Η Γερμανία βρίσκεται στα μέσα τετραετούς κρίσης στην αγορά ακινήτων της που θα οδηγήσει σε περισσότερες απώλειες και βεβιασμένες πωλήσεις ανεπιθύμητων ακινήτων, εκτίμησε ο επικεφαλής της Commerzbank. Η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης βιώνει την μεγαλύτερη πτώση ακινήτων από την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2007-9, μετά την απότομη άνοδο του κόστους δανεισμού και το υψηλότερο ποσοστό επικίνδυνων δανείων που οδήγησαν τον κλάδο σε μια από τις μεγαλύτερες πτώσεις στην Ευρώπη.

«Πιστεύουμε ότι είμαστε στο ημίχρονο αυτή τη στιγμή, μετά από δύο χρόνια κρίσης, με δύο χρόνια κρίσης μπροστά μας», δήλωσε ο Henning Koch, διευθύνων σύμβουλος της Commerz Real στο συνέδριο ακινήτων MIPIM στις Κάννες, όπως αναφέρει το Reuters. Ο Koch αναμένει ότι περισσότεροι επενδυτές θα αντλήσουν μετρητά από τον κλάδο και περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων θα προχωρήσουν σε αναγκαστικές πωλήσεις. «Βλέπουμε ακόμη δύσκολο, μακρύ δρόμο να διανύσουμε», είπε.

Fitch: Μεγάλο βαρίδι της Ευρώπης η Γερμανία – Πώς θα κινηθεί η ΕΚΤ [πίνακες]

Η Commerz Real, θυγατρική της Commerzbank, είναι από τους μεγαλύτερους ιδιοκτήτες γερμανικών ακινήτων. Έχει περίπου 34 δισ. ευρώ περιουσιακών στοιχείων παγκοσμίως. Η ύφεση στη γερμανική βιομηχανία ακινήτων έχει προσφέρει στην εταιρεία ευκαιρίες αγοράς, είπε ο Koch, προσθέτοντας ότι παρακολουθεί τις προγραμματισμένες πωλήσεις ακινήτων του αυστριακού ομίλου ακινήτων Signa που κατέρρευσε πρόσφατα. Οι εποπτικές αρχές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προειδοποίησαν και πάλι αυτή την εβδομάδα ότι τα εμπορικά ακίνητα (CRE) είναι «ιδιαίτερα ευάλωτα» στις πρόσφατες αυξήσεις επιτοκίων.

Οι αναλυτές λένε ότι η έκθεση των μεγάλων τραπεζών στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη είναι διαχειρίσιμες και οι περισσότερες έχουν προβλέψει για μεγαλύτερη επιδείνωση στα χαρτοφυλάκια δανείων ακινήτων τους. Ωστόσο, οι επενδυτές έχουν βάλει στο μικροσκόπιο ορισμένους εξειδικευμένους δανειστές. Γερμανική Deutsche Pfandbriefbank (PBB) είδε τις μετοχές και τα ομόλογά της να πέφτουν λόγω ανησυχιών για την έκθεσή της σε ακίνητα, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών όπου τα ποσοστά κενών γραφείων έχουν εκτοξευθεί από την πανδημία.

Η PBB πραγματοποίησε μεγάλες αποσβέσεις στα ακίνητα της την περασμένη εβδομάδα. Ο Gerhard Meitinger, επικεφαλής του τμήματος χρηματοδότησης ακινήτων της PBB στη Γερμανία, δήλωσε στο Reuters στις Κάννες ότι πιστεύει ότι οι τιμές γραφείων σε λιγότερο επιθυμητές «δευτερεύουσες» τοποθεσίες μπορεί να έχουν περαιτέρω πτώση 10% στη Γερμανία, αλλά ότι η αγορά ήταν «κοντά στον πάτο».

Ο Meitinger είπε ότι η τράπεζα χορηγούσε περισσότερα δάνεια για να βοηθήσει τους ιδιοκτήτες ακινήτων να ανταπεξέλθουν, με το ποσοστό των παρατεταμένων δανείων να αυξάνεται στο 50%, από 30% πριν από την πανδημία. Η τράπεζα, είπε, είναι λιγότερο εκτεθειμένη από τους εναλλακτικούς δανειστές, όπως οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων και οι ασφαλιστές που ανέλαβαν πιο επικίνδυνους δανεισμούς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή