Η Ευρωζώνη συνεχίζει να είναι παγιδευμένη στην στασιμότητα, με την ύφεση της Γερμανίας να επιβαρύνει τη Γαλλία και το υπόλοιπο μπλοκ. Αυτό παρατηρεί ο οίκος αξιολόγησης Fitch, ο οποίος μειώνει στο 0,6% την εκτίμηση για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης το 2024.

Όπως εξηγεί, η γερμανική οικονομία αντιμετωπίζει διαρθρωτικούς περιορισμούς ανάπτυξης, αλλά έχει επίσης πληγεί από μια σειρά σημαντικών κραδασμών που είναι απίθανο να επαναληφθούν.

Η ανάπτυξη θα πρέπει να επιταχυνθεί μεσοπρόθεσμα όμως, καθώς η ΕΚΤ μειώνει τα επιτόκια, το παγκόσμιο εμπόριο ανακάμπτει και ο αντίκτυπος του ενεργειακού σοκ εξασθενεί.

Στο 0,6% η ανάπτυξη της Ευρωζώνης

Ο οίκος μείωσε την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη για το 2024 κατά 0,1 π.μ., στο 0,6%, και περιόρισε επίσης την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη για το 2025 παρομοίως. Οι πτωτικές προσαρμογές αντικατοπτρίζουν σε μεγάλο βαθμό τις προς τα κάτω αναθεωρήσεις των προβλέψεών του για τη Γερμανία, οι οποίες καθυστερούν την ανάκαμψη στο 2ο τρίμηνο του 2024 και οι οποίες αντισταθμίζουν τις ανοδικές αναθεωρήσεις για την Ισπανία και την Ιταλία.

Η οικονομία της ευρωζώνης χαρακτηρίζεται από αδύναμη αλλά ανακάμπτουσα εξωτερική ζήτηση, σύμφωνα με τον Fitch, σταδιακή βελτίωση της ζήτησης των νοικοκυριών με βάση τη βελτίωση των πραγματικών εισοδημάτων, τις επενδύσεις και τις πιστώσεις που εξακολουθούν να επηρεάζονται από τη νομισματική σύσφιξη. Ωστόσο, αυτοί οι καταλύτες θα βελτιώνονται σταδιακά έως το 2025.

Τι θα κάνει η ΕΚΤ

Η Fitch διατηρεί αμετάβλητη την πρόβλεψη επιτοκίων της ΕΚΤ για μειώσεις 75 μονάδων βάσης έως το τέλος του τρέχοντος έτους, αλλά τώρα αναμένει την πρώτη μείωση στη συνεδρίαση του Ιουνίου. Η ΕΚΤ μείωσε τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό για το 2024 και το 2025 τον Μάρτιο, αν και αυτό οφείλεται εν μέρει σε μια πιο ευνοϊκή εκτίμηση για τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ δήλωσε ότι θα ήθελε να δει περισσότερα στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι η αύξηση των μισθών μετριάζεται περαιτέρω – ανακόπτωντας τις ανοδικές πιέσεις στις εγχώριες τιμές – προτού ξεκινήσει τη μείωση των επιτοκίων.

Επίσης, η αύξηση των μισθών επιβραδύνθηκε το 4ο τρίμηνο του 2023. Ωστόσο, εξακολουθούν να αυξάνονται πολύ ταχύτερα από το 3% που έχει συζητήσει το συμβούλιο ως το μέγιστο βιώσιμο επίπεδο συμβατό με τον στόχο του για τον πληθωρισμό.

Την ίδια ώρα, η αδυναμία παραγωγικότητας ενισχύει τις ανησυχίες και η ΕΚΤ ανησυχεί για ανοδικούς κινδύνους για τον πληθωρισμό, εάν τα περιθώρια κέρδους δεν συρρικνωθούν για να απορροφήσουν το αυξανόμενο κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή