναπτύσσουν από κοινού οι όμιλοι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Motor Oil.

City Hub Events Αλεξανδρούπολη – Πάιατ: Οι τρεις κινήσεις που καθιστούν την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο

«Στην τελική ευθεία ο πλέον σύγχρονος σταθμός παραγωγής ενέργειας, επένδυση 375 εκατ. ευρώ»

«Με την στήριξη των μετόχων μας, ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, κατασκευάζουμε στην βιομηχανική περιοχή Κομοτηνής έναν από τους πλέον σύγχρονους σταθμούς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη (καύσιμο το φυσικό αέριο), ο σταθμός βρίσκεται στην τελική φάση της ολοκλήρωσης με συνολική ισχύ παραγωγής 877 MW και μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Η επένδυση αγγίζει τα 375 εκατ. ευρώ και η λειτουργία του εργοστασίου θα ξεκινήσει μέσα στο έτος που διανύουμε», σημείωσε ο γενικός διευθυντής της «Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής», Ευάγγελος Παπαδημητρίου.

Παρούσα η γραφειοκρατία

«Κατά την λειτουργία του εργοστασίου θα ανοίξουν 100, άμεσες και έμμεσες, θέσεις εργασίας, οι μισές έχουν ήδη καλυφθεί από εργατικό δυναμικό της περιοχής, συνολικά από το 2021 που ξεκίνησε η κατασκευή έχουν δημιουργηθεί 500 θέσεις εργασίας», υποστήριξε το στέλεχος της κοινοπραξίας, ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία και στην γραφειοκρατία με την οποία ήρθε αντιμέτωπο και αυτό το έργο για την διασύνδεσή του με το εθνικό σύστημα μεταφοράς ενέργειας.

«Μεταβατικό καύσιμο για τα επόμενα 10 χρόνια το φυσικό αέριο»

«Πλέον περνάμε στην περίοδο της πράσινης μετάβασης, αποσύρονται οι λιγνιτικές μονάδες και αυξάνονται οι επενδύσεις στις ΑΠΕ και τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας. Δεν μπορεί όμως αυτό να γίνει από την μία στιγμή στην άλλη, το φυσικό αέριο είναι το όχημα της μετάβασης, θα παίζει καίριο ρόλο για τα επόμενα 10 χρόνια», εκτίμησε. «Θα έρθει και το υδρογόνο κάποια στιγμή αλλά θέλει χρόνο», ανέφερε.

Τελειώνει εντός του 2024 η κατασκευή του φράχτη στον Έβρο

Στην συμμετοχή της Ιντρακάτ στην κατασκευή του δεύτερου τμήματος του φράχτη στον Έβρο, μήκους 35 χιλιομέτρων, αναφέρθηκε ο Γιώργος Τσαπρούνης, διευθυντής επικοινωνίας στην Intrakat, από το βήμα του Forum. «Είμαστε περίπου στο 50% των εργασιών, προχωρά εξαιρετικά καλά βάσει χρονοδιαγράμματος, είναι σημαντικό πως κατασκευάζεται σχεδόν εξ ολοκλήρου από ελληνικές εταιρείες. Απασχολούνται στην περιοχή περίπου 150 άτομα και το έργο θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στον χρόνο», επεσήμανε.

Να τρέξουμε

Ο κ. Τσαπρούνης στάθηκε και στην κατασκευή του βόρειου τμήματος του κάθετου άξονα που θα συνδέει τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα με την Ξάνθη, θα παραδοθεί μέσα στον χρόνο, ένα τμήμα θα τελειώσει μέσα στην άνοιξη και το υπόλοιπο μέχρι το τέλος του 2024. «Το Ταμείο Ανάκαμψης δημιουργεί μία χρυσή ευκαιρία, οι προθεσμίες είναι ασφυκτικές, πρέπει να τις τηρήσουμε, πολλά έργα κρέμονται από το Ταμείο, η πολιτεία πρέπει να τρέξει», επεσήμανε.

Το ανεκτέλεστο 5 δισ. ευρώ της Ιντρακάτ, η άνοιξη των κατασκευών και η κλιματική κρίση

«Εξαιρετικά σημαντικό έργο είναι και η συντήρηση της Εγνατίας Οδού», πρόσθεσε. «Η κλιματική κρίση βάζει καινούργιες παραδοχές, επιτάσσει οι υποδομές να είναι έξυπνες, η τεχνολογία μας βοηθάει σε αυτό, με την τεχνητή νοημοσύνη είναι εφικτό οι υποδομές να γίνονται ανθεκτικότερες, ζούμε την άνοιξη των υποδομών, ξεπερνάμε στην Ιντρακάτ τα 5 δισ. ευρώ ανεκτέλεστο αυτή την στιγμή. Το σημαντικό είναι να ολοκληρώνεις τα έργα εμπρόθεσμα, η κλιματική κρίση θα επιδεινωθεί, πρέπει να επέμβουμε σαν χώρα βάσει ενός σχεδίου που θα καταρτίσουμε», σημείωσε.

Το 2026 παραδίδεται το νοσοκομείο Κομοτηνής

«Η εταιρεία μας υποστηρίζει τέσσερα μεγάλα έργα στην Θράκη, την επίβλεψη στο νοσοκομείο Κομοτηνής, την επίβλεψη στην θερμοηλεκτρική μονάδα της Κομοτηνής ενώ εμπλεκόμαστε και στα δίκτυα φυσικού αερίου όπως και στο FSRU», επεσήμανε ο διευθυντής Ανάπτυξης της Hill International, Γιάννης Κιρκινέζης. «Κράτος χωρίς επιτυχημένους επιχειρηματίες είναι μελλοθάνατο κράτος», τόνισε αναφερόμενος στην «δαιμονοποίηση» του επιχειρείν.

«Το νοσοκομείο Κομοτηνής θα παραδοθεί στο κοινό μέσα στο 2026 βάσει του αναθεωρημένου χρονοδιαγράμματος», διαβεβαίωσε ενώ στάθηκε και στις νέες προδιαγραφές τις οποίες οφείλουν να λαμβάνουν υπόψιν τους τα έργα νέας γενιάς, δεδομένης της κλιματικής κρίσης.

Για την ανάπτυξη της Θράκης χρειάζονται «σοβαρές δημόσιες επενδύσεις στις υποδομές όπως η μία αξιόπιστη σιδηροδρομική διασύνδεση», επεσήμανε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία